Resumé přestupové (ne)aktivity

01/09/2010 0 Od Riči

Letní přestupové období bylo tentokrát pro fanoušky Evertonu až podezřele klidné, manažer David Moyes totiž žádnou svoji oporu neprodal, takže ani nemohl nikoho koupit.

Poprvé od roku 2003 David Moyes nepřivedl do týmu před sezónu žádnou hvězdu nebo kvalitnějšího hráče do základní sestavy. Důvod je jednoduchý, předseda byl Kenwright neposkytl Skotovi žádné velké finance a sám Moyes necítil potřebu někoho prodat, aby měl možnost někoho koupit. Do týmu sice přišli čtyři nové tváře – Ján Mucha, Jermaine Beckford, Joao Silva a Magaye Gueye. Když ale vezmeme v potaz, že první dva přišli jako volní hráči a nestáli tedy ani libru, za Silvu EFC poslal do Portugalska půl milionu liber a Gueye stál 0,9 milionu liber, průměrný člověk si hned spočítá, že kandidát na přičky zaručující pohárovou Evropu utratil za přestupy 1.4 milionu liber! To je panečku suma. Někdo samozřejmě může namítat: Everton má dost kvalitní kádr, není třeba ho posilovat.

S první větou by se souhlasit dalo, s druhou už ale nikoliv. Moyes měl posílit sestavu na třech místech – levá obrana, pravá záloza a útočná formace. Každý tento post by snesl nového fotbalistu.

Hledání náhrady za Leightona Bainese na levém beku Moyes avizoval na začátku přestupového období. Ne že by měl Baines někam odcházet, rozhodně ale není ideální, když hráč odehraje celou sezónu bez sebemenšího odpočinku. Navíc zdravá konkurence je také potřeba. Tak či tak, Moyes nikoho nepřivedl. Přitom jenom z fleku mě napadá jedno jméno. Matthew Kilgallon se stal v Sunderlandu nepotřebným. Nebyl by ani drahý, vždyť nakonec bude hrát letošní sezónu za Boro v Championshipu, kam přišel pouze na hostování. Kilgallonův příchod by měl plus i v jeho schopnosti zahrát na stoperovi, čímž by zacelil díru po odchodu Yoba.

Dalším postem, kam měla přijít posila, je pravá záloza. Post, který Everton tlačí už delší dobu. Ke vší úctě k Osmanovi, potřebnou kvalitu na pravého záložníka nemá. Ossie je středopolař, ne krajní záložník. Na konci sezóny nastupoval napravo Vic Anichebe, zápasy se mu celkem povedly. Nikde ale není psáno, že tomu bude tak i letos, navíc ani pro Nigerijce to není přirozená pozice, Vic vždy nastupoval v útoku. Problém by mohl vyřešit Seamus Coleman, který ač pravý obránce, podporu útoku má velmi solidní. Klička, schopnost potáhnout míč po lajně, dobře odcentrovat, tohle mladému Irovi nechybí. Proto by nebylo od věci ho vyzkoušet přeskolit na pravého záložníka, zvlášť když má mezery v bránění. Trochu mi tímto připomíná Glena Johnsona z Liverpool, jenž také nemá příliš defenzivní práci v malíčku, a posunutí o post dopředu by mu pomohlo. Problém s pravým záložníkem mohl v létě vyřešit Landon Donovan, který uchvátil všechny fanoušky Toffees během krátkodobého zimního hostování. S ním by kvalita Evertonu stoupla o hodně, bohužel Donovan zůstal v LA Galaxy, třebaže Moyes o něj zájem měl, sám hráč také nevylučoval příchod na Goodison Park. Snad tedy americká fotbalová superstar přijde v zimě opět na hostování. Do té doby uvidíme, jak se situace vyvine.

Posledním postem, kde měl Moyes posílit, je útok. Manažer sice vyznává styl 4-5-1 a má v kádru hned čtveřici útočníků (Saha, Yakubu, Beckford, Vaughan), problémy by však nastat mohly. Saha hrál poslední půlrok totálně z formy, kdo ví, jak to s ním bude letos. Yakubova fyzická kondice je po návratu z MS velkou otázkou, navíc Yak minulou sezónu nebyl tím kanonýrem, jakým býval v minulosti. Beckford je terno, hráč z třetí lig, ač se schopností střílet branky, by mohl v Premier League vyhořet. Poslední pán na holení se jmenuje James Vaughan. Talentu pobral skutečně hodně, avšak jeho velkým problémem jsou neustálá zranění. Už sám nevěřím, že se někdy v Evertonu prosadí. Pravděpodobně si na podzim vyzkouší opět nějaké hostování. Proto když jsem si přečetl, že se Moyes poslední den přestupového období zajímá o roční hostování Brazilce Grafiteho z Wolfsburgu, pocítil jsem optimismus. Přesně takový hráč by se mohl v EFC uplatnit. Bohužel Grafite zůstává v Německu.

