Preston North End – Everton 0:3

24/07/2010 0 Od Meňa

Vítěznou formu si Everton z Austrálie přivezl i zpět na ostrovní půdu. Na Deepdale Toffees v poklidu zásluhou zejména dvoubrankového Jermaina Beckforda porazili Preston.

David Moyes při návratu na místo, kde se začal učit manažerskému řemeslu, se sestavou příliš neexperimentoval. Nastoupila nejsilnější možná jedenáctka, do níž se znovu vešel i nadějný Magaye Gueye, svými dobrými výkony čím dál více upoutávající pozornost Evertonians.

Jak první se nicméně o slovo v zápase přihlásili domácí. Sylvain Distin nevyhodnotil akci Prestonu ideálně a dvojitým blokem musel Blues před pokusy Adama Bartona zachraňovat Phil Jagielka. To ale bylo ze strany Lillywhites na dlouho všechno. Nejprve prověřil přízemní střelou brankáře Andyho Lonergana aktivní Louis Saha, který neuspěl ani ve dvou dalších příležitostech – nejdříve po centru z rohového kopu hlavičkoval mimo, a pak při „jeden na jednoho“ nechal vyniknout Lonergana.

Do míče se potom opřel i Jack Rodwell a čerstvý ženáč Mikel Arteta, ale nejblíže měl ke gólu znovu snaživý Saha – jeho levačka našla tyčku.

Do druhé půle nakoukl střídající Seamus Coleman a Jermaine Beckford, a právě letošní útočná posila mohla o pár minut později slavit svůj první gól v modrém dresu. Jagielkova přesná hlavička prošla až k volnému Beckfordovi, a ten s ledovým klidem poslal balon pod Lonerganem do sítě.

A netrvalo dlouho a zasloužené vedení Everton zdvojnásobil. V 67. minutě Saha vypálil z šestnácti metrů a brankář se po míči natahoval marně. Porozumění Sahy s Beckfordem ukázkově vykristalizovala akce před třetím gólem. Francouzův lehký oblouček Beckford ve skluzu pohotově uklidil do sítě.

Everton měl blízko i ke čtvrté trefě, ale proti byla znovu branková konstrukce. Při dalším z drzých výpadů Seamuse Colemana, se mladý bek moc nerozpakoval a jeho krásná střela orazítkovala břevno. Konec zápasu však měl pro Toffees hořkou příchuť – tři minuty před koncem ze hřiště musel odejít Beckford s poraněným kotníkem.

„Je to dobré vítězství, nic jiného se nehodí říct. Hráli jsme dobře a výhru jsme si zasloužili,“ říká David Moyes. „Myslím, že už jsme potřebovali začít střílet víc gólů; byli jsme trochu zklamaní, že předchozí výsledky končívaly 1-0, nebo 2-1.“

„Chtěl jsem, aby Jermaine s Seamusem odehráli alespoň 45 minut. Přišli na hřiště a působili skvělým dojmem. Jermainovo zranění není vážné, myslím, že se nemusíme strachovat. Má trochu nakopnutý kotník, ale měl by být v pořádku.“

Preston: Lonergan, Gray, Jones, St. Ledger, Morgan, Mayor, Coutts, Barton, Brown, Hayes, Parry (56. Treacy)

Everton: Turner, Hibbert, Jagielka, Distin, Baines (46. Coleman), Neville, Arteta (46. Beckford), Rodwell (80. Wallace), Bilyaletdinov, Gueye (71. Gueye), Saha (71. Vaughan)

Branky: 56., 70. Beckford, 67. Saha