Everton – Fulham 2:1

25/04/2010 0 Od Riči

Everton sice vyválčil v závěru tři body proti Fulhamu, k evropským pohárům mu ale asi nepomohou, jelikož Aston Villa i Liverpool vyhráli a ve dvou zbývajících kolech mají na Toffees náskok sedmi respektive pěti bodů.

David Moyes oproti poslednímu vítěznému zápasu proti Blackburnu udělal pouze jednu změnu, na hrotu útoku nastoupil Yakubu místo Sahy, Moyes tak do hry poslal to nejsilnější, co měl k dispozici. Za to Fulham, který je myšlenkami v Evropské lize, nechal odpočívat několik opor a dal šanci hráčům z lavičky.

Poprvé v utkání zahrozil už v první minutě Cahill, který z velkého vápna lehkou střelou vyzkoušel pozornost Schwarzera v bráně. Australan mimochodem nastoupil do své 200. zápasu za Everton. Když už jsme při těch jubileích, tak třeba zmínit dnešní 47. narozeniny Davida Moyese

Ve 2. minutě pálil z voleje po Hibbertově centru do tyčky Bilyaletdinov. Následně se mohl prosadit dvakrát Yakubu, branka z toho však nepadla. Ač byl EFC aktivnější, inkasoval. Bainesovu malou domů vystihl Nevland a svůj průnik na Howarda z 36. minuty proměnil – 0:1. Šlo o vůbec první branku Cottager od ledna letošního roku na venkovních hřištích.

Ke konci poločasu mohl nabuzený Fulham poslat do dvougolové vedení Dempsey, v dobré pozici ale Howarda nepřekonal.

S nepříznivým stavem musel David Moyes něco udělat, a tak stáhl o poločasové přestávce nevýrazného Bilyaletdinova a nahradil ho Anichebem.

Po pěti minutách druhého poločasu se Eveton dočkal kýženého vyrovnání, Arteta našel centrem střídajícího Anichebeho, jenž hlavičkou s pomocí Smallinga skóroval – 1:1. Uvidíme, zde nakonec bude branka připsána Anichebemu nebo jako vlastní.

V 52. minutě se dobrým reflexem po Cahillově hlavičce z rohu vyznamenal Schwarzer.

V 60. minutě poslal Moyes do hry i třetího útočníka. Nevilla nahradil bývalý Cottager Saha.

Po delší době se o vzrušení postaral v sedmašedesáté minutě aktivní Anichebe, když pronikl do vápna Fulhamu a slabší levou nohou vystřelil, naneštěstí jen do rukavic připraveného brankaře.

Chvíli na to Toffees opět zahrozil z rohu, tentokrát ho kopal Arteta a našel hlavu Sahy, jehož hlavičku směřující do brány zastavil Dempsey.

Evertonu měl územní převahu, musel si ale dávat pozor na zádní vrátka, jelikož byl Fulham nebezpečný z brejků. Jako v 76. minutě když osamocený Okaka jen slabě střílel do Howarda.

V 79. minutě po pěkné akci EFC z úhlu nepřekonal Schwarzera Cahill, jemuž pěknou patičkou přihrál Yakubu.

V 85. minutě kopal z dobré pozice trestný kop Arteta, napoprvé trefil jen zeď hráčů. Míč se však ke Španělovi vrátil a ten ho napodruhé už poslal na bránu, opět ale do míst, kde byl Schwarzer.

V nastavení mohl vítězný gól dát po dobrém centru Bainese Saha, z pozice na zadní tyči ale trefil jen boční síť.

V 93. minutě se Cahill neohroženě vrhl po míči ve vápně, evertonská 17 vypíchla míč Bairdovi, který ho chtěl odkopnout. Takhle ale nemotorně nakopl do hrudi Cahilla. Sudí Lee Mason správně nařídil penaltu, jež s jistou proměnil Arteta – 2:1. Po rozehrání Fulhamu rozhodčí ukončil zápas.

Branky: 50. Victor Anichebe, 90. Mikel Arteta (pen.) – 36. Erik Nevland
ŽK: 39. John Paintsil
Everton FC: Tim Howard, Sylvain Distin, Phil Jagielka, Leighton Baines, Tony Hibbert, Phil Neville (61. Louis Saha), Mikel Arteta, Diniyar Bilyaletdinov (46. Victor Anichebe), Tim Cahill, Yakubu Ayegbeni (87. Jose Baxter), Steven Pienaar
Fulham FC: Mark Schwarzer, Chris Smalling, Chris Baird, Nicky Shorey, John Paintsil, Jonathan Greening, Kagiso Dikgacoi, Clint Dempsey, Bjørn Helge Riise, Stefano Okaka (89. Fredrik Stoor), Erik Nevland (79. David Elm)
Rozhodčí: Lee Mason