Moyes: Čtvrté místo není úspěch

29/05/2010 0 Od Riči

Pro Davida Moyese čtvrté místo v Premier League nezmámená úspěch, toho prý v Evertonu dosáhne, až vyhraje s klubem nějakou trofej.

Skot sice už s Toffees dosáhl na magické čtvrté místo v lize, což je v Anglii ceněno jako velký úspěch, pokud netrénujete zrovna tým z tkz. „Big Four“. Jenže to by klidně DM vyměnil za některou trofej, které byl mimochodem blízko minulý rok, když až ve finále FA Cupu porazila Everton Chelsea.

Moyes prozradil: „Jenom pár týmů směrem dolů na jih může vyhrát nějakou trofej. Párkrát jsme skončili v lize vysoko, pro mě to ale není dostačující. Tottenham se letos dostal do Ligy mistrů, v poslední pár letech to dokázal už jen jeden tým mimo „Big Four“. Byli jsme to my. To se bere za úspěch, s tím ale já nesouhlasím. Umístit se na čtvrtém místě je ok. Vyrostl jsem v Celticu, kde musíte vyhrát každý zápas. Od žáků, rezervního mužstva či prvního týmu se čeká, že vyhraje každý týden. Proto beru čtvrté místo jako zvláštní úspěch, ostatní to ale mohou vidět jinak. Já prostě nechápu, jak může někdo být se čtvrtým místem štastný.“

Moyes nedávno prohlásil, že by jeho snem bylo vést Celtic. Manažer EFC má ovšem ještě jedno větší přání, chtěl by trénovat skotský národní tým.

„Na své cestě mám hodně ambicí a samozřejmě mě čeká mnoho práce. Kdybych se měl zamyslet nad budoucností, chtěl bych vést skotský reprezentační tým. Miloval bych to, byla by pro mě pocta trénovat národní tým,“ řekl Moyes a hned s úsměvem na tváři pokračoval o svém prvním dnu, když před osmi lety nastoupil do Evertonu: „První den na Goodisonu jsem byl vyděšený. Bál jsem se, že mě špičkoví hráči nebudou chtít poslouchat. Když jsem vešel do šatny, jako první jsem uviděl Davida Ginolu, Paula Gascoigneho, Duncana Fergusona a Tommyho Gravesena. Jen jsem si pro sebe pomyslel – Co je můžu sakra naučit? Musíte si ale získat jejich respekt, mít ve své práci pokroky a oni vám to oplatí.“