Everton – Newcastle 0:1

18/09/2010 0 Od Meňa

No tak tohle byla kalamita. Otřesných devadesát minut v podání Evertonu vedlo k první domácí prohře od loňského podzimu. Že nejsme v bryndě? Ale jsme, a to v pěkně velké.

To byla panečku podívaná! Jakmile dá Everton člověku naději, že bude lépe, přijde zápas, ve kterém je jednoznačný favorit, a jaký je výsledek? Jak to říci slušně… ubohý fotbal s minimem vytvořených šancí a zasloužená prohra. Možná současná devatenáctá příčka nebude tolik nezasloužená, dnes totiž Blues podali výkon příslušící nejžhavějšímu přestupovému kandidátovi.

Základní sestava se příliš od minulého utkání nelišila, tedy až s výjimkou Tima Cahilla, jehož poraněné koleno nakonec znamenalo, že další start okusil Jermaine Beckford, kterému v ofenzivě dělal společnost znovu nepochopitelně Marouane Fellaini.

Hosté ze severovýchodu působili daleko lepším dojmem hned od samotného výkopu. Nejenže drželi čatěji míč, zcela ovládali střed pole, kde naopak Everton nestíhal a v drtivé většině případů byl u kulatého nesmyslu později. Z toho plynuly nebezpečné akce Magpies, kterým cestu k bráně ulehčovala opět a znovu nejistá obrana Evertonu. Vyložené šance si však Straky dlouho nedokázaly vypracovat, nepříliš nebezpečně zahrozil dvakrát jen Joey Barton.

Domácímu publiku mohl udělat radost po dvaceti minutách Phil Jagielka, když se k němu snesl vyvedený centr Tonyho Hibberta. Stoper ale bránu nepřesnou hlavičkou minul. Minutku slávy si zanedlouho vychutnal i Beckford, pyšný na ni ale být nemohl. V osobním souboji zranil brankáře hostů Steva Harpera, a ten musel místo mezi třemi tyčemi přepustit Timu Krullovi. A ten už se svými spoluhráči mohl slavit zasloužené vedení. Aktivní Hatem Ben Arfa nevěděl co s míčem, a tak jej z dvaceti metrů krásně napálil k tyči bezmocného Tima Howarda. 0:1.

Bezradný poločasový výkon se David Moyes rozodl zažehnat příchody Yakubua a Seamuse Colemana, který dokonce zaujal svoji přirozenou pozici pravého beka, ale jak se záhy ukázalo, Evertonu by dneska nepomohla ani svěcená voda. Toffees sice Newcastle chvílemi zatlačili, ale z nudného obléhání pokutového území příliš paniky v řadách černobílých nezpůsobili. První jakous takous šanci si Blues vypracovali až po hodině hry, kdy napodruhé pálil mimo ze slibné pozice Leon Osman.

Hru v žádném případě neoživil ani Diniyar Bilyaletdinov, naopak byla Newcastlu upřena perfektní šance jít do dvoubrankového náskoku, když Colemanův zákrok v pokutovém území na Kevina Nolana sudí Andre Marriner neposoudil jako nepovolený. V nastavení vrhnul zoufalý Everton veškerou snahu do útoku, a dvakrát se ocintul skutečně blízko. Nejprve Yakubova střela ve zmatku před Krullovou bránou nakonec skončila na tyči a o pár okmažiků později nedokázal ve stoprocentní gólovce Evertonu vybojovat bod ani Marouane Fellaini.

Z mizérie výsledkové, se tak doufejme že jen na jediný zápas, stala i mizérie herní. Je asi zbytečné dodávat, že ještě pár podobných výsledků, a můžeme se s vydařenou sezonou pomalu loučit. Optimismus nedodává ani letmý pohled do rozpisu. Nejbližší zápasy – návštěvy Craven Cottage, St. Andrews, a za měsíc derby. Všichni svatí s námi…

Everton: Howard, Hibbert (46. Coleman), Jagielka, Distin, Baines, Osman, Arteta, Heitinga (72. Bilyaletdinov), Pienaar, Fellaini, Beckford (46. Yakubu)

Newcastle: Harper (34. Krull), Perch, Colocicini, Williamson, Jose Enrique, Routledge, Tiote, Barton, Ben Arfa (83. Gutierrez), Nolan, Carroll

Hodnocení hráčů: Howard 6, Hibbert 6, Jagielka 6, Distin 7, Baines 6, Osman 5, Arteta 6, Heitinga 5, Pienaar 6, Fellaini 6, Beckford 6, Yakubu 7, Coleman 7, Bilyaletdinov 6

Branka: 44. Ben Arfa

Žluté karty: Fellaini, Beckford – Perch, Jose Enrique, Nolan

Držení míče: 45% – 55%

Střely na bránu: 3 – 4

Střely mimo bránu: 3 – 5

Rohové kopy: 3 – 6

Fauly: 15 – 21