Fans interview: Newcastle United

16/09/2010 0 Od Riči

V dalším díle rozhovorů s fanoušky soupeřů Evertonu zodpovídal na otázky Milan Merhaut, admin československého webu Magpies www.nufccz.cz.

Newcastle má jako nováček po čtyřech kolech stejný počet bodů. Napověděla ti úvodní utkání, v jakých patrech tabulky se budou Straky pohybovat?

Start Premier League jsem očekával se strachem, protože náš kádr je možná dobrý na Championship, ale určitě ne na první ligu. Máme pár dobrých individualit, ale není to tým. Budeme zase dole a budeme rádi, když se nevrátíme o patro níž. Že u nás není něco v pořádku naznačují návštěvy na stadionu, ještě nebylo vyprodáno.

Jmenuj důvody, podle nichž by se měl Newcastle zachránit.

Takové důvody neexistují, rozhodne se na hřišti a myslím, že bude hrát roli rozdíl jediného bodu nebo i skóre. V naše plus nebo mínus, pokud se zachráníme, tak v tom bude jen štěstí. Tím odpovídám na otázku – Newcastle patří historicky do první ligy, ale v současnosti si jí nezaslouží.

Jak hodnotíš letní posily s výhledem do budoucna, popřípadě měl přijít ještě někdo další?

V podstatě nijak, teď v tuto chvíli nijak. Jediným kdo zůstane do konce sezony je Chaik Tiote, ale ten zatím nenastoupil, abych mohl hodnotit. Hatem Ben Arfa je na hostování a pokud nebude hrát a Hughton neukočíruje jeho temperament, tak se stěhuje zpátky do Marseille nebo jinam. Gosling je zraněný a Campbell stále hledá fyzičku, jeho zkušenosti jsou vítány, ale pokud bude jen na lávce tak je nám také k ničemu. A Perch? Na Premier League nemá, dokázal to ve všech zatím odehraných utkáních, zatím nejslabší článek sestavy Magpies.

Z Evertonu se na St.James Park stěhoval zadarmo mladý Angličan Dan Gosling, což zní na první pohled jako dobrý obchod, souhlasíš ale s jeho týdenním platem 25 000 liber?

Tento obchod jsem dosud nepochopil. Dan patří k talentům, ale přišlo vážné zranění kolena a operace. Až následná rehabilitace a návrat na trávník ukáže jak se na něm zranění podepsalo. Kolik takových talentů přišlo o zářnou kariéru jen díky zraněním v mladém věku. Příkladem je třeba u nás Alan Smith, nadějný kanonýr, který po těžké zlomenině kotníku odešel z ManU k nám za 6 milionů liber. Už začíná čtvrtou sezonu a ještě nedal jediný gól. Ohledně platu se vyjadřovat nebudu, protože můj názor je, že současný fotbal již není sportem, ale byznysem.

Jak si reagoval na přesunutí opory Stevena Taylora na transfer listinu?

Nešťastné rozhodnutí, absolutní nesmysl. Steven je odchovanec a chce hrát za Newcastle. To, že odmítl podepsat novou smlouvu nic neznamená. Současný kontrakt mu vyprší na konci sezony a věřím, že chce podepsat nový, ale chce se o něm dohadovat na konci sezony, teď je zraněn a nemá mužstvu co nabídnout, proto teď podepsat nechce. Rozhodnutí vedení klubu o umístění Stevena na transfer listinu je ukázka fotbalového neumu Mikea Ashleye i jeho nohsledů.

V útoku Newcastlu nastupuje talentovaný Andy Carroll, jaké do něj vkládáš naděje?

Andy patří mezi naděje, ale je mladý a musí se učit. Myslím, že v některých momentech začíná ukazovat svojí nafoukanost a hvězdné manýry, což mu může ublížit. Bude záležet jak ho Hughton ukočíruje, ale bojím se, že když bude nadále ukazovat svůj střelecký potenciál, přijde lukrativní nabídka, kterou Ashley neodmítne.

Je pro tebe Chris Hughton tím pravým mužem na lavičce?

Zatím se zdá, že ano, ale pořád mě připadá jako loutka Ashleye a předsedy Llambiase. Mluví chytře, ale je z něj cítit, že si nemůže vyskakovat. Zase na druhou stranu, kdo jiný by to za takové peníze dělal?

Jaký sdílíš názor na kontroverzního majitele Mika Ashleyho?

Ve většině předchozích odpovědí je naznačeno, že tohoto člověka z duše nesnáším. Možná je to dobrý obchodník, ale fotbalu nerozumí a obklopuje se lidmi, kteří jsou na tom stejně jako on. Možná nás zachránil před krachem, ale následné kroky byly šlápnutím vedle. Prodej Milnera, odchod Keegana, vyhlášení embarga na zprávy z klubu, prohlášení, že neposkytne ani libru na přestupy, umístění Stevena na transfer listinu … atd. Ten člověk nám nepřináší nic dobrého. Vyhlásil pětiletý plán na stabilizaci klubu, což je dobrý záměr, ale jen na odchovancích se hrát nedá. Vychovávat a draze prodávat může být snem druholigového, třetiligového klubu, ale ne někoho kdo chce hrát Premier League. Bez investice žádný klub nikdy nic nevyhrál.

A konečně tip na zápas?

2:1

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle United.