Moyes: Liga Mistrů je pro nás vzdálená

08/05/2010 0 Od Meňa

Pět let trvalo, než se někomu podařilo napodobit Everton a probít se do první čtveřice. Předkolo Ligy Mistrů má v kapse tentokrát Tottenham, Moyes ovšem v napodobení jejich počinu nevěří.

Kvarteto Manchester United, Chelsea, Arsenal a Liverpool mezi sebe nikoho nepustilo dlouhých pět let. Ve snové sezoně 2004/05 do dnes již můžeme říci bývalé „big4“ nakoukl právě Everton, když na pátou příčku odsunul nenáviděný Liverpool. Ostatní týmy, Toffees nevyjímaje, v následujících letech sice ambice neskrývaly, nicméně rozčeření stojatých vod první čtyřky přišlo až letos.

O čtvrtou pozici si to ve středu rozdal Tottenham a milionářský Manchester City. A je to právě severolondýnský celek, jež se po vítězství 1-0 může těšit do předkola přední evropské soutěže. David Moyes před oněmi pěti lety s Evertonem ztroskotal právě těsně před branami postupu, a tak se netají tím, že i přes nevydařenou sezonu by jednou s týmem rád Ligu Mistrů okusil. Napodobení letošního úspěchu Spurs ovšem přikládá jen malé naděje.

„Některé kluby mimo takzvanou velkou čtyřku budou letos znovu utrácet. V té skupině jednozačně budou hrát hlavní roli Tottenham a Manchester City. Spurs a Harry Redknapp si ale svoje umístění zaslouží. Na předních pozicích se pohybovali celou sezonu a Harry s týmem odvedl kus práce,“ chválí Moyes svého kolegu.

„Pro nás to bude jen a jen těžší. Monopol první čtyřky se sice rozpadl a my byli do letoška jediným klubem, kterému se mezi něj povedlo proniknout. Ale příští sezonu očekávám, že se znovu zformuje stejná osmička jako letos a bude velice složité předpovědět, kdo na jaké příčce skončí. Již delší dobu říkám, že prvních osm týmů hraje v podstatě svoji ligu. Pět let končily na první čtyřech místech stejné týmy a bylo to hlavně díky penězům z Ligy Mistrů. Tam se Everton nakonec nedostal ale o tu příležitost nesmíme přestat bojovat.“

A bude to nejspíš Eveton, kdo bude mít z oné osmičky nejhorší výchozí pozici. Lačné vedení Manchesteru City bude po letošním zatím nesplněném cíli pumpovat do mužstva další desítky milionů, před důležitou sezonou budou chtít posilnit Spurs, od Villans se nulová přestupová aktivita též čekat nedá a Liverpool bude chtít po letošní černé můře co napravovat.

„Budeme muset znovu sledovat, jak přední týmy zbrojí na další sezonu. Znamená to, že chudší kluby nemohou získat hráče, díky kterým by se těm lepším vyrovnali. Samotná Liga Mistrů je pro hráče velké lákadlo, hráči na takové nabídky slyší. Ale v nové sezoně uvidíme silnější také Sunderland s Birminghamem. Pokud budou ostatní znovu utrácet, bude to pro nás zase těžší,“ předpovídá Skot.

„Neznamená to ale, že jsme před další sezonou pesimisté. Naopak, víme že máme dobrý tým a uvidíme, zda se nám jako podceňovaným znovu podaří útok na přední pozice, tak jako v předchozích sezonách.“

Krev Moyesovi pijí zejména Citizens. Do Manchesteru musel loni neochotně pustit Joleona Lescotta, jednoho z klíčových hráčů Blues. Manažerovi však jde proti srsti také právě celková nenasytnost jednoho z nejbohatších klubů na světě. Kritiků klubu ze City of Manchester Stadium se najde dost, Moyes však patří k těm nejhlasitějším.

