Evertonians na MS

11/07/2010 0 Od Riči

Tim Howard, Ján Mucha, Joseph Yobo, John Heitinga, Tim Cahill, Steven Pienaar, Yakubu Aiyegbeni – ti všichni z Evertonu reprezentují svou zemi na Mistrovství světa v Jihoafrické republice. V článku naleznete, jak si vedli.

Finále

11.7. – John Heitinga nebude na finále MS 2010 vzpomínat v dobrém. Utkání se mu totiž moc nevydařilo a navíc byl v 109. minutě po druhé žluté kartě vyloučen. Přesilovku Španělé využili po sedmi minutách, když Andrés Iniesta jedinou brankou rozhodl utkání.

Nizozemsko – Španělsko 0:1 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branka: 
116. Andrés Iniesta
ČK: 109. John Heitinga
Nizozemsko: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (105. Braafheid), van Bommel, de Jong (100. van der Vaart), Robben, Sneijder, Kuyt (71. Elia), van Persie
Španělsko: Casillas, Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Xabi Alonso (87. Fàbregas), Busquets, Pedrito (60. Navas), Xavi, Iniesta, Villa (106. Torres)

Semifinále

6.7. – Za Everton bude hrát příští sezónu medailista z Mistrovství světa. Holandsko, John Heitinga jako již tradičně hrál v základní sestavě, totiž porazilo v semifinále Uruguay 3:2 a 11. července se popere o prvenství v turnaji.

Uruguay – Nizozemsko 2:3 (1:1)
Branky: 41. Diego Forlán, 90. Maximiliano Pereira – 18. Giovanni van Bronckhorst, 70. Wesley Sneijder, 73. Arjen Robben
Uruguay: Muslera, Pereira, Godín, Victorino, Cáceres, Pérez, Gargano, Arévalo, Pereira (78. Abreu), Cavani, Forlán (84. Fernández)
Nizozemsko: Stekelenburg, Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, van Bommel, De Zeeuw (46. van der Vaart), Robben (90. Elia), Sneijder, Kuyt, van Persie

Čtvrtfinále

2.7. – Prvními semifinalisty se stalo Nizozemci a spolu s ním i John Heitinga. V utkání proti favoritovi z Brazílie sice po nepozorném bránění právě Heitingy prohrávali, ale ve druhém poločase zásluhou zejména Wesleyho Sneidera výsledek dokázali zvrátit.

Nizozemsko – Brazílie 2:1 (0:1)
Branky: 
53. Melo (OG), 68. Sneijder – 10. Robinho
ČK: 73. Melo
Nizozemsko: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Ooijer, van Bronckhorst, van Bommel, de Jong, Robben, Sneijder, Kuyt, van Persie (85. Huntellar)
Brazílie: César, Maicon, Luisao, Juan, Bastos (62. Gilberto), Melo, Alves, Silva, Kaká, Fabiano (77. Nilmar), Robinho

Osmifinále

28.6. – V dalším v osmifinálovém boji na sebe narazila dvojice budoucích spoluhráčů, barvy Holandska hájil John Heitinga a Slovensko reprezentoval Ján Mucha. Šťastnější z této dvojice byl nakonec prvně jmenovaný, i když Oranjes dlouho dobu nemohl podruhé překonat dobrého Muchu. To se jim podařilo až pět minut před koncem, když slovenský brankař podcenil centrovaný míč. Heitinga je už posledním hráčem Evertonu, který ještě zůstal na MS.

Nizozemsko – Slovensko 2:1  (1:0)
Branky: 18. Arjen Robben, 84. Wesley Sneijder – 90+4. Róbert Vittek (pen.)
Nizozemsko: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, van Bommel, de Jong, Sneijder (90. Afellay), Robben (71. Elia), Kuyt, van Persie (80. Huntelaar)
Slovensko: Mucha, Pekarík, Škrteľ, Zabavnik (87. Sapara), Ďurica, Weiss, Stoch, Hamšík (87. Jakubko), Kucka, Vittek, Jendrišek (71. Kopúnek)

26.6. – S MS se loučí i Tim Howard. Spojené státy americké totiž vypadly v osmifinále s Ghanou až díky brance v prodloužení. Za USA srovnával po hodině hry z penalty Landon Donovan.

