Preview: Everton – Newcastle United

17/09/2010 0 Od Meňa

Páté kolo nejvyšší soutěže zavede na Goodison Park znovu United. Tentokrát ale půjde o ty černobílé ze samotného severu, kteří na stánek Evertonu zavítají po dvou letech.

Čtyři odehraná kola, 2 body. Realita je neúprosná, přesto je zatím pramálo důvodů k panice. Evertonu sice náleží průběžná předposlední příčka, nicméně od zápas od zápasu stoupající křivka výkonů slibuje brzké prolomení výsledkové krize. To, co se nepovedlo proti United z Manchesteru, se zkrátka musí povést proti United z Newcastlu.

I když nepovedlo. Jak se to vezme. Everton dokázal loňského vicemistra v částech zápasu zatlačit, vypracovával si střelecké šace a celkově působil nebojácným, aktivním dojmem. Jenže Toffees málem zlomila vaz jedna ze současných bolístek – obrana, respektive nešťastník Sylvain Distin, který nesl vinu na každé trefě Red Devils. Za stavu 3-1 pro hosty na počátku nastaveného času se vyrovnání skóre rovná zázraku, ale stalo se. Bleskové góly Cahilla a Artety způsobily na Goodison Parku i u obrazovek kompjůtrů nekontrolovatelné šílenství a pohledný zápas se strhjícím finišem zatím nabídl nejatraktivnějších devadesát minut letošní Premier League.

Infarktový závěr ale tak trochu pomohl zakrýt nedostatky, které se ve hře znovu objevily a které by za žádnou cenu neměly být přehlíženy. Snad ani nepřekvapí, že kamenem úrazu stále zůstává již zmíněná průchoďákem smrdící defenziva, která se ne a ne sehrát, a také špatná efektivita útoku. Ono když jako nejútočnější dvojce nastoupí původním povoláním defenzivní a ofenzivní záložníci, někde musí ležet chyba. Jedno je ale jisté. Minulý zápas by měl posloužit jako onen pověstný „turning point“ a proti Newcastlu bude chtít Everton výsledkovou nemohoucnost konečně zažehnat. Jeden z hrdinů Tim Cahill však varuje; Everton nesmí Straky podcenit a připravit se na jejich nepředvídatelnost. „Odehráli několik těžkých zápasů a jejich výsledky jsou zatím smíšené. Tím, za čím míříme je ale vítězství. Myslím že bychom se hlavně měli soustředit sami na sebe a na svoji hru. Andy Carroll je velký útočník, který umí střílet nohama i hlavou, takže jej musíme udržet pod kontrolou,“ upozorňuje Tim na hvězdu Magpies.

Newcastle United v současnosti prožívá, řekněme sezonu pravdy. Když zdecimovaný klub na konci předloňského ročníku putoval do očistce jménem League Championship, kde kdo nad Strakami lámal hůl. Borci ze St. James´s Parku se však druhé ligy nezalekli a suverénním způsobem si vybojovali zpáteční jízdenku mezi elitu. I přes počáteční euforii ale na severu Anglie moc důvodů  radosti zatím mít nemohou. Klub se stále potácí v problémech a byť mnozí považují setrvání Newcastlu v nejvyšší soutěži za samozřejmé, záchrana bude považována za jednoznačnou prioritu.

Staronovic ze severovýchodu ovšem již během čtyř kol ukázal, že pojem nevyzpytatelnost bude letos jeho hlavním synonymem. Cožpak o to, v prvním kole na Old Trafford s bodovým ziskem nepočítal takřka nikdo, ale nadělit o týden později Aston Ville šestku, to už je pořádné překvápko. Pak přišla na řadu remíza na Molineux Stadium a posledně Newcastle hrubě podcenil outsidera z Blackpoolu se kterým prohrál doma 0-2. Odčinění ostudné prohry tak v Newcastlu vidí jedině ve vítězství na Goodison Parku. Kevin Nolan, díky brutálnímu obounož zákroku na Victora Anichebeho mezi Evertonians ohromně populární osoba však přiznává, že jeho tým nečeká procházka růžovou zahradou. „Bude to neskutečně těžký zápas, zvláště po tom, co získali dobrý výsledek proti Manchesteru United. Nenechávme se unést výsledkem proti Blackpoolu, stejně jako jsme nepřikládali příliš velký význam vítězství nad Aston Villou. Mrzí nás to, ale doufám, že v příštích týdnech ukážeme, že jsme se poučili. Nyní musíme proti Evertonu předvést výkon, který umíme.“

Poslední měření sil je takřka dva roky staré. Začátkem října 2008 se na Goodison Parku zrodila remíza 2-2 poté, co Everton promrhal dvoubrankový náskok. Naposled se pak oba celky potkaly loni v únoru. Na St. James´s Parku Toffees v prokletém zápase krom dvou bodů ztratili na rok také Mikela Artetu a po oné odpornosti Nolana na podobnou dobu také Vica Anichebeho.

Historie soupeře

Klub vznil v prosinci roku 1892 spojením dvou místních klubů – Newcastle East End a Newcastle West End. Hned zpočátku klub slavil velké úspěchy; v letech 1905, 1907 a 1909 získal tři mistrovské tituly. Newcastlu se dařilo i na frontě pohárové. V letech 1905 – 1911 dosáhl klub celkem na pět finálových zápasů Anglického poháru, ovšem vyhrát se Strakám povedlo jen jednou – v roce 1910 nad Burnley v odvetě na Goodison Parku.

