Moyes: Ze špatných začátků se už musíme poučit

31/10/2010 0 Od Meňa

Nevítaným společníkem úvodních měsíců sezon se již pravidelně stává špatná forma. Blues zaspali i letos, v příští sezoně tak chce David Moyes obdobnou situaci vymýtit.

Handicap pomalého rozjezdu si Everton neodpustil již třetí sezonu v řadě. Jenže zatímco v ročníku 2008/09 i přes bídnou hru v první polovině roku nakonec na poslední chvíli zabral, a svoji snahu dovedl až k umístění na páté příčce a dosažení finále FA Cupu, loni už bylo pozdě. Maximem byla, i přes fantastický druhý poločas sezony, průměrná osmá pozice.

I přesto ale v létě nad Goodison Parkem kroužila velká očekávání. Mnozí Everton pasovali do role černého koně ročníku, v jehož silách je napodobit Tottenham a probít se do nejprestižnější evropské soutěže. Právě všeobecná očekávání Toffees ale naopak uškodila. Podle posledních výsledků se však zdá, že zlom byl jenom o získání prvního vítězství. To přišlo začátkem října v Birminghamu, a koncem měsíce vypadá tabulka v porovnání s úvodními zápasy neporovnatelně přívětivěji. Tentokrát se tedy zdá, že Blues sešlápli plyn zavčas a boj o Evropu je nemine. Manažer ale přiznává, že pochybnosti v něm hlodaly již po zveřejnění losu letošní sezony.

„Hned jsem věděl, že prvních devět zápasů sezony jsme měli nesmírně těžký los. Pouze čtyři zápasy doma, a dva z nich proti Manchesteru United a Liverpoolu. Zbývajících pět her pak venku; na Craven Cottage, kde se nám nedaří, v Birminghamu, který doma rok neprohrál a museli jsme i na Aston Villu a Spurs, a všechno to začalo v Blackburnu, který doma prohrává zřídka. Byl to špatný začátek a sami jsme si jej ještě ztížili, když jsme z duelů s Wolves a Newcastlem získali jen bod.

Jsme obezřetní, protože se klidně můžeme znovu propadnout. Ale paradoxně si myslím, že v zápasech proti takovým Wolves nebo Newcastlu, jsme měli více přihrávek a více ze hry, než třeba proti Tottenhamu a Liverpoolu. Mohl bych poukázat na důvody, proč jsme v úvodních zápasech hráli lépe. Potřebovali jsme ale začít vyhrávat, takže z celkového pohledu jsou poslední zápasy lepší. V dřívějších utkáních jsme častěji drželi míč, ale právě dominance nám možná tolik nevyhovuje.

Obrana začala působit jistěji a například proti Spurs šlo o vyrovnaný zápas. V pečlivém bránění musíme pokračovat, ale důležité je i proměňování šancí. V prvních zápasech jsme je měli ale nedokázali jsme je využít. A pokud nám tohle nejde, vždycky jsme zranitelní.“

Koneckonců právě neschopnost střílet branky Everton letos stála již několik bodů. Většinu útočných akcí nedokázali Toffees dovést dál než za hranici pokutového území, a tak se o to málo gólů museli postarat výhradně záložníci.

Včerejší zápas proti Stoke tak do řad Evertonians přinesl částečnou úlevu. Poprvé od dubnového zápasu na Ewood Parku se na listině střelců znovu objevil útočník, když výhru obsraral Yakubu. Usměvavý útočník tak konečně ke svým dobrým výkonům přidal i tu nejdůležitější přísadu, ovšem spoléhat se Moyes hodlá i na Louise Sahu. Francouz se sice i nadále potýká se špatnou formou, nicméně krom Yakubua nemá manažer k dispozici jiného zkušeného a nejvyšší soutěží prověřeného útočníka. Moyesovi proto útočná vozba jeho týmu stále dělá starosti.

„Je to znepokojující. Nemůžete projít sezonou bez útočníků, kteří nestřílejí góly. Tim Cahill může být považován za útočníka, představuje pro nás něco mezi ofenzivním záložníkem a útočníkem. Ale potřebujeme góly ze všech řad, nejen od Tima a útočníků,“ ujasňuje si boss.

„Nevím, kdy naposled náš střední obránce dal gól z rohového kopu. Nejsou to jen útočníci, kteří jsou na hřišti zapotřebí. Začínáme zlepšovat, a já doufám, že góly zanedlouho přijdou. Pořád nám ale do útočné fáze chybí hráči, takže je co nejdříve musíme dostat zpět do hry.“