Moyes nadšen Colemanem

15/05/2010 0 Od Riči

David Moyes je potěšen výkony Seamuse Colemana v Blackpoolu, s nímž je mladý obránce krůček od postupu do nejvyšší anglické ligové soutěže.

Coleman odešel do Blackpoolu v půlce března, jelikož na pravé straně obrany v Evertonu byla neprostupná konkurence v podobě Tonyho Hibberta a Phila Nevilla a talentovaný irský bek potřeboval pravidelně hrát, aby se nadále vyvíjel.

Manažer Blackpoolu Ian Holloway si původně Colemana přivedl jen na měsíční hostování, jenže Coleman na něj natolik zapůsobil, že ho Holloway začal stavět okamžitě do základní sestavy a hostování mu prodloužil až do konce sezóny.

V současnosti má Coleman na kontě 11 startů v základní sestavě Blackpoolu, jednu branku a několik asistencí, navíc na stránce skysports.com má od návštěvníků nejlepší hodnocení z týmu, 7,7.

Ten nejdůležitější zápas ale ještě svěřence Iana Holloway čeká, ve finále play-off se střetnou v sobotu 22. května ve Wembley s Cardiffem. Vítěz zápasu postoupí do Premier League. A i když je velšský tým v tom utkání favoritem, s Blackpoolem se rozhodně musí počítat. Vždyť v semifinále dvakrát porazili silný Nottigham Forest.

„Podle mě Seamus dokázal zaujmout už hodně fanoušků.

Je skvělé, že se nám Seamus brzo vrátí. Musíte si ale neustále pamatovat jednu věc, Seamuse jsme přivedli z Irska pouze za 60 000 liber. Když přišel, tak měl málo startů v seniorském fotbale, proto jsme mu museli dát možnost hrát zápasy za A-tým,“ vysvětlil Moyes, proč pustil Colemana na hostování do Blackpoolu.

21letý Ir na sebe prvně pořádně upozornil v prosinci na Goodison Parku v utkání proti Tottenhamu. Coleman šel do hry za stavu 2:0 pro Spurs a hlavně díky své aktivitě na pravé straně přispěl k vyrovnání na 2:2.

K tomu ovšem nemuselo dojít, během předsezónní přípravy byl totiž Coleman velmi blízko k ukončení fotbalové kariéry. Coleman měl problém s puchýřem na noze, který zasáhla infekce. Jen díky velkému štěstí se puchýř vyléčil a Colemanova ohrožená kariéra mohla pokračovat dál. Zdravotní komplikace nastaly u talentovaného obránce v rámci předsezónního soustředění ve Spojených státech amerických.

Celou situaci v minulosti okomentoval klubový lekář Mick Rathbone takto: „Když jsme vystoupili z letadla v Seattlu, doktor dal Seamusovi silné antibiotika na bolest. Jenže infekce rychle začala nohu rozežírat. Kdyby doktor Irving neprovedl okamžitě operaci, Seamusova kariéra by byla u konce.“

Vážnosti tohoto zranění potvrdil i Moyes: „Seamus měl v letní přípravě strašné zranění, které mu na delší dobu nedovolilo hrát fotbal. Kdyby ho nepostihlo, nejspíše by teď měl na kontě větší počet odehraných zápasů a třeba i pod mojí taktovkou.

Podle mě ale všechna ta utkání, jež odehrál v Blackpoolu, mu vůbec neuškodila.“