I když Moyes žádnou velkou rybu nepřivedl a ani jeden z těchto tří postů neposílil, závládla ve mě přes léto velká spokojenost. Smlouvu s klubem totiž do roku 2015 prodloužil Mikel Arteta. V současnosti jeden z nejdůležitějších můžu Moyesova výběru. Teď jen doufat, že se podobně zachová i Steven Pienaar, jemuž končí po sezóně smlouva. Jeho bezchybná spolupráce s Baines na levé straně zajistila Evertonu už mnoho bodů. V tomto případě jsem ale skeptický, podle mě Pienaar v EFC svůj kontrakt neprodlouží, pokud se Toffees nedostanou do Ligy mistrů, což je Jihoafričanův velký sen. Nechme ale už spekulace spekulace a pojďme se podívat, kdo to Everton posílil a kdo naopak klub opustil.

Příchody

Ján Mucha
Slovenský brankař se dohodl s Evertonem na smlouvě ještě před začátkem Mistrovství světa. Z polské Legie Warszawa příchází jako volný hráč a dvojka za Timem Howardem. Mucha není žádná gólmanská extratřída, jeho výkony jsou však stabilní. Nikde není napsáno, že se v budoucnu nestane jedničkou Evertonu, vždyť v Legii zpočátku také jenom seděl na lavičce, až po odchodu Lukasze Fabianského do Arsenalu začal Poláky přesvědčovat o své kvalitě.

Magaye Gueye
Mladý francouzský levý záložník či útočník přišel z druholigového Strasbourgu za 900 tisíc liber. Moyes ho koupil jen po sezóně mezi dospělými, i tak ale už stihnul svými výkony v Evertonu během letní přípravy či v zápase Carling Cupu fanoušky zaujmout. Rozhodně dobrý tah do budoucnosti, navíc i letos ho v prvním týmu určitě párkrát uvidíme.

Jermaine Beckford
Kanonýr z Leedsu. Beckfordovi schopnost střílet branky rozhodně nechybí, otázkou ale je, zda to potvrdí i nejvyšší anglické soutěži. Pokud dostane čas na aklimatizaci, věřím v jeho schopnosti. Každopádně žádný velký risk to není, jelikož nestál klub jako volný hráč nic.

Joao Silva
Portugalský nástupce Paulety byl koupen z druhé tamější ligy, v níž se stal nejlepším střelcem, co by nováček mezi dospělými po přechodu z dorostu. Částka půl milionu liber za jeho přestup se může Moyesovi v budoucnu vrátit, zatím bude ale Silva působit jen v rezervě.

Odchody

Carlo Nash
Veterán, který kryl dva roky záda Timu Howardovi. Během těch dvou let si zachytal za hlavní tým jen jednou, v Evropské lize proti běloruském BATE loni na podzim. K červnu mu v Evertonu končila smlouva, a tak odešel do Stoke

John Ruddy
Měl se stát jedničkou EFC. Talentu na to měl dostat, nedostal však na Goodison Parku nikdy pořádnou příležitost, přitom na mnoha hostováních si ho pochvalovali. A i když ani letos to nevypadalo na šanci probojovat se do prvního týmu, přestoupil radši do druholigového Norwiche City za 100 tisíc liber.

Joseph Yobo
První nákup Davida Moyese v pozici manažera Toffees. Do klubu si ho přivedl v létě 2002 na hostování z Olympique Marseille. Po povedené sezóně ho Moyes o rok později koupil. V Evertonu odvedl hodně dobré práce, dlouho dobu byl velmi důležitým stoperem. Od sezóny 2008/09 ovšem nedostával tolik příležitosti na hřišti, tudíž raději zvolil hostování ve Fenerbahce, které se může příští léto změnit v přestup.

Philippe Senderos
Nebojácný stoper dorazil na Goodison Park v zimě na půlroční hostování z Arsenalu. I kvůli zraněním toho ale příliš neodehrál a nepřesvědčil Moyese, aby ho v létě podepsal jako volného hráče.

Dan Gosling
Hráč, který bude navždy proslaven svojí trefou do sítě Liverpoolu v FA Cupu, se s Evertonem nedohodl na novém kontraktu a zdarma odešel do Newcastlu, kde bude pobírat přehnaný plat 25 000 liber týdně. Vinu na jeho odchodu sice nese vedení EFC, hráč i jeho agent, podobné věci by se ale Moyesovi a spol. stávat v budoucnu neměli.

Anton Peterlin
Americký student byl podepsán z nižší fotbalové ligy v USA minulé léto. Po nepřesvědčivých výkonech mu ale nebyla prodloužena smlouva. Po vyhazovu dostal pozvánku na zkoušku do Plymouthu, kde uspěl a podepsal s týmem profesionální kontrakt.

Lukasz Jutkiewicz
Anglicko-polský útočník je podobný případ jako John Ruddy. Šanci pořádně nikdy nedostal, za hlavní tým Evertonu nastoupil v Premier League pouze jednou na pár minut. Proto odešel za částku kolem jednoho milionu liber do Coventry City.

Cody Arnoux
Přišel společně s Peterlinem a společně s ním také odešel, následoval ho i na zkoušce v Plymouthu. Nakonec avšak skončil ve Vancouveru Whitecaps, s nímž by měl od sezóny 2011 hrát MLS.

Ačkoliv s přestupovým obdobím spokojen úplně nejsem, týmu věřím. Dle mého není o nic horší než výběry Liverpoolu, Tottenhamu či Aston Villy. Pokud David Moyes nalezne tu optimální sestavu, můžeme se těšit na velké věci. Podle Tonyho Hibberta by bylo horší než šesté místo pro současný Everton zklamáním, já s ním musím jenom souhlasit.