Klíčový bude vydařený start, předpovídá Baines

19/07/2010 0 Od Meňa

V nadcházející sezoně se od Evertonu čekají velké věci; ambiciózní tým chce konečně dosáhnout skutečného úspěchu. „Musíme se rozjet od samotného začátku,“ radí Leighton Baines.

Úvodní měsíce byly pro Everton v posledních sezonách zakleté. Stačí se jen ohlédnout o necelý rok zpět, kdy Toffees hned zkraje zabředli do bryndy, ze které se horko těžko vyhrabávali až do posledních týdnů. Recept na to, jak konečně lapit formu od úvodního kola tak rozhodně letos nesměl být opomíjen.

A zatím se zdá, že tři týdny před výkopem nové sezony šlape vše jako na drátkách. Australské soustředění Blues zvládli bez ztráty kytičky, marodka je až na jedinou výjimku vyprázdněná, včas stačily přijít zajímavé posily. V modrém táboře proto zatím vládne optimismus. Evertonians navíc nezapomněli, že forma čítající kalendářní rok 2010, by jejich týmu zaručovala umístění v první trojici. Sezona ovšem trvá devět měsíců, a tak bude jedním z klíčových období právě start. Loňská šestigólová nálož od Arsenalu budiž dostatečným varováním a odstrašujícím případem.

„Vzpomínám si na konec toho zápasu,“ ušklebuje se Baines. „Nedokázal jsem to pochopit, zdálo se, že je to celé mimo realitu. Seděl jsem v šatně a říkal jsem si „tohle se nemělo stát. Nikdy“. Takovýhle výprask si nemůžete dovolit nikde, natož na Goodisonu.

Více než měsíc trénujete, cítíte se připraveni, natěšení na první zápas. A pak veškerá očekávání a motivace zmizí během 90 minut. Podíval jsem se v šatně kolem sebe, nikdo nemohl mluvit. Je to alarmující znamení, které nám říká, že takhle to už příště opravdu nepůjde.

Tehdy se pořád mluvilo o Joleonově odchodu. Část viny také ležela na něm, ale pokud jde o zápas proti Arsenalu, podle mě nemohl ani za jeden gól. Pro lidi bylo snadné si na něj ukázat prstem. Abych byl k Joleonovi fér, i když z Evertonu odcházel, pořád byl rád, že pro tým může ještě odvést nějakou práci. To o něm trochu vypovídá,“ brání bek svého bývalého kolegu.

Namísto efektu studené sprchy, ale krize zdárně pokračovala. Její vyvrcholení nastalo až v listopadu po trýznivé porážce 2-3 na KC Stadium. „Den potom jsme stále byli v šoku. Trvalo nám dlouhé hodiny tréninku, než jsme konečně našli svoji výkonnost. Nakonec se nám to podařilo, ale trvalo to až moc dlouho,“ vrací se Leighton k loňskému probuzení.

Velkou výhodou před vypuknutím nové sezoně jsou podle obránce právě dobré výsledky z přípravy. Mnozí sice resultům přátelských zápasů nepřikládají výraznější váhu, Baines však tvrdí, že vítězná příprava v jistých ohledech dodává týmu sílu. Jeho slova koneckonců potvrzují dvě předchozí letní soustředění – Evertonu se nedařilo a špatnou formu si přenesl i do soutěže.

„Je jednoduché odsunovat důležitost připravených utkání stranou, ale díky tomu, že jsme v Austrálii vyhráli všechny tři zápasy, je z morálního hlediska důležité, že domů odjíždíme se třemi výhrami. Sice se od nás výhry očekávaly, ale příprava vždy nemusí fungovat, tak jak si přejete. Ano, je to hlavně o nabrání fyzičky, ale výsledky nelze opomíjet. Letos chceme změnu. Věříme, že vydařená příprava bude předznamenávat dobrý vstup do ligy.“

Pro samotného levého beka bude nová sezona již čtvrtou od jeho příchodu z Wiganu v létě 2007. V základní sestavě se pětadvacetiletý rodák z Kirkby nemohl dlouho prosadit, ale během ročníku 2008/09 chytil šanci za pačesy a dnes se Everton může chlubit jedním z nejlepších levých beků v Premier League.

Od letošního roku anglický reprezentant ale nehodlá usnout na vavřínech. Přestože mu u Toffees chybí konkurence v osobě jiného čistokrevného levého obránce, stále chce jít ve svém vývoji nahoru. Jako motivace mu prý slouží dostihnutí možná dvou nejlepších levých beků světa a kolegů z ligové soutěže – Patrice Evry a Ashleyho Colea.

„Oproti minulé sezoně se snažím ještě víc zlepšit. V Evertonu sice jiný levý bek není, ale znám všechny své loňské statistiky asistencí, centrů, prostoru, který jsem pokryl a procentuální úspěšnost všech mých přihrávek. Ty informace nám jsou dostupné, takže proč si je nezjistit a nesnažit se je vylepšit? Sleduji i všechny ostatní levé beky v lize – na jaké úrovni jsou oni, a na jaké já.

Manažer a Steve Round mi v tom hodně pomáhají. Loni jsem chyběl tuším v jednom ligovém zápase a letos nechci zmeškat jediný. Všechno je to o stanovení cílů a být ambiciózní, aniž bych nebyl realistou.“

Zásadní roli v dosažení mnohem lepšího umístění než loni, by měla hrát pevnější defenziva. V obranné zdi se díky početným zraněním v nedávných měsících vystřídalo hned několik jmen, a tak zadní čtyřce chyběla sehranost. Bek tak věří, že Everton znovu zformuje silný val, kterým se chlubil třeba v předminulé sezoně.

„Chyběl nám Jags a pro Sylvaina to byl první rok u nás, takže se spíš seznamoval. Nyní máme všechny hráče pohromadě. V přípravě jsme zatím udrželi dvě čistá konta, což je dobrým znamením. Před rokem jsme byli vzadu hodně silní, pak se ale zranil Jags, později odešel Joleon, a to obranu hodně narušilo.

Teď nám znovu nechybí rychlost, síla a dostatek hráčů. Navíc ještě v Austrálii chyběl Joseph Yobo, a také máme Seamuse, který bude v téhle sezoně hrát větší roli. Vypadá připraveně, ale potřebuje hrací čas. Další částí jeho vývoje je zisk zkušeností, a jeho hostování mu dost pomohlo. Je plný energie a má velkou motivaci, a to je velmi důležité.“