Fans interview: Manchester United

07/09/2010 0 Od Riči

O víkendu se opět po čtrnácti dnech rozjede kolotoč Premier League. Everton hostí nepříliš oblíbený Manchester United, o němž nám pár slov pověděl jeho dlouholetý český fanoušek Radim.

Jak bys zhodnotil letní přestupovou politiku Sira Alexe Fergusona, souhlasíš s tím, že nebylo potřeba kádr doplňovat o žádné velké hvězdy?

Sir Alex Ferguson přivedl během tohoto léta do klubu tři nové hráče-Smallinga, Hernandéze a Bebého. Pro mě osobně jsou tihle hráči jedna velká neznámá, ale čas nám ukáže, zda se jednalo o zdařilé nákupy či nikoliv. Ze Smallinga si chce SAF vychovat nového Ria Ferdinanda, od Hernandéze se čeká, to co před časem od Ole Gunnara Solskjaera a nákup Bebého se mi jeví jako úplně zbytečný. Sir Alex Ferguson však rozumí fotbalu mnohem lépe než my fanoušci, o tom nás přesvědčil už nesčetněkrát, tudíž počkám s hodnocením těchto přestupů 2-3 sezony a pak to třeba na srazu fans EPL podrobněji probereme.

Souhlasím s tím, že současný kádr nebylo potřeba doplnit o žádnou velkou hvězdu, máme jich v aktuální sestavě dost.

Co očekáváš od Javiera Hernandéze?

Od Javiera „Chicharita“ Hernandéze očekávám to, co v minulosti od Ole Gunnara Solskjaera, že přijde na hřiště jako střídající hráč a dá gól. Instinkt „zabijáka“ v sobě má, ale ještě chvíli mu potrvá, než si zvykne na tempo a způsob hry v EPL. Na základní sestavu ManUtd v současné době nemá.

Manchester United skončil minulou sezónu těsně druhý za Chelsea. Letos určitě věříš v titul, uveď ale důvody proč by Red Devils měli vyhrát Premier League?

Manchester United vyhrál EPL 3x za sebou (2007, 2008, 2009) a loňskou sezonu se snažil vyhrát počtvrté, ale to se Red Devils nepodařilo. Nesouhlasím však s názorem, že ManUtd měli špatnou sezonu, prostě Chelsea měla nejlepší sezonu ve své historii a zaslouženě vyhrála jak EPL, tak FA Cup.

Jsem přesvědčen, že Manchester United tuhle sezonu opět usedne na ligový trůn a důvod proč si tak myslím je zcela prostý-ManUtd má nejstabilnější výkonnost, nejkompaktnější tým, nejkvalitnější lavičku a věřím, že se tuhle sezonu střelecky probudí „sleeping giant“ Dimitar Berbatov a hlavně i naši obránci konečně začnou zatěžovat konta soupeře více góly, než tomu bylo doposud. Tyhle faktory by měly hrát klíčovou roli na cestě za ziskem ligového titulu s číslem 19.

Po sezóně možná ukončí kariéru trojice Gary Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes, dovedeš si bez nich United představit? A co sis říkal, když si je viděl poprvé hrát?

Je docela možné, že se po sezoně některá z těchto klubových ikon rozhodne pověsit „kopačky na hřebík“. Já doufám, že si to ještě rozmyslí a i nadále budou pokračovat ve svých kariérách. Zejména Ryan a Paul jasně dokazují, že jsou stále velmi platnými hráči. To, že ve svém věku jsou stále nepostradatelní i v takovém velkoklubu jakým Manchester United bezesporu je, je prostě neuvěřitelné a fascinující. Smekám před těmito úžasnými hráči a jsem moc rád, že jsem měl možnost je několikrát vidět naživo v akci. Až jednou doopravdy skončí, tak teprve potom zjistíme, o co jsme přišli. A nebude lehké tyhle famózní hráče nahradit, protože takoví se rodí jednou za 100 let. Není moc pravděpodobné, že by hráč strávil celou svou kariéru v jednom klubu a ještě pod jediným trenérem.

Jelikož jsem stejná generace jako tihle „Tři veteráni“, tak sleduji jejich kariéry v dresu ManUtd od jejich začátku. Upřímně řečeno nedokážu a ani si nechci představit, že by jednou skončili, ale moc dobře vím, že Manchester United bude pokračovat i bez nich. Před čtyřmi lety, přesněji 3.7.2006 jsem zažil, jaké to je, když se s aktivní kariérou rozloučil můj hokejový idol a „hokejový bůh“ Steve Yzerman. Taky jsem si neuměl představit, že už neuvidím na ledě rudý dres s okřídleným kolem s číslem 19, ale Detroit Red Wings pokračovali i bez něho a dokonce vyhráli v roce 2008 Stanley Cup a tak doufám, že podobný scénář bude i u Manchesteru United, když skončí zmínění hráči. Přesto všechno mi budou chybět, hodně chybět, stejně jako mi pořád chybí „The Captain“ Stevie Y. Čas však nelze zastavit. Taky bych si přál, aby následovali Steveho příklad po ukončení kariéry (Vice President Detroit Red Wings, GM Kanady a nyní GM Tampy Bay Lightning) a zůstali u fotbalu, nejlépe u organizace Manchester United v jakékoliv funkci. Snad se budou držet výroku Cicera: „Každému sluší nejlépe, co je mu nejvlastnější“.

