Moyes: Yak chtěl odejít

18/09/2010 0 Od Riči

David Moyes přišel s překvapivým prohlášením, manažer veřejně připustil, že Yakubu chtěl v létě opustit Everton. O Yaka se zajímal londýnský West Ham.

Yakubu nastoupil minulý týden za Everton vůbec poprvé v sezóně. V 69. minutě se dostal na hřiště a i díky jeho dobrému výkonu Everton nakonec dokázal zremizovat zápas s Manchesterem United. A i když bylo na Nigerijcovi na první pohled vidět, že ještě na tom není stoprocentně dobře fyzicky, dnes proti Newcastlu ho pravděpodobně na hřišti uvidíme. Louis Saha je totiž zranění, Jermaine Beckford zatím nepřesvědčuje o svých kvalitách a Tim Cahill má problémy s kolenem.

Pokud se Yakovi utkání proti Newcastlu povede a přesvědčí o svých kvalitách i v následujících duelech, může se tak rázem z odpadlíka stát znovu oblíbencem fanoušků Toffees. S kolísavou formou se Yakubu potýká od jeho vážného zranění achilovky, které se mu přihodilo na podzim roku 2008 a vyřadilo ho na dlouhých deset měsíců. A pravě kvůli špatným výkonům byl v létě několikrát spojován s odchodem z Goodison Parku. S konkrétními nabídkami přišel dokonce West Ham United, což potvrdil David Moyes: „Yak chtěl odejít. Nikdy jsme však za něj neobdrželi nabídku, jež by se dala akceptovat. Možná i proto na tom byl Yak psychicky špatně. V současnosti už má ale dobrou náladu. Bude to nejspíš tím, že už je přestupové okno uzavřené. Yak se vrátil zpět do boje a je připraven nastupovat.

S Yakem jsem nikdy problém neměl, vždy jsme spolu dobře vycházeli. Pravděpodobně však cítil čas na změnu. Už na konci minulé sezóny jsme měli v útoku velkou konkurenci, možná prostě nevěřil, že bude pokaždé nastupovat. Tohle je ale součást fotbalu. Navíc má u nás platnou smlouvu, takže nemohl odejít bez našeho svolení. A my jsme ho chtěli udržet.

Dostali jsme za něj nabídky menší, než jsme požadovali. Nejprve to bylo 6 milionů liber, poté 5, proto jsme museli říct ne. Jeho gólová bilance Yakovu cenu zvyšuje, proto jsme se rozhodli ho nenechat odejít za zmíněné částky.“

Yakubu začal svoji kariéru v izraelském Maccabi Haifa. Následně vedly jeho kroky do anglického Portsmouthu, kde se začal prosazovat, a tak na další přestup nemusel dlouho čekat. V roce 2005 zamířil do Middlesbrough. Zde sice svůj brankový potenciál nedokázal naplno proměnit, navzdory tomu ale o dva roky později za 11.25 milionu liber přestoupil na Goodison Park. Tehdy se jednalo o nejvyšší částku, za jakou byl kdy hráč v Evertonu koupen. Ve své první sezóně za Toffees se stal nejúspěšnějším střelcem Evertonu od roku 1992, kdy dal Peter Beardsley 20 branek za sezonu. Yakubu jich dokázal dát 21. V listopadu 2009 ovšem přišlo výše zmíněné zranění achilovky a s Yakem to šlo postupně z kopce dolů. Snad se však vše obrátí a v hledišti Goodisonu budou opět vlát transparenty FEED THE YAK.