USA – Ghana 1:2 po prodloužení (0:1, 1:1)
Branky: 62. Landon Donovan (pen.) – 6. Kevin-Prince Boateng, 93. Asamoah Gyan
USA: Howard, Bocanegra, Cherundolo, Bornstein, DeMerit, Bradley, Dempsey, Donovan, Clark (31. Edu), Altidore (91. Gomez), Findley (46. Feilhaber)
Ghana: Kingson, Sarpei (72. Addy), Paintsil, Mensah, Inkoom (113. Muntari), Mensah, Annan, Asamoah, Boateng (78. Appiah), Gyan, Ayew

25.6. – I když Holandsko do posledního zápasu základní části vstupovalo s jistou postupu do osmifinále, nic nepodcenilo a nastoupilo v plné sestavě, v níž nemohl chybět John Heitinga. Oranjes si připsali už třetí vítězství v řadě a v cestě do čtvrtfinále se potkají se Slovenskem.

Základní skupiny

Kamerun – Nizozemsko 1:2 (0:1)
Branky: 
65. Samuel Eto’o (pen.) – 36. Robin van Persie, 84. Klaas-Jan Huntelaar
Kamerun: Hamidou, Assou-Ekotto, N’Koulou (73. Song), Geremi, Bong (56. Aboubakar), Chedjou, M’Bia, N’Guemo, Makoun, Eto’o, Choupo-Moting (72. Idrissou)
Nizozemsko: Stekelenburg, Heitinga, Mathijsen, Boulahrouz, van Bronckhorst, Van Bommel, de Jong, Sneijder, van der Vaart (73. Robben), Kuyt (66. Elia), van Persie (59. Huntelaar)

25.6. – V heroickém souboji porazilo Slovensko Itálie 3:2 a nečekaně postupuje mezi nejlepších šestnáct týmů turnaje. Ján Mucha své spoluhráče, když byla potřeba, dobrými zákroky opět podržel.

Slovensko – Itálie 3:2 (1:0)
Branky: 25., 73. Róbert Vittek, 89. Kamil Kopúnek – 81. Antonio Di Natale, 90+2. Fabio Quagliarella
Slovensko:
 Mucha, Pekarík, Škrteľ, Ďurica, Zabavnik, Štrba (87. Kopúnek), Kucka, Stoch, Hamšík, Jendrišek (90. Šesták), Vittek (90. Petráš)
Itálie: Marchetti, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito (46. Maggio), Gattuso (46. Quagliarella), De Rossi, Montolivo (56. Pirlo), Pepe, Iaquinta, Di Natale

24.6. – Australané sice ve svém třetím vystoupení na šampionátu konečně vyhráli, když porazili Srbsko 2:1, i tak si ale balí kufry. Ghana totiž postupuje na úkor Protinožců díky lepšímu skóre. Tim Cahill proti Srbům otevíral skóre utkání, jak jinak než přesnou hlavičkou.

Austrálie – Srbsko 2:1 (0:0)
Branky: 69. Tim Cahill, 74. Brett Holman – 84. Marko
Austrálie: Schwarzer, Wilkshire (82. Garcia), Neill, Beauchamp, Carney, Valeri (66. Chipperfield), Culina, Emerton, TCahill, Bresciano (66. Holman), Kennedy
Srbsko: Stojković, Ivanović, Luković, Vidić, Obradović, Kuzmanović (77. Lazović), Stanković, Krasić (62. Tošić), Jovanović, Ninković, Žigić (68. Pantelić)

23.6. – Spojené Státy americké po dvou remízových zápasech prvně zvítězily a slaví zasloužený postup do osmifinále. Spoluhráči Tima Howarda dlouho nemohli najít recept, jak se trefit do černého, navíc jim znovu nebyl uznán regulérní gól. V nastavení ale stvrdil úspěch Američanů vítěznou brankou kdo jiný, než Landon Donovan.

