Aston Villa – Everton 1:0

29/08/2010 0 Od Meňa

Překvapuje tohle ještě vůbec někoho? Máme za sebou tři kola a v kolonce získaných bodů zůstává svítit jednička. Takže ten pomalý start nejenže je vlastně horší než loni…

On je totiž nejhorší za posledních jedenáct let, a to už začíná jít legrace stranou. Na Villa Park přijel Everton s úmyslem brát všechny body, ale nesmělé plány museli Toffees měnit ani nestačili říct popel. Cožpak o to, Everton umí zahrát daleko hůř, než předvedl dnes, když ale z celozápasové převahy nevytěžíte vůbec nic, pak někde musí ležet problém. Dost podstatný problém…

Zápas v Ligovém poháru uprostřed týdne přinesl hned několik slibných výkonů, a tak si místo v základní sestavě zaslouženě vysloužil Jack Rodwell a Marouane Fellaini. Největších změn tedy doznala záloha, zatímco ostatní řady zůstaly od posledního ligového zápasu nezměněny.

Dopředu se hosté snažili tlačit od úvodních sekund, ale spíše opatrnější hra k ničemu nevedla. První vážnější záblesk poskytnul v šesté minutě Leighton Baines, když se typicky prodral do vápna a vybojoval roh. Skóre 0-0 na světelné tabuli vydrželo jen další tři minuty. Ashley Young využil trestuhodné trhliny v obraně, přihrál svému jmenovci Lukovi, a bek Villans pak jen krásně namířil do horního růžku.

Everton ale nadále držel iniciativu, tedy zejména ve statistice držení míče, ve které dominoval opravdu suveréně. Ale házená mu nebyla k ničemu. Znovu hrála stejná písnička – absence kreativity, kterou má produkovat Mikel Arteta, jenže ten se s formou bohužel nepotkává. Blues tak hojně využívali i levou stranu, kde se slibnými záblesky předvedla známá dvojka Pienaar – Baines. A byl to právě jihoafrický záložník, který měl na kopačce srovnávací trefu, a že by vsktuku stála za to. Jeho zakroucená střela orazítkovala břevno Friedelovy brány.

Jalovina, která značila poločasový Everton, ale byla nepřehédnutelná. Aston Villu sice prakticky k ničemu nepouštěl, jenže sám chvílemi nevěděl co hrát, a tak recept na uzamčenou defenzivu Villans nacházel jen ztěží.

Počátkem druhé půle naopak chybělo málo a svůj náskok mohli domácí zdvojnásobit. Proti velké šanci Carewa a následné dorážce Younga, ale vytasil Tim Howard perfektní zákrok, který Everton nadále držel ve hře. A Toffees se skutečně ocitili blízko – Louis Saha, který nahradil zcela odříznutého Beckforda střílel z úhlu po přihrávce Fellainiho a Aston Villa mohla děkovat Bradu Friedelovi, který vytasil reflexivní zákrok.

Druhou změnu David Moyes naplánoval dvacet minut před koncem, kdy hřiště opustil Jack Rodwell, zcela nepochopitelně dnes hrající na pravé záloze, a na plac k velké radosti Evertonians vyběhnul Seamus Coleman. Irský mladíček měl pomoci Evertonu k vyvinutí závěrečného tlaku, který Blues nakonec opravdu vyprodukovali. Hosté pokračovali v drtivém držení míče a snažili se hru roztahovat do stran, ale pevný blok Aston Villy pracoval jako dobře promazaný stroj. Villans tedy mohli těžit z brejků; ten nejvážnější měl na svědomí znovu Ashley Young, ale ani tentokát neuspěl.

Na Villa Parku se dokonce nastavilo pět minut, ale ani možná rekordní číslo zahraných rohových kopů, či gólovka Louise Sahy, kterou Francouz zahodil, už nedokázala odvrátit prohru. Možná nezaslouženou, možná zaslouženou. Dokud totiž Evertonu někdo neporadí, jak tvořit a střílet góly, dál se asi neposuneme. Po reprezentační pauze Toffees přivítají Manchester United – ideální šance k prvnímu povzbudivému výsledku, nebo také propad do hlubší deprese…

Aston Villa: Friedel, L. Young, Collins, Dunne, Warnock Albrighton, Reo-Coker, Petrov, Downing, A. Young, Carew (67. Agbonlahor)

Everton: Howard, Hibbert (80. Heitinga), Jagielka, Distin, Baines, Rodwell (69. Coleman), Arteta, Fellaini, Pienaar, Cahill, Beckford (55. Saha)

Góly: 8. L. Young

Hodnocení hráčů: Howard 7, Hibert 6, Jagielka 5, Distin 5, Baines 7, Rodwell 6, Arteta 5, Fellaini 6, Pienaar 7, Cahill 5, Beckford 5, Saha 7, Coleman 6

Žluté karty: Petrov, Albrighton, Dunne, Collins

Držení míče: 41% – 59%

Střely na bránu: 5 – 8

Střely mimo bránu: 4 – 6

Rohové kopy: 4 -18

Fauly: 20 – 10