Preview: Everton – West Bromwich Albion

25/11/2010 0 Od Riči

Vrátit se na vítěznou vlnu, to je hlavní cíl Evertonu ve 14. kole Premier League. Na Goodison přijede West Brom, což by neměla být žádná větší komplikace v honbě za kýženými třemi body.

Everton – West Brom
Goodison Park
14. kolo Premier League
27.11.2010 16:00

Ani jeden tým se v posledních týdnech nepotkává s příliš dobrou formou. Everton zvítězil naposledy pět kol zpátky, když doma porazil Stoke City. V posledních čtyřech zápasech si připsal jen tři body za stejný počet remíz, duel proti Arsenalu skončil prohrou. Ani forma na Goodison Parku není v letošní sezóně zrovna fenomenální, z 21 možných bodů svěřenci Davida Moyese získali jen devět bodů. Suma sumárum Toffees po 14. kole okupují čtrnáctou příčku se 16 body (3 výhry, 7 remíz, 4 prohry).

West Bromwich Albion vstoupil do Premier League jako nováček velmi slušně, jeden čas dokonce dělal slušný vítr v horní polovině tabulky. Jenže stejně jako Everton se v listopadu nepotkává s formou. V lize West Brom nevyhrál už pět zápasů, přičemž za tuto dobu získal pouze jeden bod za remízu s posledním West Hamem. Ze sedmi venkovních utkáních má W.B.A. pět bodů, vyhrál však na půdě Arsenalu a z Old Traffordu si odvezl bod. V tabulce Baggies zaujímají 16. pozice, bodů mají ale stejně jako Everton (16). Jejich bilance čítá 4 výhry, 4 remízy, 6 proher.

Vzájemné statistiky

Everton nad West Bromem vyhrál celkem 61x, zatímco klub z The Hawthorns zvítězil v 55 vzájemných zápasech, 34 duelů skončilo nerozhodně.

V historii Premier League Toffees nikdy na domácím hřišti svému sobotnímu soupeři nepodlehli, v posledních čtyřech střetnutích na Goodison Parku domácí vyhráli třikrát a jednou remizovali. Vůbec poslední výhra West Bromu na Goodisonu se datuje na rok 1979.

Stručná historie WBA

Klub byl založen v totožném roce jako Everton, tedy 1878, jako West Bromwich Strollers. Roku 1881, již pod názvem West Bromwich Albion, se připojil k místní fotbalové asociaci a hned o pár let později slavil zisk své první trofeje – Staffordshirského poháru. Roku 1883 Baggies vstoupili do Fotbalové asociace a o dva roky později se stali profesionálním týmem. V letech 1886 a 1887 se Albion probojoval do finále FA Cupu, ovšem v obou případech prohrál, a to s Blackburnem respektive se sousední Aston Villou. Na třetí pokus už však ve finále uspěl. Roku 1888 patřil West Brom k základajícím členům Football League.

Po špatných sezonách, kdy klub putoval mezi první a druhou ligou, mohl Albion slavit prvoligový úspěch až v roce 1920, kdy poprvé a zároveň naposledy vyhrál ligový titul. Ovšem ani poté se nedařilo držet se mezi elitou, a tak se West Bromwich stále pohyboval mezi první a druhou ligou. Reputaci si napravil na konci sezony 1930/31, kdy ve finále FA Cupu porazil rivaly z Birminghamu City.

Po druhé světové válce, v sezoně 1953/54 byl West Brom blízko k tomu, aby se stal prvním klubem 20. století, který ve stejné sezoně získá FA Cup a ligový titul, tedy tzv. double. Pohár nakonec na The Hawthorns dorazil, nicméně v lize se Baggies museli spokojit s druhým místem za Wolverhamptonem.

WBA postupně začal budoval velmi silný tým, který slavil úspěchy na domácí půdě i v Evropě. V roce 1968 získal další trofej pro vítěze FA Cupu, když ve finálovém zápase v prodloužení porazil Everton. O rok později řádil i v PVP, kde se probojoval až do semifinále.

Začátkem 70. let se vrátil znovu na dráhu nestálého týmu a znovu sestoupil. O tři roky později se ale do nejvyšší soutěži vrátil a v následujících letech bojoval o přední umístění. Trofej sice nezískal, nicméně v FA Cupu i v UEFA Cupu nebyl od trofeje daleko. Nejhorší období klubové historie avšak klepalo na dveře.

Na konci sezóny 1985/86 se Throstles propadli až do Third Division a čekal dlouhých šestnáct let, než se z bláta opět vyhrabal na výsluní. Zatímco roku 1992 byla založena Premier League, Albion se stále utápěl ve třetí lize, ovšem o rok později dokráčel do finále play off, kde porazil Port Vale 3:0 a postoupil do druhé nejvyšší ligy nebo-li First Division. Až v roce 2002 se ovšem našel manažer, který Albion dovedl do Premier League, a to Gary Megson. Ovšem ani on či jeho další následnovníci jako Bryan Robson či Tony Mowbray nedokázali Baggies udržet v nejvyšší anglické soutěži dlouhodobě.  Podaří se to konečně Robertu di Matteovi?

Na koho dávat pozor

Yossouf Mulumbu přišel na The Hawthorns v roce 2009 jen za 175 000 liber, přesto se už stačil vypracovat v důležitého muže sestavy di Mattea. Konžský rodák přinesl záloze West Bromu sílu, kterou tým postrádal. Mulumbu tak odvádí nezbytnou černou práci, díky tomu tak mohou jeho spoluhráči Chris Brunt, James Morrison či Graham Dorrans vydatně podporovat ofenzivu. I přesto avšak Mulumbu stačil vstřelit už dvě branky.

Peter Odomwingie je v West Bromu teprve od léta, když byl koupen z Lokomotivu Moskva. Již ve svém prvním zápase Nigerijec rozhodl brankou o výhře nad Sunderlandem, a hned se tak stal miláčkem fanoušků. V dobrým výkonech Odomwingie ale pokračoval i v dalších zápasech, gólově se prosadil třeba při výhře nad Arsenalem a Birminghamem City.

Absence

Victor Anichebe odehrál v úterý poprvé po dlouhém zranění kolene 90 minut, v derby rezerv proti Liverpoolu se jedním přesným zásahem zasloužil o remízu 1:1. Proto ho nominace v sobotu nejspíše nemine. Leon Osman pořád marodí s kotníkem a Marouane Fellaini má disciplinární trest za vyloučení proti Boltonu.

Na druhé straně bude pravděpodobně chybět důležitá dvojice Chris Brunt a Jonas Olsson, start Jamese Morrisona také není jistý. Hrát nebude ani Roman Bednář, český reprezentant odešel tento týden na měsíční hostování do Leicesteru.