USA – Alžírsko 1:0 (0:0)
Branka: 90+2. Donovan
ČK: Yahia
USA: Howard, Bocanegra, Cherundolo, Bornstein (81. Beasley), DeMerit, Bradley, Dempsey, Edu (64. Buddle), Gomez (46. Feilhaber), Donovan, Altidore
Alžírsko: M´Bohli, Bougherra, Belhadj, Yahia, Halliche, Lacen, Ziani (69. Guedioura), Yebda, Kadir, Djebbour (67. Ghezzal), Matmour (86. Saifi)

22.6. – Sebevědomá Nigérie se s MS loučí už po základní skupině a navíc jen s jedním bodem. V posledním zápase stačilo Orlům k jistotě postupu vyhrát, což ale proti houževnatému asijskému soupeři nedokázali. Joseph Yobo odehrál první poločas, Yakubu71 minut. Stačil neproměnit stoprocentní šanci a vstřelit branku z pokutového kopu.

Nigérie – Korejská republika 2:2 (1:1)
Branky: 12. Kalu Uche, 69. Yakubu Ayegbeni (pen.) – 38. Jung-Soo Lee, 49. Chu-Young Park
Nigérie: Enyeama, Yobo (46. Echiéjilé), Afolabi, Shittu, Odiah, Uche, Ayila, Etuhu, Kanu (57. Martins), Yakubu (71. Obinna), Obasi
Korejská republika: Jung, Cho, Y. Lee, J. Lee, Cha, J. Park, Ju. Kim, Ki (87. Ja. Kim), Ch. Lee, Ch. Park (90+3. D. Kim), Yeom (64. Na. Kim)

22.6. – JAR sice v posledním zápase ve skupině porazila Francii 2:1, přesto se s turnajem loučí. Druhé Mexiko má sice stejně bodů (4) jako Jihoafrická republika, do osmifinále ale postupuje na základě lepšího skóre. Steven Pienaar v utkání nahrál na vítěznou branku Mpely.

Francie – Jihoafrická republika 1:2 (0:2)
Branky: 
70. Florent Malouda – 20. Bongani Khumalo, 37. Katlego Mphela
ČK: 26. Yoann Gourcuff
Francie: Lloris, Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy, A. Diarra (82. Govou), Diaby, Gourcuff, Gignac (46. Malouda), Ribéry, Cissé (55. Henry)
JAR: Josephs, Ngcongca (55. Gaxa), Mokoena, Khumalo, Masilela, Pienaar, Sibaya, Khuboni (78. Modise), Tshabalala, Mphela, Parker (68. Nomvethe)

20.6. – Slovensko a gólman Ján Mucha se s šampionátem s největší pravděpobností mohou loučit. Paraguayi Slováci podlehli 0:2, přičemž nejlepším jejich hráčem byl právě Mucha, jenž pochytal několik nebezpečných pokusů Jihoameričanů.

Slovensko – Paraguay 0:2 (0:1)
Branky:
 27. Vera, 86. Riveros
Slovensko: Mucha, Pekarík, Škrtel, Ďurica, Saláta (83. Stoch), Štrba, Weiss, Kozák, Hamšík, Šesták (70. Hološko), Vittek
Paraguay: Villar, Morel, Bonet, Da Silva, Alcaraz, Vera (88. Barreto), Cáceres, Riveros, Santa Cruz, Valdez (68. Torres), Barrios (82. Cardozo)

19.6. – Socceroos mají na turnaji smůlu na červené karty. I ve svém druhém zápase dohrávali o deseti mužích, i tak ale měli blíže k bodům než Ghana. Tim Cahill kvůli disciplinárním prohřešku na hřiště nevyběhl. V posledním souboji ve skupině proti Německu už ale bude moct hrát a Austrálie ho bude hodně potřebovat, jelikož jenom výhra ji může udržet v boji o osmifinále.

