Předběžné nominace na MS

11/05/2010 0 Od Riči

Do zahájení Mistrovství světa v Jihoafrické republice zbývá už jenom třicet dní, reprezentační trenéři účastnických zemí tak už oznamují své předběžné nominace, v nichž nechybí ani hráči Evertonu.

Bohužel však někteří fotbalisté na nominaci na MS čekají marně. Jedním takovým je Mikel Arteta, který se nevešel do předběžné seznamu třiceti hráčů Španělska. Čekalo se, že Arteta by mohl nahradit zraněného Cesca Fabregase, ovšem lídr Arsenalu se nakonec v nominace objevil a na „Mikkyho“ tak nezbylo místo.

Dalším nepovolaným hráčem Toffees je Phil Jagielka. Trenér Albionu Fabio Capello dal před Jagielkou přednost Carragherovi, Upsonovi, Terrymu, Kingovi, Dawsonovi či R. Ferdinandovi.

Jeden fotbalista Evertonu se ale možná přeci jenom v dresu Anglie v JAR ukáže. Předběžně byl totiž podle očekávání povolán Leighton Baines. Závěrečný turnaj avšak jistý ještě nemá, konkurenci mu totiž dělá Ashley Cole a hlavně Stephen Warnock.

Předběžná nominace Anglie na MS

Brankáři: Joe Hart (Birmingham), David James (Portsmouth), Robert Green (West Ham)
Obránci: Leighton Baines (Everton), Jamie Carragher (Liverpool), Ashley Cole (Chelsea), Michael Dawson (Tottenham), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool), Ledley King (Tottenham), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham), Stephen Warnock (Aston Villa).
Záložníci: Gareth Barry (Manchester City), Michael Carrick (Manchester United), Joe Cole (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Tom Huddlestone (Tottenham), Adam Johnson (Manchester City), Frank Lampard (Chelsea), Aaron Lennon (Tottenham), James Milner (Aston Villa), Scott Parker (West Ham), Theo Walcott (Arsenal), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)
Útočníci: Darren Bent (Sunderland), Peter Crouch (Tottenham), Jermain Defoe (Tottenham), Emile Heskey (Aston Villa), Wayne Rooney (Manchester United)

Hned trojitou účast mají Toffees v nigerijské nominace kouče Lars Lagerbacka. Vedle opor Josepha Yoba a Yakubua se dostalo i na Victora Anichebeho.

Tim Cahill a Steven Pienaar jsou tahouny národních týmů Austrálie respektive Jihoafrické republice, je tedy velmi pravděpodobné, že jejich současná, předběžná nominace bude později i konečná.

To Philippe Senderos má MS už jisté, jelikož švýcarský lodivod Ottmar Hitzfeld už rovnou zveřejnil konečnou třiadvacetičlennou nominaci, v níž tvrdý zadák nemůže chybět.

John Heitinga prožil úspěšnou sezónu, proto není překvapením, že ho širší nominace Holandska neminula. Heitinga navíc bude nejspíše hrát na MS v základní sestavě Oranjes.

Ty, kteří ještě neviděli v akci nového brankaře Evertonu, Jána Muchu, se mohou těšit na MS, jelikož současná jednička Legii Varšava je v předběžném nominace slovenského trenéra Vladimíra Weisse. A jelikož Weiss do nominace povolal jen tři brankaře, Mucha má účast v JAR už zaručenou.

Na MS se s největší pravděpodobností podívá i Tim Howard, jenž jako jednička USA nemůže chybět v širším výběru.

Naopak sen Louise Sahy o světovém šampionátu se rozplynul poté, co ho francouzký trenér Raymond Domenech nevzal do nominace. Vedle Sahy ale třeba chybí ve francouzské nominaci i věhlasnější kanonýr – Karim Benzema.

Konečný kádr, čítající 23 jmen, musejí trenéři reprezentací vybrat do 1. června.