Blázinec v Sheffieldu

02/11/2010 0 Od Meňa

V součtu dvojciferný počet branek, vyloučení, zranění, šokující comeback domácích. To a ještě mnohem víc bylo k vidění v jednom z nejokázalejších zápasů své doby.

Sheffield Wednesday – Everton 5:5
First Division, 12. listopadu 1904

Vůbec poprvé v ligové historii sudí nařizuje čtyři pokutové kopy v jednom zápase, přičemž Everton jedenáctku kope třikrát. Ale také Blues střílejí pět gólů úřadujícím ligovým šampionům. Vítězství 5-2 na Goodison Parku nad Sheffieldem Wednesday z března 1905 ovšem zcela určitě není akcí nejvíce napěchovaným utkáním Toffees ze sezony 1904/05. Ve skutečnosti ani nejde o nejmimořádnější střetnutí mezi Evertonem a Wednesday v oné sezoně.

Fanfáry totiž musejí znít na počest ohromujícího představení na Hillsborough (nebo chcete-li tehdejším Owlerton Parku) o čtyři měsíce dříve. V dlouhém seznamu bizarních zápasů Evertonu by se totiž jistojistě vyjímal na špici. Dokonce ani bláznivé skóre plně nevystihuje drama, které se v jižním Yorkshiru před 106 lety odehrálo. Jak poněkud suše konstatoval Daily Express, šlo o odpoledne „neobyčejné hry.“

Everton měl na podzim roku 1904 co napravovat. Výsledky se mu totiž nedařilo ustálit, a tak se žhavý kandidát na mistrovský titul před zápasem s Owls ocital až na čtvrtém místě. Na druhou stranu však byli Blues povzbuzeni předchozím rozprášením Nottinghamu Forest v poměru 5-1. Sheffield Wednesday (či pouze Wednesday, jak zněl oficiální název klubu až do roku 1929), zase chtěli zkompletoval hattrick, který by jim zajistil třetí ligový titul v řadě. Před výkopem Sovy držely třetí příčku, pouze o skóre před Evertonem.

Již samotný začátek utkání jakoby předznamenal velkolepou podívanou, která diváky čekala. Alex Young, jenž ve zmíněném zápase proti Forest vstřelil čtyři branky, na svoji formu navázal již po dvou minutách, když obral o míč obránce Wednesday Leytona a chladnokrevně zavěsil. Vedení Karamelkám ale vydrželo jen osm minut. Centr Harryho Daviese doletěl až k Simpsonovi, a poté, co jeho hlavičku brankář Evertonu Scott prvně vyrazil, již anglický reprezentant u dorážky uspěl.

Domácí se tedy začali hnát dopředu, a od otočení vývoje ve prospěch Owls zachránil Everton zanedlouho účinným skluzem Ashworth. Obránce naneštěstí utržil bolestivou ránu do hrudníku, a tak musel hřiště pro zjištění rozsahu poranění opustit. Nebyl však posledním, kdo v ten den musel z hrací plochy odejít předčasně.

Blues nicméně Ashoworthova absence nijak neoslabila, naopak ještě v prvním poločase dvě trefy zaznamenal Jimmy Settle. Skóre tedy bylo 3-1, za několik minut navíc z útrob šaten vyběhnul ošetřený Ashworth a Everton byl znovu v plném počtu. Deset minut před přestávkou pak Toffees k nevěřícnému úžasu domácích fandů přidali čtvrtou trefu, když Hardman zakončil pohlednou akci Sharpa, Settlea a Younga. „Jejich kombinace byla mistrovská,“ rozplýval se list Athletic News. Wednesday vskutku nevěděli, kde jim hlava stojí, a tak koncem poločasu zápas připomínal pohrávání kočky s myší. Krátce před poločasem tak brankář Owls lovil balon ze své sítě popáté, tentokrát po vydařené hlavičce Abbotta z rohového kopu. K poločasové pauze se proto odcházelo za jednoznačného stavu a standing ovation.