Ghana – Austrálie 1:1 (1:1)
Branky: 26. Asamoah Gyan (pen.) – 11. Brett Holman
ČK: 
25. Hary Kewell
Ghana: 
Kingson, Sarpei, Paintsil, Mensah, Addy, Annan, Asamoah (77. Muntari), Boateng (87. Amoah), Gyan, Tagoe (56. Owusu-Abeyie), Ayew
Austrálie: Schwarzer, Neill, Moore, Wilkshire (85. Rukavytsya), Carney, Culina, Emerton, Kewell, Valeri, Bresciano (66. Chipperfield), Holman (68. Kennedy)

19.6. – Holandsko si svoji druhou výhrou na šampionátu předčasně zajistilo účast v osmifinále. V druhém utkání porazilo Japonsko těsně 1:0, John Heitinga sice odehrál celý zápas, příliš se ale nezapotil.

Holandsko – Japonsko 1:0 (1:0)
Branka: 
53. Wesley Sneijder
Nizozemsko:
 Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, van Bommel, de Jong, Sneijder (83. Afellay), van der Vaart (72. Elia), Kuyt, van Persie (88. Huntelaar)
Japonsko: Kawashima, Komano, Tanaka, Nagatomo, Nakazawa, Abe, Endo, Matsui (64. Nakamura), Hasebe (77. Okazaki), Honda, Okubo (77. Tamada)

18.8. – Ačkoliv byly Spojené Státy Tima Howarda v duelu proti Slovinsku favoritem, získaly jen bod. USA prohrávaly po poločase dokonce o dva góly, ale i díky trefě Landona Donovana srovnaly na konečných 2:2.

Slovinsko – USA 2:2
Branky: 
13. Birsa, 42. Ljubijankić – 48. Donovan, 82. Bradley
Slovinsko: Handanović, Brecko, Suler, Cesar, Jokić, Koren, Kirm, Radosavljević, Ljubijankić (73. Pecnik, (Komać 90+4)), Birsa (87. Dedić), Novaković
USA: Howard, Bocanegra, Onyewu (80. Gomez), Cherundolo, DeMerit, Bradley, Dempsey, Torres (46. Edu), Donovan, Altidore, Findley (46. Felihaber)

17.6. – Joseph Yobo a Aiyegeni Yakubu ani tentokrát nepomohli Nigérii k zisku bodů. Super Eagles se sice ocitili ve vedení, ale Řecko využilo hodinové přesilovky a dvěma góly skóre zápasu otočilo.

Řecko – Nigérie 2:1 (1:1)
ČK: Kaita
Branky: 44. Salpingidis, 71. Torosidis – 16. Uche
Řecko: Tzorvas, Papadopoulos, Vyntra, Torosidis, Kyrgiakos, Papaststhopoulos (36. Samaras), Tziolis, Karagounis, Katsouranis, Salpingidis, Gekas (79. Ninis)
Nigérie: Enyeama, Yobo, Taiwo, (59. Echiejile, 77. Afolabi)), Shittu, Odiah, Uche, Kaita, Haruna, Etuhu, Yakubu, Odemwingie (46. Ogbuke)

16.6. – V druhém zápase na mistrovství světa se představil Steven Pienaar. Stejně jako proti Mexiku, tak i proti Uruguayi ale předvedl špatný, nevýrazný výkon. Utkání JAR nezvládla a po zásluze prohrála 0:3.

Jižní Afrika – Uruguay 0:3 (1:0)
Branky: 24., 80. Forlan, 90+5 Pereira
ČK: Khune
Jižní Afrika: Khune, Gaxa, Masilela, Mokoena, Khumalo, Tshabalala, Pienaar (79. Josephs), Modise, Letsholonyane (57. Moriri), Dikgacoi, Mphela
Uruguay: Muslera, Lugano, Godin, Fucile, M. Pereira, Á. Pereira, Perez (90. Gargano), Arevalo Rios, Cavani (89. Fernandez), Suarez, Forlan

14.6. – Premiéru na letošním šampionátu ná za sebou také Nizozemsko a s ním i John Heitinga. Obránce Blues odehrál ve vítězném utkání nad Dánskem celých devadesát minut.

