Speed vyhlíží utkání proti Newcastlu

15/09/2010 0 Od Riči

Gary Speed se už těší na sobotní zápas Evertonu proti Newcastlu. Pro velšskou legendu půjde o velmi zajímavé utkání, neboť v obou klubech působila.

Speed, jenž nyní dělá manažera v druholigovém Sheffieldu United, hrál za Toffees dva roky mezi lety 1996 a 1998, v 58 zápasech nastřílel 15 branek. Za Newcastle zase odehrál šest sezón, přesto přiznává, že je už od malička fanouškem Evertonu.

„David Moyes odvádí v Evertonu mimořádnou práci,“ prozradil Speed. A hned i svoje prohlášení zdůvodnil: „I přes překážky dokáže s Evertonem konkurovat nejlepším týmům v Premier League. K dispozici má vždy mnohem menší rozpočet než mnoho ostátních velkých klubů. Nepřekvapuje mě proto, že už několikrát získal ocenenění pro manažera roku.

V Newcastlu jste stejně tak jako v Evertonu vždy vřele vítani. V tom jsou si oba kluby velmi podobné. Když spolu hrají, jde pokaždné o zajímavý duel, obzvlášť teda pro mě.

Newcastle uhrál skvělý výsledek proti Aston Ville (výhra 6:0), poté ale prohrál s Blackpoolem. Zápas na Goodison Parku bude pro něj velmi těžký.“

Současný šéf Blades také zavzpomínal na léta u Toffees, které řadí mezi své nejlepší momenty v kariéře. Jedním z důvodů může být i skutečnost, že Speed nastřílel za Everton svůj jediný hattrick v životě. Stalo se tak v roce 1996 při debaklu 7:1 Southamptonu: „Hraní za Everton pro mě znamenalo splnění mého snu. Bylo pro mě zvláštní nastupovat za tým, jemuž jsem jako malý chlapec fandil. Opravdu je to neobvyklý pocit.

A dělání kapitána bylo pro mě obrovkou ctí. Navždy si budu pamatovat okamžik, když mi Howard Kendall předal kapitánskou pásku. Tento okamžik byl pro mě vrcholem a navždy si uchovám v hlavě. Za Everton jsem také zaznamenal svůj jediný hattrick v kariéře, což je specifické.“