Čtvrtý a také poslední ligový triumf slavil Newcastle v roce 1927. V průběhu 50. let na sever Anglie putovaly hned tři trofeje pro vítěze Anglického poháru. Tou dobou si klub vydobyl velké renomé a to i díky působení známých fotbalistů jako Jackie Milburn, Bobby Mitchell nebo Len White. Dobře poskládaný tým se v roce 1968 poprvé v historii kvalifikoval do pohárové Evropy. Následující rok dokonce Magpies triumfovali v Inter-Cities Fair Cup, předchůdci dnešního poháru UEFA. Dařilo se i na domácí půdě, klub se účastnil dvou finálových zápasů Anglického poháru a finále Ligového poháru, ovšem další cenná trofej na Tyneside nedorazila. Jistou náplastí tak byl zisk poháru Texaco v roce 1975.

Začátkem 80. let začal Newcastle upadat a výsledkem byl pád do druhé ligy. V roce 1982 se i za pomoci kapitána Kevina Keegana klub vyhrabal mezi elitu, nicméně rokem 1989 se opět s první ligou loučil. O čtyři roky později dokonce klubu hrozil pád do třetí ligy, který se podařilo odvrátit za minutu dvanáct.

V polovině 90. let, kdy už na manažerském křesle vládnul Kevin Keegan, Newcastle úspěšně atakoval postup do Premiership a v nejvyšší soutěži se dokázal usadit. V roce 1996 si k Magpies přichází vydobýt status největší klubové legendy Alan Shearer, který do klubu, kterému jako malý kluk fandil přestoupil z Blackburnu za 15 milionů liber – částku, která tehdy neměla ve světě obdoby. Napřesrok byli United blízko k zisku mistrovského titulu. Svůj luxusní dvanáctibodový náskok na prvním místě ale dokázali promrhat a z titulu se tak nakonec radoval Manchester United.

V létě roku 2007 se manažerem Newcastlu stal Sam Allardyce. Ten se ovšem na svém místě moc neohřál a po půl roce byl nahrazen ikonou Magpies, Kevinem Keeganem, který tak slavil velký návrat. Jenomže u Geordies tolik populární „King Kev“ pobyl na manažerském křesle jen několik měsíců. Keegan raději z Newcastlu sám odešel, neboť se mu nezamlouvala přestupová politika klubu, kde měl dozor nad přestupy sportovní ředitel, nikoliv manažer.

Prsty v potížích měl i nový majitel Newcastlu, Mike Ashley, proti jehož způsobu vedení klubu nastaly masivní protesty. Ashley nakonec i přes nevoli fanoušků zůstal, ale to už musel sledovat svoje ovečky v druhé lize, kam neslavně v poslední den sezony sestoupily. Comeback Magpies byl ovšem bleskového rázu. Championship Newcastle s přehledem zvládl a nyní stojí na prahu doufejme již šťastnější éry.

Zápasová fakta

Oba kluby proti sobě v minulosti v ligových zápasech nastoupily 150x. V celkové bilanci mírně převažuje Newcastle s šedesáti výhrami oproti 57 vítězstvím Evertonu. Fakta z posledních let však Strakám jednoznačně nepřejí. Toffees s Magpies doma neprohráli od roku 2001; v posledních sedmi výjezdech na Goodison Park tedy brali maximálně po bodu.

Everton

Je tomu již šestnáct let, kdy Blues posledně vkročili do sezony tak bídně, jako letos. Právě v sezoně 1994/95 z úvodních čtyř utkání nebrali ani jedno vítězství. Na výsledkovém zmaru má ovšem velký podíl smůla. Vždyť Everton má na svém kontě prozatím nejvíce střel – 83 i s blokovanými pokusy.

Newcastle

Chris Hughton je letos jediným manažerem, jenž do všech dosavadních duelů vyslal stejnou základní jedenáctku. Pokud by se ale sobotní střetnutí mělo ubírat podle relativně nedávné minulosti, pak by ani sázka na sehranost Strakám nestačila. Nevyhráli totiž ani jednou z posledních patnácti výjezdů do Liverpoolu, ať už na Goodison, nebo Anfield. Ještě jedním prvenstvím se potom Newcastle prezentuje – obránce James Perch je jediným fotbalistou, který ve všech čtyřech zápasech uviděl žlutou kartu.

Vzájemná bilance

  • Celkově: 57-33-60
  • Na Goodison Parku: 44-15-20
  • V Premier League: 10-7-14

Absence

Everton bude stále postrádat Louise sahu a Victora Anichebeho, oba trápí koleno. Zbylým marodem je Jack Rodwell, jehož poškozené vazy v kotníku si vyžádají léčbu v řádu měsíců. Nejistý je start Tima Cahilla, jehož zlobí koleno.

Newcastlu bude chybět Leon Best a Danny Simpson, kteří laborují s kotníkem, dále Dan Gosling a Danny Guthrie, kteří nehrají díky zranění kolene a posledním absentérem bude Steven Taylor, jenž má vykloubené rameno.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Coleman, Distin, Jagielka, Heitinga, Baines, Osman, Arteta, Fellaini, Gueye, Bilyaletdinov, Pienaar, Cahill, Beckford, Yakubu

Newcastle: Harper, Krul, Perch, Coloccini, Campbell, Ryan Taylor, Williamson, Jose Enrique, Routledge, Smith, Barton, Gutierrez, Ben Arfa, Nolan, Carroll, Ameobi, Tiote, Lovenkrands

  • Kdy: 18.9.  16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Andre Marriner