Heitinga odhodlán bojovat

02/11/2010 0 Od Riči

Obránce Johny Heitinga je připraven hodit za hlavu svůj nevydařený start do letošní sezóny a hodlá zabojovat o trvalé místo v základní sestavě.

Nizozemský reprezentant zmeškal velkou část předsezónní přípravy kvůli účasti na Mistrovství světa. Dá se říct, že Heitinga naskočil do rozjetého vlaku, proto v úvodních zápasech Premier League pouze zahříval lavičku náhradníků. V poslední době se ale konečně probojoval do základní sestavy (hlavně však díky zranění Fellainiho) a proti Stoke o víkendu poprvé v nové sezóně odehrál celé utkání.

„Konečně jsem stoprocentně fit. Po mistrovství světa jsem měl jen krátkou letní přestávku než jsem se vrátil do Evertonu. Nebylo to pro mě snadné, jelikož se na mě nabalilo pár nepříjemných zdravotních komplikací. Jak říkám ale, v současnosti jsem už úplně v pořádku a jsem připraven pravidelně nastupovat.

Hrál jsem až do 11. července, což byl poslední den na Mistrovství světa. Většina fotbalistů si užívala dovolenou osm týdnů, jelikož jim sezóna skončila někdy na konci května. V jejich letní přestávce a v mé je viditelný rozdíl. Bylo to pro mě dlouhé a těžké léto.

Podívejte se na hráče, kteří reprezentovali své země na šampionátu. Potýkají se se zdravotními komplikacemi, jeden bojuje s vážným zraněním – druhý zase s menším. Mě se to ovšem již netýká, jsem připraven hrát zápasy. Uvědomuji si, jaké máme v Evertonu dobré fotbalisty a silné mužstvo. Jsem připraven bojovat o své místo,“ nechal se slyšet šestadvacetiletý zadák.

V druhé části rozhovoru Heitinga hovořil o holandském tažení na mistrovství. Nizozemci došli až do finále, kde ale podlehli Španělsku. Heitinga byl po celý turnaj stabilním členem stoperské dvojice Oranjes a oporou týmu, ve finále ale viděl od rozhodčího Webba červenou kartu. Anglickému sudímu avšak nic nevyčítá.

„Po šampionátu u mě panovalo obrovské zklamání. Dosáhli jsme finále, v němž jsme podlehli velmi kvalitnímu mužstvu až gólem v prodloužení. Být na mistrovství světa druhý je krásné, když už ale dojdete tak daleko, chcete vyhrát. Na turnaj už ani nemyslím, protože bych to neunesl. Nenávidím prohry, ať se jedná o jakýkoliv zápas, zvlášť pokud jde o finále MS. Holandsko se ve finále objevilo po 32 letech, takže v celé zemi šlo o velkou událost.

Co se tyče rozhodčího. Sice mě vyloučil, ovšem stejně jako já i on je člověk a jedná se pouze o fotbal, takže tyhle věci se prostě stávají. Soustředím se pouze na Everton. Webb řídil Merseyside derby, já mu ale nic neřekl. Jen jsem mu podal ruku a šel dál.“