Seznamte se: Jermaine Beckford

31/05/2010 0 Od Meňa

Druhou posilou Blues ještě před řádným vypuknutím přestupového okna stal bývalý útočník Leedsu, Jermaine Beckford. S jakým životopisem se vůbec může chlubit?

Rodák ze západolondýnské čtvrti Ealing, kde přišel na svět 3. prosince 1983, se kopat do kulatého nesmyslu naučil tam, kam to měl alespoň geograficky nejblíže – v Chelsea. Jenomže do seniorského celku ze Stamford Bridge nikdy ani nenakoukl, a tak se v roce 2003 vydal coby zelenáč do Wealdstone, neligového londýnského klubu, hrajícího sedmou nejvyšší anglickou soutěž.

Na čistě amatérské úrovni ale přece jen o sobě v okolí dával vědět. Posuďte sami – čtyřiapadesát tref v dvaaosmdesáti zápasech je vizitkou nadaného útočníka. Svoji hvězdu Wealdstone ztratil v roce 2006. Jednou nohou už měl Jermaine našlápnuto do Crystal Palace, kde byl na zkoušce. 45,000 liber z účtu Leedsu United ale znamenalo, že Beckford se stěhoval právě do slavného yorkshirského klubu, byť díky táhnoucím se finančním nesnázím sestoupivšího do třetí ligy.

Chvíli ale trvalo, než si na Elland Road vybudoval reputaci. Po několika odehraných zápasech za béčko Whites putoval Beckford na hostování do Carlisle United. Za Cumbrians stihl během měsíce odehrát čtyři zápasy, ve kterých se gólově prosadil jednou. Zpět v Leedsu na „Beckse“ čekalo překvapení, neboť v zápase proti Sunderlandu nastoupil hned v základní sestavě. Jenže ouha, zanedlouhou si Beckford ozkoušel další hostovačku, tentokrát v o postup do Championship bojujícím Scunthorpe. Do konce sezony nastoupil v každém utkání a branku slavil osmkrát. Irons tehdy do druhé ligy postoupili jako šampioni.

Není tedy divu, že celek z Glanford Parku o vytáhlého forvarda stál permanentně. Tehdejší manažer Leedsu, Dennis Wise byl však neoblomný – Beckfroda si ponechal a jeho krok se brzy začínal vyplácet. V předsezónní přípravě před ročníkem 2007/08 se Beckford uvedl v dobrém světle a formu si přenesl i do ligové soutěže. V podzimní části nastřílel za Whites, kterým bylo odečteno patnáct bodů, několik důležitých tref, a tak se vedení klubu rozhodlo útočníka si pojistit. V říjnu 2007 podepsal novou tříletou smlouvu.

I přesto se však navyšoval okruh zájemců o fotbalistovy služby. Obzvláště o Beckforda stálo tehdy prvoligové Derby County. Leeds veškeré spekulace vyvracel a jasno měl o své budoucnosti i sám hráč. V pozápasovém interview po utkání proti Crewe Alexandra, jež Beckford svým gólem rozhodnul, si získal ještě větší náklonnost fanoušků Whites. „Jakej dres mám na sobě, brácho? Mluvíš vůbec vážně?“ Odpověděl tehdy svým nepřeslechnutým londýnským akcentem na otázku reportéra, kdeže vidí svoji budoucnost. Tato slova se v Leedsu stala natolik populární, že United neváhali a do prodeje v klubovém fanshopu šla brzy trika s onou slavnou citací.

O poznání prestižnějšího ocenění se však útočník dočkal v březnu 2008. Do jeho rukou putovala cena pro nejlepšího hráče League One, stejně jako ocenění za nejkrásnější branku roku do sítě Rotherhamu. Rok před vypršením stávající smlouvy si tak Leeds chtěl svoji hvězdu znovu pojistit. Nový lodivod Whites Simon Grayson ovšem nepochodil – koncem května 2009 Beckford nový kontrakt odmítl, a tak byl okamžitě přeřazen na transfer list. I přes zájem jistých klubů bylo však jméno Jermaine Beckford z listiny v červenci staženo, bylo ale nabíledni, že kanonýr má před sebou poslední sezonu na Elland Road.

A ta byla z pohledu jeho i Leedsu celkově veleúspěšná. Beckford nastřílel jednatřicet branek, mezi nimiž se skví zejména jeho popravovací trefa do sítě nenáviděného rivala z Old Trafford v FA Cupu, či dva góly Tottenhamu v následujícím kole. Sezonu zakončil Leeds vymodleným postupem do Championship. V jejích zrádných vodách se však Whites budou muset obejít bez Beckforda. Toho čeká na Goodison Parku nová výzva.