Goodison čekají změny

07/08/2010 0 Od Meňa

Na nějakou převratnou rekonstrukci se ovšem těšit nemůžeme. Everton totiž počítá s výstavbou nové administrativní budovy v těsné blízkosti stadionu.

Čtyřpatrová budova, jejíž plány klub zveřejnil tento týden, vyroste jen několik metrů od tribuny Park End. Projekt o hodnotě 9 milionů liber, který budou z celé části financovat obchodní partneři, bude obsahovat klubový shop, muzeum, kavárnu, nebo kanceláře.

Nová přístavba, k jejíž realizaci klub prozatím nemá stavební povolení, tak mimojiné znamená i to, že Everton se z Goodison Parku jen tak stěhovat nebude. Podle generálního ředitele Roberta Elstona, navíc plány výstavby, která by mohla být dokončena v létě příštího roku, nijak nezasáhnou chudou klubovou pokladnu. Financování totiž poskytne cateringový partner Sodexo zároveň se společností Kitbag. A co víc, ve výhledu se počítá s tím, že budova Evertonu zvýší příjmy i konečný zisk.

„Naší povinností je snažit se o progres a vylepšovat Goodison Park. Po podobných schématech jsme se poohlíželi již nějakou dobu,“ informuje Elstone. „Klub tento projekt nebude stát vůbec nic, naopak je pro nás finančně výhodný. Těšíme se, jak zlepší klubový byznys.“

Zároveň ale Elstone vyvrací, že projekt zpomalí, nebo dokonce zastaví cestu za hledáním nového stadionu. Ten je poté, co vláda loni smetla ze stolu plánovaný stadion v Kirkby, stále v nedohlednu. V současné době se klub poohlíží po variantách uvnitř Liverpoolu, ovšem cesta za novým domovem bude ještě pořádně zdlouhavá.

„Pokud máme být realističtí, stěhovat se na nový stadion v rozmezí příštích pěti let, je neuskutečnitelné. A to je důvod, proč se nám musí výstavba nové budovy okamžitě začít vyplácet. Naše diskuze s městskou radou jsou pozitivní, ale potřebujeme podporu, která musí přijít od obchodních společností. Městská rada uznává, že zajistit to, je velmi složité. Jde o problém, kterému čelíme už 10, 15 let. Je obtížné si představit nový stadion v krátkém i střednědobém výhledu,“ krčí Elstone rameny.

„Jedním z primárních bodů nové přístavby bylo, abychom si mohli říct, „jsme na Goodison hrdí a chceme to všem ukázat.“ Chceme fanouškům něco dát a myslím, že to vypadá bezvadně,“ říká chairman Bill Kenwright.

„Dokud zde budeme a pokud nejsou v ohrožení finance pro Davida Moyese, uděláme cokoliv, co může Goodison Parku prospět. Naši partneři byli v pomáhání fenomenální, ale to neznamená, že nepokračujeme ve hledání nového stadionu uvnitř města.“

V záruku setrvání na Goodison Parku naproti zveřejněnému projektu, nevěří ani liverpoolští radníNovinky sice uvítali, ovšem zároveň je neberou jako znamení toho, že dlouhodobá budoucnost Evertonu leží na Goodison Parku. Radní Joe Anderson dokonce tvrdí, že setrvání na Goodisonu by bylo nejméně atraktivní variantou.

„Když provádíte rekonstrukci stadionu, musíte ztratit část příjmů. Everton s tím má zkušenosti z doby, kdy rekonstruoval Park End,“ odůvodňuje Anderson svoje stanovisko. „Stále věřím, že rekonstrukce je proveditelná, ale tohle nezáleží na mě. Nemyslím si, že tento projekt naznačuje, že Everton zůstává na Goodisonu. Signalizuje, že jde o dlouhý proces, který se bude hodně protahovat.“