Pokud přítomné obecenstvo předpokládalo, že vyšších obrátek už zápas v druhé půli dosáhnout nemůže, pak se naprosto mýlilo. Wednesday se čtyřgólového manka nezalekli a také díky změně útočné taktiky se jim po hodině hry povedlo vstřelit druhý gól, o který se po neúspěšné penaltě z dorážky postaral Stewart. Při kolizi se střelcem si navíc brankář Evertonu, Billy Scott poranil klíční kost, a musel se podrobit ošetření.

Owls tak začali na branku hostů nepříjemně dorážet, a když bylo nabíledni, že Scott v zápase pokračovat nemůže, Blues museli proti povzbuzenému soupeři čelit definitivně v početním oslabení. Z ochozů sálalo napětí, a když nejdříve Simpson upravil na 5-3 a posléze znovu Stewart přidal čtvrtý gól Wednesday, sheefieldská fotbalová horečka neznala mezí. Domácím chyběl už pouze jediný gól.

Hned o šedesát vteřin později se navíc zápas obohatil o další nečekaný okamžik. Emoce létaly ze stranu na stranu, a tak došlo k mele mezi Harry Davisem a Haroldem Hardmanem, po souboji o míč. Davis neudržel nervy na uzdě jako první; útočníkovi Evertonu uštědřil direkt do obličeje, a to přímo před zraky sudího. Ten neměl jinou možnost, a miláček Wednesdayites putoval ze hřiště. Síly se tak vyrovnaly, ale Owls tlačit nepřestali. Everton nevěděl kudy kam, a tak se uchýlil k nesportovnímu zdržování hry. Krom toho, že se při získání míče Blues logicky nikam nehrnuli, však Young nakopnul záměrně balon až daleko mezi diváky, což se zanedlouho ukázalo býti osudným činem. Rozhodčí totiž nastavil o třicet sekund navíc.

Dva body měl Everton na dosah, to by ale nesměla přijít poslední šance domácích. Ve skrumáži před bránou dotlačil míč do brány Bob Ferrier a bezprostředně poté rozhodčí utkání ukončil. Hráči ani publikum nevěřili, čeho byli svědky – deset branek, úžasný comeback domácích, Everton dvakrát oslaben o jednoho muže, zranění brankáře a neurvalé chování domácího hráče. V 21. století by žurnalisté nešetřili superlativy, ovšem před více než sto lety se na titulní stránce Liverpool Echo zjevilo jen rutinní „Match drawn“.

Dodatek

Jen dalších čtrnáct ligových zápasů skončilo výsledkem 5-5 (Everton je jedním z aktérů, když stejným výsledkem skončil i zápas proti Derby County z října 1898). Závěrečná slova patřící utkání na Owlertonu budou patřit redaktorovi Athletic News.

Ještě začátkem 20. století se komunikace v porovnání s dneškem pohybovala na primitivní úrovni, tudíž reportáže mnohých plátků přinášely pouze strohé zápasové informace. Časově náročné uzávěrky navíc nedovolovaly ani případné přidání vlastního redaktorského komentáře či sloupku. Athletic News byl nicméně týdeníkem, a tak narozdíl od jiných listů poskytoval hlubší pohled do víkendových fotbalových soubojů. Zápas na Owlerton Parku měl pod palcem žurnalista známý pouze pod přezdívkou „Tityrus“.

Muž s potenciálně nejtrapnějším jménem ve světě fotbalového novinářství se doslova vyžíval ve chvále. „Jen za pomoci vzducholodi bych byl sto popsat tento strhující zápas, který se v sobotu udál na Owlertonu. Jediné co ovšem mohu poskytnout je pohled na nejpozoruhodnější utkání, které jsem kdy viděl,“ rozplýval se pisálek.

Cirkus v Derby

Druhá zmíněná remíza 5-5 připomínala doslova cirkus. Návštěva na Baseball Ground v Derby byla totiž silně ovlivněna přítomností cirkusu Barnum and Bailey. 7000 diváků, kteří ale přece jen dali přednost kopané, neprohloupili. Byli svědky prvního výsledku 5-5 v ligové historii.

Rozhodčí ztrácí pojem o času…

… a mylně dopouští odehrání druhého poločasu o délce 50 minut. Stalo se tak právě na Owlerton Parku 17. dubna 1909, kdy Frank Foxall střílí gól ve 49. minutě druhé půle a zajišťuje vítězství Wednesday nad Evertonem 2-0.