Preview: Everton – Fulham

23/04/2010 0 Od Meňa

V posledním dubnovém zápase na Goodison Park přijede londýnský Fulham. Klub, tak trochu nezvykle nyní zažívající skutečně opojné časy.

Zatímco Evertonu se účast v Evropské lize v ročníku 2010/11 již opravdu nadobro rozplývá, to Fulhamu sezona ještě zdaleka nekončí. Na ligovém poli sice Cottagers hrají o střed tabulky, v hlavách fandů nejstaršího londýnského klubu však vězí jediné – nevídaný úspěch právě v kontinentální soutěži.

I ti největší optimisté se pomalu smiřují s tím, že příští rok budou muset Blues koření evropských zápasů oželet. Již předem bylo víceméně jasné, že po zpackané první polovině sezony, se bude zajištění Evropy rovnat zázraku, byť nástrahy předkola letos stejně jako loni nemine i sedmý celek konečné tabulky. V minulém kole sice Everton po osudné sérii tří zbytečných remíz v řadě konečně naplno bodoval, když urval tři body za vítězství 3-2 na Ewood Parku, tři kola před koncem se však z osmého místa při ztrátě pěti bodů na sedmý Liverpool, bude útočit jen velmi ztěžka a nejspíš i zbytečně. Po třech sezonách strávených v první šestici tak přichází první propad. No nic, hleďme s úsměvem do další sezony!

Cottagers letos zažívají sezonu z říše snů. Po loňském historicky nejvyšším umístěním klubu v nejvyšší soutěži, se Fulham kvalifikoval rovněž poprvé do evropského poháru a v něm napříč údivu fotbalové veřejnosti šokuje. Narozdíl od Evertonu neztroskotal hned na první překážce ve vyřazovací fázi, nýbrž kráčí rovnou za ziskem poháru. V prvním semifinálovém utkání proti Hamburgu odehraném včera si Chalupáři z Německa odvezli bezbrankovou remízu. Krom Evropské ligy ovšem Fulham vyšel hrdinně i hlavního domácího poháru – FA Cupu. Stopku Cottagers vystavil až ve čtvrtfinále Tottenham. Pro nás však koneckonců bude nejpodstatnější ligová forma, a vězte, že ani ta není vůbec špatná. Poslední prohru Fulham zaznamenal před měsícem na KC Stadium; od té doby mužstvo Roye Hodgsona zvítězilo nad Wiganem a remizovalo s Liverpoolem a Wolverhamptonem. Podobnou výkonnost si západolondýnský tým drží vesměs celou sezonu, a tak s průběžným desátým místem musí na Craven Cottage panovat spokojenost.

První letošní vzájemná konfrontace dopadla tak trochu podle očekávání vítězně ve prospěch Fulhamu. Everton na Craven Cottage v září nezopakoval loňské vítězství a do mizerné bilance na domácím stánku Cottagers si mohl připsat další prohru. Naproti tomu, na Goodisonu se na druhou stranu Chalupářům dlouhodobě nedaří. Poslední vítězství Blues 1-0 z listopadu 2008 budiž jedním z mnoha důkazů.

Historie soupeře

Fulham byl založen roku 1879, což z něj činí nejstarší fotbalový klub v Londýně. Původní název klubu nesl jméno Fulham St. Andrew´s Church Sunday School. Status profesionálního klubu Fulham získal v roce 1898, kdy zpočátku hráli Southern League Division Two. Své zápasy hrává již od roku 1896 na Craven Cottage, jehož současná kapacita činí 26,000 diváků.

Fulham nikdy nepatřil mezi kluby, kterým dlouhá léta patřila prvoligová příslušnost. Od počátku 20. století si klub vyzkoušel pobyt jak v tehdejší Second Division, ale hrával i ve čtvrté lize. Nicméně v roce 1949 se Fulham podíval i do First Division. Tam se ale klub příliš neohřál. Po třech sezonách jej čekal sestup. Na počátku 70. let se Cottagers pohybovali v Division 2. Ovšem právě v 70. letech zažil Fulham největší domácí pohárový úspěch. V roce 1975 se totiž probojoval do jediného finále Anglického poháru v klubové historii. Zajímavé je, že klub k dosažení finálového zápasu potřeboval neuvěřitelných 11 zápasů, což je rekord. Nakonec však v londýnském finále Fulham podlehl West Hamu.

Poté se londýnský klub vesměs stále pohyboval mezi třetí a druhou ligou, horší časy však měly teprve přijít. V letech 1994 – 1996 totiž Fulham hrál až Division 3, tedy čtvrtou nejvyšší soutěž. Cottagers ale napomohl ze zlého snu vysvobodit egyptský milionář Mohamed Al-Fayed. I za pomoci jeho prostředků se Fulham roku 1999 vyhoupl do druhé ligy a o dva roky později mohl slavit návrat mezi elitu.

