Fulham – Everton 0:0

25/09/2010 0 Od Meňa

Neschopnost střílet góly nebo dokonce vyhrát pokračuje. Bod z Craven Cottage se sice za jistých okolností počítá, ale v současné situaci nestačí.

Pořád to samé znovu a znovu dokolečka. Převažující držení míče, větší aktivita ve směru dopředu, ale zoufale bezzubá produktivita. Zápas na hřišti Fulhamu nabídl oproti noční můře proti Newcastlu znatelné zlepšení, ale co je to platné, když dobývání soupeře nevede vůbec k ničemu. Šestý ligový zápas tedy Evertonu do tabulky přidal jediný bod.

Základní jedenáctka přitom vypadala velice slibně. David Moyes s návratem Tima Cahilla konečně upustil od tlačení Marouane Fellainiho do ofenzivy, Belgičan se tak mohl přesunout na svůj přirozený post. Vítanou změnou pak byl první ligový start Seamuse Colemana, který nastoupil na pravé straně zálohy. Na stejné straně v obraně pak Tonyho Hibberta vystřídal navrátivší se Phil Neville a v útoku se od začátku objevil Yakubu.

Blues do zápasu vlétli s velkou chutí. Okamžitě převzali iniciativu a zdálo se, že úvodní gól nemůže být daleko. Aktivitou hýřil zejména Coleman, který už doufejme Moyese konečně přesvědčí, že tupé stavění Osmana je nesmysl nejhrubšího kalibru. Byl to však Steven Pienaar, který se postaral o první střelu. Ve dvanácté minutě si ale Mark Schwarzer s jeho pokusem poradil. Blues i poté zahrozili třeba několika přesnými centry, nicméně pevná obrana Cottagers pochybení nepřipustila.

Ve 35. minutě se naopak o slovo prvně přihlásil Fulham, když z kraje šestnáctky otestoval Zoltan Gera ostrou pumelicí Tima Howarda. Čtyři minuty před poločasem se pak v pokutovém území objevil Etuhu, jeho hlavičku ale brankář Blues zlikvidoval. Odpověď Evertonu byla pořádně jedovatého rázu; Artetovu ránu ze střední vzdálenosti Schwarzer vyrazil jen s obtížemi.

Ve druhém poločase dominance Toffees ustala a Chalupáři se tak mohli více a více dostávat do hry. Bainesova pochybení málem využil Dempsey, který ale na svého krajana v bráně nevyzrál. Na druhé straně pak vystřihnul Tim Cahill akrobatický pokus, ale to už byl jeho poslední moment v zápase, na hřišti jej vystřídal Leon Osman. A maličký záložník do zápasu nevstoupil vůbec špatně, když jeho volej skončila v náruči Schwarzera.

Vytoužený gól mohl zanedlouho přidat Yakubu, jenže na ideální Colemanův centr nedosáhl. O pár okamžiků později střílel jen těsně nad Arteta a další selhání vyprodukoval znovu Yakubu, když z kraje vápna střílel mimo. Nigerijský útočník by vůbec o smůle (nebo neschopnosti?) mohl vyprávět. V nastaveném čase se totiž dvakrát dostal do slibné šance, ale v obou případech z příležitosti nebylo vůbec nic.

O vítězství se tak Everton znovu připravil vlastní vinou. Pokud totiž Toffees brzy nenajdou způsob, jak dopravovat míč do branky, bude i sebelepší hra k ničemu. Frustrující odpoledne pak podtrhuje i fakt, že Everton dneškem klesl na poslední příčku v tabulce a zůstává jediným týmem v lize bez výhry. Well done Blues…

Fulham: Schwarzer, Kelly (27. Baird), Hangeland, Hughes, Salcido, Davies (70. Kamara), Etuhu, Murphy, Duff, Dempsey, Gera (54. Johnson)

Everton: Howard, Neville, Jagielka, Distin, Baines, Coleman (87. Bilyaletdinov), Fellaini, Arteta, Pienaar, Cahill (61. Osman), Yakubu

Žluté karty: Salcido, Duff – Pienaar

Držení míče: 48% – 52%

Střely na bránu: 2 – 7

Střely mimo bránu: 10 – 7

Rohové kopy: 4 – 5

Fauly: 15 – 13