Zlepšení nemusí přijít hned, varuje Moyes

27/09/2010 0 Od Meňa

Everton doposud nenašel recept na to, jak dovést utkání do vítězného konce a absence gólů je přitom hlavním kamenem úrazu. Potíže navíc podle manažera mohou ještě nějakou dobu přetrvat.

Bezbranková sobotní remíza na Craven Cottage Evertonu do tabulky přinesla teprve třetí bod. Ani na šestý pokus o vítězství tedy nepřinesl úspěch a navíc se díky výhře West Hamu nad Tottenhamem Blues propadli na samotné dno ligové tabulky.

David Moyes sice v zápase viděl pozitiva, ale pražádné zlepšení nepřišlo ve střílení gólů – hlavní letošní bolístce. Několik gólových šancí tak znovu přišlo vniveč. Moyes navíc připouští, že než jeho tým najde z bídné situace východisko, může to nějakou dobu trvat.

„Ocitli jsme se v nevýhodné pozici a nemyslím si, že se z ní jen tak dostaneme. Nepochybuji ale o tom, že zlepšení jednou nastane. Někdo musí být poslední a v současné době jsme to my. Něco s tím musíme dělat, takže budeme ze všech sil bojovat, abychom se mohli začít tabulkou prodírat nahoru,“ slibuje.

„Fulham venku je vždycky obtížný zápas a žádná změna na nás nečeká ani příští víkend, kdy jedeme do Birminghamu. Pokaždé jde o dvě nesmírně těžká utkání. Měli jsme lepší příležitosti ke skórování, jenže jsme je neproměnili. Nedáváme góly, ale s našimi šancemi a pokusy, které jsme vyslali na bránu, se gólům blížíme.“

Pokud by Everton u Temže zvítězil, šlo by tedy nejspíše o zasloužené tři body. Koneckonců produkovat pohledné výkony Toffees letos až na výjimky ze zápasů s Newcastlem nebo Blackburnem, nedělá, jenomže se čtyřmi trefami z šesti kol, z nichž tři padly do sítě Manchesteru United, se moc bodů posbírat nedá. Pozitivem je tak alespoň první letošní udržená nula a podle manažera i skutečnost, že sebevědomí týmu zatím neutrpělo výrazné šrámy.

„Když je mužstvo na opačném konci tabulky, běžně inklinuje ke ztrátě sebevědomí. To se ale nedá říct o nás. Kluci vzali míč, přitom byli pod tlakem, a snažili se dělat věci správně. Nemůžu si přát víc kromě toho, abychom začali střílet branky. To je jediná věc, která mě momentálně zneklidňuje. A s tím se pokusíme něco udělat.

Myslím, že většina lidí, kteří letos sledují Everton by řekla, že z celkového pohledu hrajeme dobrý fotbal, ale zároveň by řekla, že dvacet metrů před bránou začneme narážet do cihlové zdi. Chybí nám zabijácké, gólové přihrávky, které by mohly ve vápně udělat velký rozdíl,“ uvědomuje si boss.