Nizozemsko – Dánsko 2:0 (0:0)
Branky: 
46. Daniel Agger (OG), 85. Dirk Kuyt
Nizozemsko: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, van Bommel, de Jong (88. de Zeuw), Sneijder, van der Vaart (67. Elia), Kuyt, van Persie (77. Afellay)
Dánsko: 
Sørensen, Kjaer, Agger, Jacobsen, S. Poulsen, Ch. Poulsen, Jørgensen, Kahlenberg (72. Eriksen), Enevoldsen (56. Grønkjaer), Bendtner (62. Beckmann), Rommedahl

13.6. – Austrálie ve svém prvním zápase až překvapivě snadno podlehla Německu 0:4. Tim Cahill nastoupil od úvodní minuty na samém hrotu sestavy a svoji typickou hrou se dostal do pár dobrých zakončeních hlavou. V 56. minutě byl ale za faul skluzem vyloučen, rozhodnutí sudího ovšem bylo minimálně diskutabilní.

Německo – Austrálie 4:0 (2:0)
Branky: 8. Lukas Podolski, 26. Miroslav Klose, 68. Thomas Müller, 71. Cacau
ČK: 56. Tim Cahill
Německo: Neuer, Friedrich, Badstuber, Lahm, Mertesacker, Khedira, Schweinsteiger, Özil (74. Gómez), Müller, Podolski (81. Marin), Klose (69. Cacau) Austrálie: Schwarzer, Neill, Moore, Wilkshire, Cahill, Culina, Emerton (74. Jedinak), Chipperfield, Grella (46. Holman), Valeri, Garcia (64. Rukavytsya)

12.6. – Tim Howard jistým výkonem pomohl Spojeným státům americkým k cennému bodu za remízu 1:1 s Anglií. V dobrém světle se ukázal i dobře známý Landon Donovan.

Anglie – USA 1:1 (1:1)
Branky: 
4. Steven Gerrard – 40. Clint Dempsey
Anglie: Green, Johnson, Terry, King (46. Carragher), A. Cole, Lennon, Lampard, Gerrard, Milner (31. Wright-Phillips), Heskey (79. Crouch), Rooney
USA: Howard, Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Dempsey (90. Gomez), Bradley, Clark, Donovan, Findley (77. Buddle), Altidore (86. Holden)

12.6. – Během druhého hracího dne mistrovství, se představila hned dvojice starých známých z Evertonu. Jako kapitán vedl Nigérii do souboje proti jednomu z favoritů turnaje, Argentině, Joseph Yobo, a v útočné formaci se objevil Aiygbeni Yakubu. Zejména útočník hýřil aktivitou, ale ani jeho dobrý výkon nepřinesl svoje ovoce. Nigérie prohrála 0:1.

Argentina – Nigérie 1:0 (1:0)
Branka: 
6. Gabriel Heinze
Argentina: Romero, Heinze, Samuel, Demichelis, Veron (74. Maxi Rodriguez), Di Maria (85. Burdisso), Mascherano, Gutierrez, Tevez, Higuain (79. Milito), Messi
Nigérie: Enyeama, Yobo, Shittu, Odiah, Taiwo (74 Uche), Etuhu, Haruna, Kaita, Yakubu, Obinna (52. Martins), Ogbuke (60. Ingie)

11.6. – Steven Pienaar nemohl chybět u první zápasu Mistrovství světa. Jeho Jihoafrická republika v něm remizoval s Mexikem 1:1, i když vstřelila první branku šampionátu. Pienaar sice odehrál 83 minut, mnozí fanoušci od něj ale určitě očekávali lepší předvedenou hru.Jihoafrická republika – Mexiko 1:1 (0:0)
Branky: 
55. Siphiwe Tshabalala – 79. Rafael Márquez
JAR: Khune, Gaxa, Mokoena, Tshabalala, Thwala (46. Masilela), Khumalo, Pienaar (83. Parker), Modise, Letsholonyane, Dikgacoi, Mphela
Mexiko: Pérez, Rodríguez, Salcido, Márquez, Osorio, Aguilar (56. Guardado), Juárez, Torrado, Franco (73. Hernández), Vela (69. Blanco), Dos Santos