Proti Brentfordu o další postup

20/09/2010 0 Od Meňa

Alespoň částečně napravit svoje neomluvitelné ligové výkony bude moci Everton v Ligovém poháru. Ve třetím kole čeká Toffees výlet do londýnského Brentfordu.

Nejhorší start do sezony do poloviny devadesátých let nenechává nikoho na pochybách, že pokud co nejdříve nepřijde změna k lepšímu, začne Evertonu akutně téct do bot. Zanechme ale protentokrát ligové strasti stranou, předposlední zářijový týden totiž tradičně přináší třetí kolo Ligového poháru. V něm se poprvé představí i elitní prvoligová mužstva, a tak nebude o zajímavá klání nouze. K Evertonu byl ovšem los vcelku milosrdný. Znovu si zahraje proti třetiligovému protivníkovi; tentokrát půjde o londýnský Brentford.

Soupeře z League One vyzvali Blues i koncem srpna ve druhém kole. Huddersfield Town odjížděl z Goodison Parku očekávaně s nepořízenou. David Moyes do zápasu sice povětšinou vyslal náhradníky, ale i ti dovedli Terriers smést v poměru 5-1. Úvodní výkon tedy značí, že pro Everton je úspěšná účast v Carling Cupu důležitou součástí sezony. „Máme dostatečně široké mužstvo na to, abychom mohli naplno bojovat ve všech soutěžích, takže počítáme s tím, že v nich můžeme dojít daleko,“ potvrzuje Tim Cahill.

Motivace by modrým chybět neměla. Vždyť jak nejlépe odčinit šokující domácí porážku od Newcastlu, než vítězstvím, byť jde pouze o Carling Cup. Tim Howard tak vyvrací jakékoliv domněnky o možném podcenění západolondýňanů. „Postup je důležitý, ale zároveň víme, že vyhrát tenhle zápas je pro nás povinností. Osobně neberu žádné utkání na lehkou váhu a myslím, že ani u ostatních tomu tak není.

Brentford hraje doma, takže na nás budou připravení a půjdou do zápasu naplno, protože nemají co ztratit. Budou cítit příležitost postoupit dál a toho si musíme být vědomi. Musíme zkrátka získat dobrý výsledek, dostat se zpět na pozitivní vlnu, a o víkendu na něj doufejme navázat.“

Everton s Brentfordem mají jedno společné – potácejí se na samém dně tabulky. Dokonce se shoduje i jejich současná příčka, tedy nelichotivé 19. místo. Bees tedy budou brát utkání ze stejného pohledu jako Toffees – vybočení z nepříjemné ligové reality. Pro celek z Griffin Parku o kapacitě necelých 13 tisíc diváků ovšem půjde o jeden z vrcholů sezony. Proti prvoligovým soupeřům toho totiž za svoji 121letou historii věru příliš neodhrál.

Nejúspěšnější časy „včely“ prožívaly ve třicátých letech. V sezoně 1935/36 finišovali v tehdejší First Divison na páté pozici, což je nejlepší ligové umístění v klubové historii. Jednou se pak Brentford radoval z mistrovského titulu ve druhé lize, třikrát ve třetí a ve dvou případech dominoval čtvrté nejvyšší soutěži. Na pohárové scéně Bees nejdále došli v ročníku 1937/38, kdy si zahráli čtvrtfinále FA Cupu. Co se právě Ligového poháru týká, nejdále v něm došli v sezoně 1982/83, kdy se podívali do čtvrtého kola. Nesmíme ovšem opomenout také dvě finálové účasti ve Football League Trophy. V tom posledním se Brentford uvedl na konci sezony 2000/01.

Poslední vzájemné klání by v hlavě oprášili jen ti nejzasloužilejší pamětníci. Stalo  se tak před šestapadesáti roky. Historie navíc pamatuje jen šestnáct vzájemných soubojů, v nichž mají oba celky po sedmi výhrách. Ono poslední střetnutí měl v režii jasně Everton, když ve staré Division Two v únoru 1954 na Goodison Parku zvítězil 6-1.

Momentálně Bees svým třetiligovým soupeřům příliš vítr nenahánějí, ačkoliv doma jednoznačně zahrát umějí. Potvrdili to třeba právě v minulém kole Carling Cupu, kdy zdolali Hull City, nebo začátkem září, kdy překvapivě zvítězili nad favoritem League One, sheffieldskými Wednesday. Obránce Michael Spillane tedy před zápasem není pesimistou.

„Jsme dobrý tým. Lepší, než říká ligová tabulka. Nebude to jednoduché, ale věřím, že pokud budeme hrát tak jak umíme, můžeme vyhrát. Když k nám přijel Hull, nešlo o jednostranné utkání. Byli jsme rovnocenným soupeřem a odměnou nám byla výhra. Stejně tak si nemyslím, že půjde o jednoznačnou záležitost s Evertonem. Musíme je ale respektovat, mají jeden z nejlepších týmů v zemi. I oni ale před námi musí mít respekt, protože jinak by se jim to mohlo vymstít.“

„Hodně se těšíme,“ říká kapitán Bees, Kevin O´Connor. „Zápas si užijeme co jen to půjde, protože s takovými týmy nehrajeme příliš často. Jsme velcí outsideři, ale večer si užijeme a pokusíme se zahrát dobrý fotbal. Nejspíš půjde o největší tým, se kterým hrajeme od té doby, co tu jsem. Před pár lety jsem byl náhradníkem proti Newcastlu.

Pokud vydržíme prvních dvacet minut, pak bude zápas o něčem jiném. Naroste nám sebevědomí a od toho se zkusíme odrazit. Jsou to ale jasní favorité. Musí být, když se podíváte na jejich soupisku. Ale máme za sebou zápas s Hullem, takže víme, co můžeme zopakovat,“ nepřestává věřit.

Proti Brentfordu by se mohl do sestavy vrátit Phil Neville, jenž byl připraven zasáhnout již do sobotního zápasu. Stejně tak je možná i účast Tima Cahilla, který díky lehčím potížím s kolenem poslední utkání vynechal. Definitivně mimo hru nadále zůstává trojice Victor Anichebe, Louis Saha a Jack Rodwell. Velký debut naopak možná čeká záložníka Rosse Barkleyho, který se proti Newcastlu vůbec poprvé vešel do nominace.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Coleman, Baines, Distin, Jagielka, Heitinga, Pienaar, Arteta, Bilyaletdinov, Barkley, Fellaini, Gueye, Yakubu, Beckford, Osman, Cahill

  • Kdy: 21.9  20:45
  • Kde: Griffin Park, Londýn