Kdo je může ze současné kádru v budoucnu nahradit?

Myslím, že Ryana Giggse nahradí Luis Nani, který už nyní prokazuje svůj talent a fotbalové kvality. S trochou nadsázky mohu říct, že Garyho Nevilla už pomalu nahrazuje Rafael da Silva. Paula Scholese by mohl ze současného kádru nahradit Darren Fletcher, ale myslím si, že pravým nástupcem Paula Scholese bude jeho jmenovec Pogba. Do tohoto mladého hráče z Francie osobně vkládám velkou víru, že bude novodobým Paulem Scholesem a jednou bude dirigovat hru ManUtd stejně tak skvěle, jako to dělal, dělá a doufejme, že ještě dlouho bude dělat Paul Scholes. Říká se, že každý je nahraditelný, ale u těchto hráčů to nebude platit až tak docela. Ten respekt a uznání, které mají u celé fotbalové i sportovní veřejnosti si jen tak někdo nedokáže vybudovat.

Jak dlouho podle tebe bude ještě SAF dělat v ManUtd manažera a máš už vyhlednutého jeho nástupce?

Tak na tuhle otázku je velmi těžké odpovědět. Není pochyb o tom, že Sir Alex Ferguson má navzdory svým famózním úspěchům stále enormní chuť vítězit, tak je těžké odhadnout, kdy se odebere do zaslouženého důchodu. Můj tip je, že bude u týmu ještě tři sezony a pokud by se těšil dobrému zdraví, tak bych se nedivil, kdyby tomu bylo až pět sezon.

Jeho nástupce už mám „vyhlédnutého“ dva roky a není jím nikdo jiný, než současný lodivod Evertonu-David Moyes. Nepochybuji však o tom, že svého nástupce si vybere Sir Alex Ferguson sám, protože on nejlíp ví, kdo bude tím vyvoleným. In Fergie we Trust :-).

Za Everton nastupují bývalí hráči United – Tim Howard, Phil Neville a Louis Saha. Jak si je vnímal počas působení v Manchesteru a zajímáš se o ně i v současnosti?

Tak Phil Neville má v srdci stále Manchester United, o tom ani na chvíli nepochybuji. Je to však ryzí profesionál, takže při vzájemných soubojích mezi Toffees a Red Devils hájí „své“ barvy se vším všudy. Tento hráč neodmyslitelně patří do zlaté generace ManUtd, kterou si vychoval Sir Alex Ferguson, a která vyhrála v roce 1999 legendární The Treble.

Louise Sahu mám stále v oblibě, i když vytlačil ze sestavy mého velmi oblíbeného hráče Ruuda van Nistelrooye a potažmo se „podílel“ na jeho odchodu do Realu Madrid. Myslím si, že nebýt jeho zdravotních peripetií, tak je v kádru ManUtd dodnes.

Tim Howard nedokázal nahradit legendu mezi tyčemi Petera Schmeichela a jeho odchod k Toffees byl na místě. Myslím si, že adekvátní náhradou za Petera Schmeichela se stal až Edwin van der Sar. I když Timova první sezona (2003-04) v dresu ManUtd byla úspěšná (vychytal penaltový rozstřel v Community Shield proti Arsenalu a vyhrál FA Cup), zastávám názor, že Tim ve vašem klubu „dozrál“ v kvalitního a spolehlivého brankáře, ale na kategorii ManUtd neměl, nemá a nebude mít.

Hodně spekulací si pohrává s myšlenkou přestupu Jacka Rodwella do ManUtd, chtěl bys ho v týmu?

Zrovna nedávno jsem četl, že se chystá trejd Rodwell-Carrick + nějaké odstupné. Nevěřím, že se tak stane. Jsem názoru, že v současné době Jack na základní sestavu ManUtd nemá, ale kdyby se za dva roky realizoval onen zmíněný trejd, tak bych nebyl proti, protože věřím, že Rodwell má v sobě potenciál, který může pod vedením Davida Moyese rozvíjet tak, že jednou obleče dres Manchesteru United.

Jak vnímáš postoj majitelů rodiny Glazerových ke klubu?

Spousta fanoušků ManUtd by si přála jejich odchod z klubu. Jelikož Manchester United jim přináší nemalý zisk, tak není moc pravděpodobné, že by se tohoto zdroje příjmů vzdali. Já téhle problematice moc nerozumím a ani se o ni příliš nezajímám, tak nejsem schopen objektivně zodpovědět tuhle otázku.

Tvůj tip na výsledek?

V minulé sezoně se hrál v Goodison Parku velmi dobrý zápas, ve kterém Toffees předvedli vynikající výkon a zaslouženě vyhráli 3:1. Doufám, že letos Rudí ďáblové předvedou výkon hodný kandidáta na titul a zvítězí.

Můj osobní tip na utkání Everton-Manchester United je 1:2 (Rodwell-Rooney, Nani).