Nedlouho poté se klubu ujal manažer Chris Coleman. Pod ním hráli Lily Whites pěkný ale také účelný fotbal, a proto neměli se záchranou v Premiership příliš velké starosti.

Éra charismatického Colemana skončila na jaře roku 2007. Novým manažerem se stal Lawrie Sanchez. Ten ale týmu spíše uškodil než pomohl. Na špatné výsledky také v zimě doplatil a tak tým momentálně vede zkušený trenér Roy Hodgson. Pod ním se přece jen výkony jeho nových svěřenců začaly zlepšovat. Cottagers zažili neuveřitelný závěr sezony. Vše naplno nastartoval obrat na City of Manchester Stadium a potom se ‘‘bílá mašina‘‘ nezastavila až do finálního kola, kdy zdolala Portsmouth. Borci od řeky Temže tak všem, kteří jej předčasně odepisovali, dokonale vytřeli zrak. Ne nadarmo se závěrečné fázi předloňské sezony mezi fandy Cottagers říká The Great Escape, tedy Velký únik.

Jakékoliv sestupové obavy přitom vzaly v příští sezoně za své. Namísto toho Cottagers finišovali na báječném sedmém místě a mohli již spřádat plány pro premiérovou evropskou. A ta, jak víme zatím převyšuje veškerá očekávání.

Zápasová fakta

Bídnou bilanci Toffees na Craven Cottage ze svého pohledu zdárně Cottagers napodobují na Goodison Parku. V ligovém zápase z modré poloviny Merseyside ještě nikdy neodjížděli vítězně. Celkově čekání Fulhamu na dobytí Grand Old Lady činí 21 zápasů. Poskrovnu je v domácích utkáních i remíz. Blues totiž posledních šestnáct domácích vzájemných zápasů vyhráli. Zajímavostí je, že právě proti Chalupářům vedl David Moyes Everton poprvé. V březnu 2002 Everton doma vyhrál 2-1.

Poslední prohra Evertonu přišla před dvěma měsíci na hřišti Tottenhamu, tedy již před osmi zápasy. Domácí neporazitelnost tedy každým dalším kolem nabývá skutečně impozantních rozměrů. Naposled se Goodison chmuřil před pěti měsíci; na světě je tedy nejlepší série domácí neporazitelnosti za deset let. Shodou okolností právě v nedělním zápase v případě startu vstoupí do klubu dvoustovkařů dva dlouholetí služebníci Toffees – Tim Cahill a Tony Hibbert. Pokud nastoupí, půjde o jejich dvoustý ligový start za Everton.

Předlouhých 518 minut, jinými slovy bezmála šest hodin zápasového času Cottagers v Merseyside nevstřelili gól. Jako poslednímu se to povedlo Carlosi Bocanegrovi proti Evertonu v dubnu 2007; tehdy Fulham na Goodisonu prohrál 4-1. Teď ale trochu ze světlejší stránky – příští ligové vítězství Fulhamu bude padesátým triumfem Roye Hodgsona v nejvyšší soutěži. S Blackburnem, respektive Fulhamem zvítězil devětačtyřicetkrát, remizoval sedmatřicetkrát a prohrál šestapadesátkrát. V neprospěch jeho týmu nicméně mluví špatná venkovní forma – na cizím hřišti Cottagers tři body nebrali již šestnáctkrát v řadě.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  21-11-18
  • V Premiership:          9-0-8
  • Na Goodison Parku:  17-6-2

Absence

Nejčerstvějším potvrzeným marodem zůstává John Heitinga, který už ve zbývajících třech zápasech díky vlasové zlomenině kotníku s největší pravděpodobností nenastoupí. Společnost mu na marodce dělají Dan Gosling a Marouane Fellaini.

Cottagers do Liverpoolu přijedou bez Bobbyho Zamory. Klíčový útočník si v zápase proti Hamburgu poranil achillovku. Dlouhou dobu se se zraněním kolena potýká starý známý Andy Johnson a otazník visí nad účastí dalšího ex-Evertoniana – Simona Daviese.

Everton: Howard, Nash, Neville, Hibbert, Jagielka, Distin, Yobo, Senderos, Baines, Osman, Arteta, Pienaar, Cahill, Bilyaletdinov, Rodwell, Saha, Yakubu, Anichebe

Fulham: Schwarzer, Zuberbuhler, Baird, Hughes, Smalling, Pantsil, Konchesky, Davies (?), Murphy, Etuhu, Greening, Dikgacoi, Duff, Gera, Nevland, Okaka, Riise

  • Kdy: 25.4. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Phil Dowd