Everton – Stoke City 1:0

30/10/2010 0 Od Meňa

Zápas se Stoke sice nabídl vyrovnanou partii, kterou ve svůj prospěch mohli strhnout i hosté, štěstí se ale přiklonilo k Evertonu, jemuž vítězství vystřelil Yakubu.

Boj, boj a zase jenom boj. Utkání proti Potters snad ani odlišný charakter slibovat nemohlo, a tak bylo k vidění devadesát minut, ve kterých se nenašla pražádná příležitost k vydechnutí. Stoke proto tak trochu nedovolilo Evertonu hrát na plné možnosti svoji kombinační hru, i díky štěstěně však Blues jednu ze svých šancí využili. V každém případě i „ugly win“ se počítá, a potěšující je vítězství o to víc, že jej obstaral ten, kdo si branku zasloužil snad nejvíc – Yakubu.

Před zápasem zazněla z modrého tábora pozitivní zpráva – Mikel Arteta dostal svolení nastoupit. Jednalo se ovšem o jedinou změnu v sestavě. Diniyar Bilyaletdinov, jenž se v zápase proti Spurs na Artetův úkor vešel do základu, tak znovu usedl mezi náhradníky. Na druhé straně potěšila příznivce Stoke skutečnost, že jak Matt Etherington, tak Kenwyne Jones mohli též nastoupit.

První poločas moc fotbalové podívané nenabídl. Potters spoléhali na pečlivou obranu a organizaci, a tak se Toffees k ohrožení Begovićovy brány dostávali sporadicky. Ani Hrnčíři se ovšem dopředu nijak zvlášť nehrnuli. Jedinou útočnou vizitkou Stoke z prvního poločasu byla nepřesná Jonesova střela zpoza pokutového území.

Jednu gólem pořádně zavánějící situaci si však Everton přece jen vypracoval. Steven Pienaar po půlhodince hry krásně uvolnil Yakubua, před kterým se na křídle náhle otevřel zcela volný prostor. Nigerijec se svojí příležitostí nicméně naložil špatně; jeho slabou přízemní střelu gólman hostů bez potíží pokryl. Krom toho se však střeleckou šancí prezentovalo i daleko nečekanější jméno. Phila Nevilla našel pohotovou přihrávkou Arteta, jenže než se kapitán stačil rozkoukat, jeho slabou, tečovanou střelu Begović rutinně ukryl do náruče.

Úvodní minuty druhého dějství nepřinesly prakticky žádnou změnu. Bitva o střed pole nenacházela vítěze, přesto se ale gólu blíže ocitli Blues. Nejprve si na správnou střeleckou příležitost počkal Seamus Coleman, když vypálil sice prudce, ale přímo doprostřed brány. Druhá příležtost mohla vzejít ze spolupráce klasické dvojky Leighton Baines, Tim Cahill. Bainesův perfektní centr, jenž neomylně našel Australanovu hlavu, ale prvotřídním obranným výskokem ubránil Abdoulaye Faye.

Blíže ke gólu tak měl v celkovém součtu Everton, zničehonic se ale ve vedení mohlo ocitnout Stoke. Po rozehrání standardní situace se míč zatoulal k Bainesovi, ten se nechal několik metrů před bránou čistě přetlačit od Tuncaye, jenž už jednom doklepával. Jenže sudí Lee Probert viděl faul tureckého útočníka, a tak měla radost v sektoru hostí vteřinového trvání.

Odpověď Evertonu byla ostrého rázu. Nejprve obrana Stoke Cahillův pokus zblokovala, a posléze balon z dvaceti metrů napálil John Heitinga, a mířil jen těsně nad břevno. Nedlouho poté se ale Blues svojí odměny již dočkali. Yakubu v 66. minutě vybojoval ztracený míč Stevena Pienaara, z čehož mohl těžit Cahill, jenž tvrdou ránou zazvonil o tyč. Kulatý nesmysl se ale znovu ocitl u kopaček Yaka, a ten záhy krásně zavěsil těsně pod víko. 1:0.

Stoke ale zápas nehodlalo zabalit, a tak se Everton zejména v poslední desetiminutovce pořádně zapotil. Nejblíže vyrovnání se ocitnul Etherington, který po Jagielkově zaváhání utekl obráncům, a svoji střelu poslal několik centimetrů vedle tyče. Další zmatky už ale domácí nepřipustili, a třetí letošní vítězství si tak nenechali utéct. Minimálně do zítřka se tedy Everton posunul na solidní sedmou příčku. Up the Blues!

Everton: Howard, Neville, Jagielka, Distin, Baines, Coleman (61. Saha), Arteta, Heitinga, Pienaar, Cahill, Yakubu (84. Bilyaletdinov)

Stoke City: Begović, Huth, Shawcross, Faye, Collins, Walters (72. Pennant), Whitehead, Wilson (76. Whelan), Etherington, Tuncay, Jones

Hodnocení hráčů: Howard 6, Neville 7, Jagielka 6, Distin 7, Baines 6, Coleman 6, Arteta 6, Heitinga 7, Pienaar 7, Cahill 6, Yakubu 8, Saha 5

Žluté karty: Baines – Wilson

Držení míče: 66% – 34%

Střely na bránu: 10 – 1

Střely mimo bránu: 8 – 8

Rohové kopy: 6 – 2

Fauly: 16 – 14