Moyes chválí Fellainiho

29/08/2010 0 Od Riči

David Moyes nešetřil slovy chválou na adresu Marouaneho Fellainiho nejen za to, jakým způsobem se dokázal rychle zotavit ze svého těžkého zranění.

Bez šesti centimetrů dvoumetrový záložník byl mimo hru od únorového derby na Anfield Road, co mu řecký stoper Sotirios Kyrgiakos vážně poranil kotník. Z težkého zranění se ale Fellaini dokázal dostat o trochu dříve, než uváděly lékařské prognózy. Mohl tak nastoupit do prvního kola Premier League na Ewood Parku proti Blackburnu. V následujícím zápase proti Wolves sice odehrál jen deset minut, ve středu ale úvodní brankou načal debakl Huddersfieldu v Carling Cupu.

Moyes přivedl Belgičana na Goodison Park v létě roku 2008 za rekordních 15 milionů liber. A podle manažera EFC je dnes dvaadvacetiletý hráč jedním z nejlepších záložníků v lize.

„V zápase proti Huddersfieldu hrál Fellaini zase o něco lépe. Už v prvním kole PL ale odvedl dobrou práci. Proti Rovers dostal od nás speciální úkol, měl se starat o vzdušný prostor. Na tento zápas vlastně ani nebyl asi připraven nastoupit.

Spousta lidí chválila po středečním souboji v Carling Cupu jiné hráče než je Fellaini, já ho ale musím za jeho práci na hřišti vyzvednout.

Měl opravdu zlé zranění, stejné jako Van Persie z Arsenalu. Dokonce byli oba operováni stejným doktorem.

Od doby, co se vrátil do tréninkového procesu, jsem ho neviděl, jak se zabývá svým zraněným kotníkem. V zápase nebo na tréninku ho ani jednou nelimitoval. Bere to prostě tak, jako by žádné zranění neměl, což je pro něj jen dobře. Kluboví doktoři a i Mick Rathbone, ještě než odešel, označili Fellainiho za nejlepšího pacienta, s jakým kdy pracovali. Neuvěřitelným tréninkovým nasazením se dostal zpátky do potřebné kondice, makal vždy naplno. Zásluha na brzkém návratu po zranění patří hlavně jemu samotnému. My jsme s Fellainim počítali až po této následující reprezentační pauze.

Když se někdo u nás vážně zraní, necháme ho, ať podstupuje rehabilitace ve svém domově, ubezpečíme se ale, s kým bude pracovat. Podle nás se to zdá jako správný postup, chceme aby se během rehabilitace naši hráči cítili dobře. Hráči tím pádem snad k nám chovají respekt, že pro ně chceme jen to nejlepší.

Ještě než se Marouane Fellaini zranil jsem řekl, že je stejně dobrý jako kterýkoliv jiný záložník v lize. Jeho postava a styl hry je něco, co by si každý přál mít. Na hřišti dokáže zastat několik úkolů, podle mě se Marouane prezentuje jako top moderní fotbalista. Pořád ale mluvíme o mladíkovi, na to nesmíme zapomenout.

Reprezentace Albionu volá a hledá po defenzivních záložnících. Žádného přirozeného anglická reprezentace jednoduše nemá. Možná Owen Hargreaves, kdyby hrál na svém vrcholu. Ani Gareth Barry není typický defenzivní záložník, pro něj je nejlepší, když může hrát trochu zleva a stahuje se doprostřed hřiště. Anglie by chtěla hráče jako je Felli – mladého, běhavého, skoro dvoumetrového, dobrého na míči i ve vápnech a solidního nahrávače. Felli má předpoklady stát se top hráčem.

Nevím přesně, kolik zápasů mu bude trvat než se dostane zpátky do svého vysokého standartu,“ prozradil Moyes.