„Někdy některé kluby kupují hráče takovým způsobem, že se pak cítíte hodně poníženě,“říká. „Ale musíte najít jinou cestu, jak takovým týmům konkurovat. O tom je práce fotbalového manažera. Myslím, že mě se ten lidštější způsob daří praktikovat. Hodně jiných klubů by řeklo, že Everton má opravdu dobrou skupinu hráčů.

Jak Man City tak Tottenham v minulých letech utráceli dost peněz a nemyslím, že účast v Evropské lize nebo Lize Mistrů by jim v tom měla zabránit.“

Přípravy na letní trénikový kemp 2010/11 již probíhají i na Goodison Parku. Po skončení dovolených se bude znovu všechno točit okolo nové sezony a samozřejmě také kolem potencionálních posil. David Moyes se nechal slyšet, že s kvalitou svého kádru je spokojený, ačkoliv několik nových tváří by přece jen rád přivítal.

„Práce manažera nekončí jenom kvůli tomu, že v neděli se hraje poslední kolo sezony. Pojedu sice na dovolenou, trochu si dva nebo tři týdny poležím na pláži a pokusím se nedělat vůbec nic, ale pak se ten kolotoč rozjíždí znovu. Ostatní se budou vyptávat na naše hráče, což je v pořádku, protože máme dobré fotbalisty. Nemám s tím problém.

Ale očekávání před sezonou nejsou rozhodně malá. Takhle to tu chodí. Přivádíme hráče, pracujeme s nimi, snažíme se jim dávat příležitosti a nyní možná nastává čas, kdy od hráčů budeme chtít něco zpět.“

Část letošní přípravy Everton stráví až v daleké Austrálii. Předchozí tři léta Toffees pořádali turné po Spojených Státech, tentokrát tedy tým na tři týdny nabere směr jižní polokoule.„Do Austrále se docela těším. Vše jsme domluvili dlouho předem, protože je to přece jen vzdálená destinace. Sídlit budeme v Sydney a na konci nás čekají tři zápasy.

Normálně bychom jeli do Ameriky nebo do Švýcarska, ale volba nakonec letos padla na Austrálii. Jedním z důvodů jsou i finance, myslíme si, že celá cesta by se mohla vyplatit. Až se vrátíme, do začátku sezony budou stále zbývat čtyři týdny, takže času bude dost. Hráčům, kteří se účastní Mistrovství světa jsme předali data jejich návratů, která se budou odvíjet podle úspěchu či neúspěchu jejich zemí.“

A jaké vlastně můžeme v létě očekávat přestupní období? Žádné překvapení se nekoná, manažer již nyní vyzývá k trpělivosti. Než se Evertonians dočkají posil, může to nějakou dobu trvat. Přestože Moyes žádné přestupové manévry neplánuje, je tedy docela možné, že nová jména se na soupisku zařadí až na samotném konci přestupového okna, po vzoru dvou minulých let.

„Joleona jsme ztratili týden před koncem a během posledního týdne jsme za vyinkasované peníze koupili tři hráče. Museli jsme je do týmu začlenit rychle, protože jsme měli zaplněnou marodku. Mikel, Yak a Victor se měli vrátit zhruba měsíc po startu sezony, ale u každého nastaly komplikace. Noví hráči s námi neměli letní přípravu a neměli moc času sžít se s novým týmem, takže to pro ně bylo velice složité.

Změny před minulou sezonou přišly také pozdě, jako skutečné posily jsme přivedli jen Fellainiho a Sahu. Bylo to podobné jako loni a nečekám, že letos tomu bude jinak. Everton ale nemusí prodávat, aby mohl nakupovat a zároveň neříkám, že nutně potřebujeme šíleně nakupovat. Samozřejmě ale budu zkoušet přivést pár hráčů. Rád bych sehnal top útočníka, ale kolik jeden takový stojí? To by byl problém.

Vždy se nám ale podařilo zachovat kontinuitu, proto jsme teď tam, kde jsme. Klub dal důvěru manažerovi, manažer sehnal hráče, kteří rozumí tomu, co se po nich požaduje. Máme tu dobrý charakter,“ dodává Moyes.