Rozhovor s Patem Van Den Hauwem

02/04/2010 0 Od Riči

Legendární Pat Van Den Hauwe poskytl Liverpool Echo speciální rozhovor o minulosti ale i současnosti během setkání s bývalými spoluhráči z úspěšného roku 1985.

Na začátek by se slušelo říct o Patu Van Den Hauweovi pár faktů. Levý obránce se narodil v Belgii, třináctkrát ale reprezentoval Wales. Svoji fotbalovou kariéru začal v Birminghamu City v roce 1978. Do Evertonu přestoupil v září roku 1984 za 100 000 liber. Na Goodison Parku zůstal čtyři roky, zažil slavnou sezónu 1984/85. Díky tvrdému stylu hry získal přezdívku „Psycho“ Pat. Dokonce se kolovalo, že rodiče zlobivých dětí strašili své potomky právě Van Den Hauwem. Mnozí fotbaloví odborníci ho doteď považují po Ray Wilsonovi za druhého nejlepšího levého beka v dějinách Evertonu. V současnosti trénuje F.C. Cape Town v Jihoafrické republice.

Velmi populární hráč u fanoušků Toffees poskytl cenný rozhovor během setkání se svými bývalými spoluhráči z Evertonu: „Pro mě je toto vzácná návštěva, jsem rád, že jsem se vrátil na místo činu. V Jihoafrické republice žiji od roku 1995. Potom, co jsem odešel ze Spurs. Tottenham jsem opustil, když po odchodu Terryho Venablese přišel jako manažer Ossie Ardiles, který mě jako hráče nebral (Venables skončil ve Spurs v roce 1991, Ardiles Tottenham začal trénovat až od roku 1993). Následně jsem s Mickem McCarthym přestoupil do Milwallu, kde jsem pobyl rok.

Některé věci se v mém osobním životě ale nepovedly, třeba jako manželství s Mandy, o němž se toho hodně napsalo. V podstatě jsem poté došel k názoru, že v Anglii už není pro mě místo,“ vysvětlil Pat vztah s modelkou Mandy Smith, kterou si vzal v roce 1993, dva roky po svatbě se ale už spolu přestali stýkat, až se nakonec v roce 1997 oficiálně rozešli.

Následně Van Den Hauwe mluvil o svém odchodu z Británie, jenž způsobily hlavně britské bulvární plátky: „Jen jsem si řekl: Tak to je vše, balím to. Chtěl jsem vypadnout, nevěděl jsem, co budu dělat. Najednou mi avšak zavolal můj dobrý kamarád a advokát Nick Traynor a zeptal se mě, jestli bych měl zájem odejít a hrát v Jihoafrické republice.

Zpočátku jsme to bral s humorem. V televizi jsem viděl na JAR jen samou špatnou reklamu, říkal jsem si, že tam nepůjdu. Nakonec jsem to ale udělal. Začal jsem v JAR hrát a našel jsem si tam přátele, proto jsem se rozhodl zůstat a našel jsem nový domov. Stejně jako jsem šťastný být zpět zde ve Velké Británii, těším se domů do JAR.“

Van Den Hauweho velmi překvapilo, že i po tak dlouhé době na něj fanoušci nezapomněli. Vůbec, Psycho Pat byl během svého působení na Goodison Parku velmi oblíbený a z tribun bylo často skandováno jeho jméno.

„Netušil jsem, jak jsem zde pořád populární. Opravdu jsem se to dozvěděl, až teď, co jsem opět v Anglii. Je to prostě neuvěřitelné, po tolika letech na mě fanoušci stále vzpomínají. V mém srdci neustále něco cítím, když se mluví o Evertonu. Aspoň jsem byl pro klub nějak užitečný.

OK, měl jsem špatné i dobré momenty. Nikdo není nedokonalý a ani já jsem nebyl. Jedno ale vím, vždy když jsem vyběhl na trávník, hrál jsem pro Everton FC a pro fanoušky. Snažil jsem se ze sebe vydat jen to nejlepší. Co jsem dělal mimo hřiště, byla moje věc. Na hřišti jsem ale vždy dělal, co jsem musel,“ pověděl Van Den Hauwe.

Když přišla řeč na Patovo působení v EFC, bývalý levý bek nedokázal zmínit jen jeden okamžik: „Kde začít se vzpomínkami? Nemohu vybrat pouze jednu. FA Cup, liga, PVP. Pro mě to byly fantastické čtyři roky a nejlepší okamžiky mého života. Nekoukal jsem na DVD z těchto sezón, protože se nechci vracet zpátky do minulosti a přemýšlet o tom. Nekoukám ani na příliš zápasů ze současnosti, občas něco vidím náhodně v televizi.“

Následně se mluvilo o setkání s bývalými spoluhráči, které bylo zorganizované na počest úspěšného roku 1985: „Bylo skvělé vidět všechny, zvláště Sharpieho. Staral se o mě a provázel mě, tak jsem ale rozhodl já.“

Na závěr rozhovoru Psycho Pat mluvil o Davidu Moyesovi: „Je těžké určit, zda současný tým může být stejně dobrý jako my. Doufám ale jen, že Everton udrží Davida Moyese v pozici manažera. On je tím pravým mužem, jenž může dokázat zázraky. Dobře vím, že klub má málo peněz. On je ale ohromující osoba a skvělý trenér.

Já v současnosti trénuji, aktuálně jsem byl ale požádán EFC, abych doporučil nějaké hráče z Jihoafrické republiky.

Všechno se jednoduše děje, jak má.“