Manchester United – Everton 2:0

09/03/2024 3 Od Javor

Dvě penalty stačí.

Everton začal utkání opět s Betem na pozici hroťáka – a hned byli hosté lepším týmem. Okamžitě z rozehrávky se dostal k míči McNeil, ale v pozici několika metrů za vápnem nevystřelil a nakonec jeho centr z brankové čáry obrana zblokovala. Ten domácí odvrátili, centr zpět se odrazil od ruky hostujícího Onany před Godfreyho, ale domácí Onana byl u míče dříve. Následně přes beka nepřešel Mykolenko, další roh zvládli domácí odvrátit tak, že se v brejku ocitl Rashford, jeho střelu na roh zblokoval Tarkowski.

Z následné akce to už tento stoper nezvládl, trefil ve velkém vápně nohu Garnacha a kopala se penalta. Tu zahrál Fernandes neobvykle na druhou stranu, než kam obvykle kope a Pickford tam byl pozdě – 1:0! Odpověď Evertonu byla téměř okamžitá, centr přistál na levačce McNeila, ten předvedl hezkou šajtli, ale o metr mimo, brankář Onana zůstal na místě. O chvíli později si střely nad vyzkoušeli Fernandes a Harrison. Tomu v další příležitosti chybělo asi půl metru k zakončení. Z další akce přiťukl McNeil Mykolenkovi, jeho střela byla zblokována, roh sice našel hlavu Tarkowskiho, ale jeho hlava v záklonu vůbec neohrozila branku.

Následně Garner vyprášil rukavice Onany, dorážku poslal jeho jmenovec nad. Domácí odpověděli trestňákem Fernandese, který byl nařízené poté, co v brejku fauloval Onana Garnacha a belgický reprezentant za to dostal žlutou kartu. Pickford ale míč zpoza břevna tygřím skokem vyškrábl. Odpověď Evertonu si vzal na starost McNeil, ale jeho projektil skončil asi půl metru vedle vzdálenější tyče.

Po zvláštním zahrání oběma rukama při pádu ve vlastní šestnáctce od Mykolenka zařídil Garnacho druhou penaltu pro domácí, tentokrát fauloval Godfrey. Její exekuci si vzal na starosti Rashford, Pickford opět skočil doleva a míč zamířil k druhé tyči – 2:0! Za protesty dostal žlutou kartu Doucouré. Další útok Evertonu skončil rohem, když předtím nebyl odpískaný metr před vápnem jasný faul na McNeila.

Garner ho opět zahrál špatně, takže z něj nic nebylo. Třetí penalta po ruce Mykolenka při pádu na zem při blokování přihrávky odpískána nebyla, o několik minut později zakroutil Lindelöf míč hezky ke vzdálenější tyči, ale Pickford kryl. Další nebezpečí znamenala akce Garnacha, ale tentokrát ho zvládla Branthwaite odzbrojit bez faulu. Hned poté byl konec první půle zakončen akcí Beta, který připravil šanci pro McNeila, leč poslední slovo měl Varane se svým blokem. Dá se říci, že Everton hrál a Manchester United dával góly.

Druhá půle začala přihrávkou na Garnacha. Ten se sice dostal sám před Pickforda, leč přebíral pas v ofsajdu. Po kuriózně rozehraném trestném kopu se k centru dostal Mcneil a k zakončení Doucouré, ale jeho střelu zblokoval McTominay. A když Garnacho jednou volil střelu, tak přestřelil. Po klidné pasáži následovalo mírné vzrušení před brankou Evertonu, po rohu se ze skrumáže dostal k zakončení Lindelöf a trefil Pickforda.

Hra se ve srovnání s prvním poločasem výrazně uklidnila, nebylo ani moc příležitostí. Domácí hráli s vědomím dvoubrankového náskoku a v klidu bránili. Zmínit musím žlutou kartu pro McTominaye za faul na Onanu. Velkou příležitost ale měl Eberton po centru Mykolenka, míč před branku nakonec vracel Dobbin, ale Calvert-Lewin dva metry před branou na něj nedosáhl.

A hroťák pokračoval v pálení šancí, jeho hlavička po rohu byla přímo do rukavic Onany. V nastaveném čase odpískal rozhodčí za skluz Branthwaitea na Rashforda třetí penaltu pro domácí, ale protože šlo o postavení mimo hru, tak se nekopala. Everton tak i nadále doplácí na mizernou produktivitu vepředu.

Branky: 12. Fernandes z penalty, 27. Rashford z penalty

Žluté karty: 69. McTominay – 27. Amadou Onana, 34. Doucouré

Manchester United: Andre Onana – Dalot, Varane, Evans(89. Kambwala), Lindelöf – Mainoo (78. Amrábat), Casemiro – McTominay, Fernandes, Garnacho (83. Antony) – Rashford

Everton FC: Pickford – Godfrey, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko (88. Chermiti) – Harrison (61. Dobbin), Amadou Onana, Garner (75. Young), McNeil –  Doucouré (61. Gomes) – Beto (61. Calvert-Lewin)

Rozhodčí: Simon Hooper  Diváci: 75 635  Muž zápasu redakce: Fernandes