Everton proti Evertonu

11/05/2010 0 Od Meňa

Součástí letošní letní přípravy bude unikátní zápas. Na Goodison Park totiž dorazí klub s názvem Everton de Viña Mar až z dalekého jihoamerického Chile.

Již od roku 1909 jsou na světě dva kluby honosící se hrdým názvem Everton. Krom původního liverpoolského existuje Everton i v chilském městě Viña del Mar. Ve středu 4. srpna se oba celky vyznávající modrou postaví proti sobě. Oslavovat se bude dlouholeté vzájemné přátelství mezi oběma kluby z opačných konců planety. Jedno je tedy jisté – Everton v zápase určitě neprohraje.

„Od té doby co jsem v Evertonu vím, že mezi kluby panují velmi přátelské vztahy,“ řekl generální ředitel „našeho“ Evertonu, Robert Elstone. „Měl jsem příležitost setkat se s prezidentem Antoniem Bloisem a mohu potvrdit, že Everton Chile je součástí celosvětové rodiny s názvem Everton. Bude radostnou událostí uvítat je na Goodisonu k tomuto historickému okamžiku.

Měli bychom cítit velkou hrdost, že jsme dali jméno jinému klubu na jiném kontinentu, a to již před více než sto lety.“

V podobném duchu se vyjádřil i zmíněný prezident Chilanů, Antonio Bloise. „Potvrzení našeho zápasu proti Evertonu je významným krokem nejen pro nás, ale pro celý chilský fotbal. Znamená to, že náš klub se vrátí tam, odkud zčásti pochází. Navíc budeme oslavovat i dvousté výročí samostatného Chile, proto tato příležitost nemohla přijít v lepší moment.“

„Evertonu jsme za pozvání velmi vděčni, a jak to při podobných příležitostech bývá, na Goodison Park nejedeme jen k běžnému utkání, ale reprezentovat i chilský fotbal jako celek.“

Největší zásluhu na uskutečnění zápasu má Paul Wharton z Everton Shareholders Association. O svedení obou celků k jednomu zápasu usiloval již delší dobu, plody ale jeho snaha sklízí až nyní.

„Poprvé jsme se o druhém Evertonu dověděli v roce 1977, když Everton hrál proti Stoke City v FA Cupu. Zápasový program obsahoval zmínku o chilském Evertonu a od té doby jsme se často zajímali o to, jestli by bylo možné uspořádat přátelský zápas,“ vzpomíná Wharton.

Anglické kořeny chilský klub skutečně nezapře. Jeho založení roku 1909 mají na svědomí britští imigranti z Liverpoolu. Hlavní postavou je jistý David Foxley, který v klubu později působil i jako prezident. V současnosti je Everton de Viña Mar čtvrtým nejúspěšnějším fotbalovým klubem v Chile; mistrovský titul vyhrál čtyřikrát. Momentálně mu v tabulce chilské Primera Divison náleží šestá příčka.