WFA Cup: Aston Villa W – Everton W 0:3

17/01/2024 0 Od Karamela

4. kolo WFA Cup pro nás skončilo dobře. Po přesvědčivém výkonu a za přispění premiérového gólu Olesen jsme na hřišti soupeřek vyhráli 0:3.

Náš poslední a zatím jediný WFA Cup jsme získali v roce 2010, takže je na čase se pokusit opět se zapsat do historie. 4. kolo letošního ročníku oblíbeného poháru nás přivedlo do Birminghamu, kde nás očekávala Villa.  K zápasu jsme dorazili už bez Björn, která pobíhá po londýnském trávníku s novými spoluhráčkami z Chelsea, ale zato s uzdraveným triem Hope-Stenevik-Veje („it´s like a new signing“). A také se dvěma novými posilami Kühl a Madsen, které zasáhly do hry v druhé půli. Soupeř je stran úzkého kádru na tom ještě o něco hůře nežli my. Pokud byste věděli o bekovi ženského pohlaví zdarma, jistě vám Villans budou pozorně naslouchat. K zápasu nenastoupila Turner, jinak měly domácí k dispozici všechny bývalé evertonské hráčky nedávnách let a postupně je přiváděly do hry.

První poločas

se odehrával pozoruhodně plynule. Díky tomu se na něj dobře dívalo, i když góly nepřinesl. Rozhodčí poměrně rozumně ignorovala drobné nezávažné fauly, ale její benevolence nebyla ani jednou stranou zneužita. I když branek jsme se v první půli nedočkali, přesto k nim nebylo daleko. Asi největší šance měla domácí ostrostřelkyně Daly na začátku a na konci poločasu, ale Brosnan byla na svém místě. Za nás se střelami na branku prezentovaly postupně Wheeler, Bennison, Payne a Bissell. Jejich pokusy žel postrádaly razanci i lepší umístění. Finnigan ještě před koncem poločasu reklamovala ve skrumáži po rohu ruku, ale její volání bylo oslyšeno.

Druhý poločas

už byl gólově zajímavější. Nejprve Daly vyprášila rukavice Brosnan. Krátce poté se výbornou střelou z dálky prezentovala Bennison. Bohužel jen rozvibrovala tyčku branky domácích. Zakrátko jsme se konečně dočkali. Bennison se probila do vápna a její přihrávka našla Olesen, která lobem pod břevno otevřela skóre – 0:1. Chvíli na to se pokusila odpovědět hlavičkou Leon, ale mířila nepřesně. Následný tlak hráček v bordó dresech nepřerušilo ani několikanásobné střídání. Daly a Hanson se pokusily o vyrovnání, ale skutečné nebezpečí jejich střely nepředstavovaly. Jinak tomu ovšem bylo v 80. minutě kdy se po spolupráci s Kühl dostala do šance Snoeijs a překonala domácí gólmanku Leaf – 0:2. A byla to opět naše Nizozemka, kdo přidala gól třetí a závěrečný. Tentokrát to bylo z penalty nařízené za zákrok na ní samotnou. A trestný kop Snoeijs bez váhání proměnila – 0:3. Závěrečné minuty poločasu už se skóre nezahýbaly a my tak postupujeme do dalšího kola WFA Cup.

Závěr

Toto vítězství bylo naším sedmým triumfem nad Villans v řadě na jejich domácí půdě. Hráli jsme slušně, soupeřky nás nepresovaly a dostatek času na rozehrávku a zpracování nám svědčí. A většinu poločasu jsme se i vyvarovali obvyklých kiksů v obraně. Vítězství je zasloužené a vítané. I když sám za sebe bych je rád viděl spíše v lize, než v poháru (ve kterém pravděpodobně stejně skončíme na kopačkách někoho z velké čtyřky). Nicméně pokud se nám bude dařit stejně i v ligových zápasech, budu nad míru spokojen. Hráčkou zápasu byla dle mého Bennison. Nejenže asistovala u první branky, ale odváděla v záloze při tvorbě hry výborný výkon po celou dobu, kdy byla na hřišti. Naše dvě nové hráčky, Madsen a Kühl si odbyly své premiérové minuty v královské modré rovněž solidně a lze se jen těšit na jejich další vystoupení. A nebude to zápas ledajaký, protože 20.1. se už na nás těší v Londýně Arsenal. COYB!

Fotografie: Karoline Olesen (zdroj Getty Images via evertonfc.com)

Branky: Olesen (58´). Snoeijs (80´. 87´(pen.) ŽK: Bez karet

Villans (4-3-3): Leaf; Mayling, Patten, Corsie, Maritz; Dali (Magill 64´), Staniforth, Nobbs; Leon (Salmon 83´), Daly, Hanson (Lehman 83´)

Toffees (3-4-1-2): Brosnan; Stenevik (Hope 70´), Finnigan, Galli; Olesen (Kühl 70´) , Wheeler, Bennison (Campbell 76´) Holmgaard; Snoeijs; Payne, Bissell (Madsen 71´)

Rozhodčí: Amy Fearns  Hráčka zápasu: Bennison