Fans interview: Chelsea

03/12/2010 0 Od Riči

Na otázky směřující na jednoho z nejvážnějších aspirantů na zisk titulu v Premier League odpovídal Usty, redaktor československých neoficiálních stránek chelsea-fc.cz.

Chelsea vstoupila do sezóny skvěle, brzy se ujala vedení Premier League, ovšem poslední týdny začala klopýtat. Čím si to vysvětluješ?

Leckdo shazuje naši herní i výsledkovou krizi na absenci Franka Lamparda, jenže ten je mimo od konce srpna a i bez něj jsme bez problémů vyhrávali. Nechci však tvrdit, že to vliv nemělo. Dle mého se sešlo všechno špatné na jednou, zranil se Terry, Alex se zranil a hrál jen s bolestmi (taky to podle toho poslední dva zápasy vypadalo), do toho nepochopitelné odvolání asistenta Wilkinse, jenž má z celého realizačního týmu Chelsea nejlepší přehled o PL. Navíc červenou kartu dostal Essien a je známo, že bez něj to prostě stoprocentně šlapat nebude. Když se to všechno sečetlo a na hřišti se mohla objevit stoperská dvojice Ivanović – Ferreira se „střeďáky“ Ramires – Mikel – Žirkov, není ani divu, že jsme prohrávali.

Na konci sezóny bych byl spokojený, kdyby Chelsea…

…pravidelně do základní sestavy nasazovala Sturridge a McEachrana. Mohla by se také udržet alespoň do třetího místa v Premier League. Bude mi milejší tento model, než aby v lednu přišli hráči za desítky milionů liber s puncem hvězd. To je špatná cesta, která v Chelsea panovala čtyři roky po příchodu Abramoviče a na níž už se vrátit nesmíme. Mým snem je pak finále Ligy mistrů ve Wembley s naší účastí. 🙂

Jaký máš názor na manažera Carla Ancelottiho, s jakými jeho kroky souhlasíš a s jakými naopak ne?

Konečně manažer, který si nenechá házet pečený holuby do huby a i přes drobné skřípání zubů ruského majitele a především fanoušků si nastolil svou trasu. Loni ještě přinesla velký úspěch, letos už se stroj začíná zadrhávat. Nicméně mi bude milejší vyrovnaný rozpočet a pád z trůnu než to, co jsme předváděli v letech minulých a nyní City. Carlo mě rozčiluje pouze na tiskovkách, kde neustále opakuje, „we played really well“, ačkoli tomu tak mnohdy není. Beru, že jeho angličtina neumožňuje nejrůznější obraty a možná je to jen hra pro média, ale kdovíjak. Někdy se mi taky zdá, že neví, co udělat s průběhem nepovedeného zápasu. Celkově jsem ovšem velmi spokojen.

Uveď důvody, proč by Chelsea letos měla získat titul v lize.

Hm… To je otázka, na niž sám odpověď neznám. Jiný důvod než to, že mi to udělá velkou radost jen tak najít nedokážu. 🙂 Pokud se vrátíme na vítěznou vlnu a udržíme ji s menšími výkyvy až do května, mohlo by se to podařit, ale potřebujeme k tomu pevné zdraví několika klíčových opor a rovněž životní formu nejméně jednoho hráče, který potáhne tým i v zápasech, kdy se nebude dařit. Býval to Drogba a Malouda, jenže jeden je totálně z formy, druhý je utopen na záloze a z posledních pěti zápasů jsme vyhráli pouze doma s Fulhamem.

Zkus jmenovat tři hráče, kteří jsou pro Chelsea aktuálně nepostradatelní. A zdůvodni proč.

To je poměrně jednoduché: Petr Čech, John Terry, Michael Essien. Čech proto, že je jeden z pěti nejlepších brankářů světa, je jako stvořený pro zápasy, kdy se nic neděje a pak je třeba vytáhnou jeden klíčový zákrok. Navíc na lavičce už další brankáře v pravém slova smyslu nemáme. 🙂 JT, ač kvalitativně asi až druhý či třetí stoper, naprosto nepostradatelný v komunikaci s brankářem i celou týmovou defenzívou. Bez něj tropíme nesmyslné chyby a jistota kdysi neprostupné modré zdi je tatam.

No a Bizon. To je kapitola sama pro sebe. Nejdůležitější postava Chelsea a podle mě nejlepší hráč na světě. Nikdo mi to nevymluví, jeho fyzický fond je neskutečný, na svém postu box – to – box absolutně nemá konkurenci, plní přesně to, co ta pozice naznačuje. Zvládá být neustále pod útokem, střílet, rozehrávat a zároveň ve stejnou dobu být před stopery, ničit brejky soupeře, jeho útoky, vyhrávat souboje a vyvážet míče do bezpečí. Kromě brankáře by dokázal zahrát jakoukoli pozici a odehrál by ji skvěle, tím jsem si jist. Za Mourinha hrál stopera, krajního beka, středního záložníka, za Scolariho defenzivního záložníka, za Ancelottiho i křídlo a ofenzivního halva. Všude, kde byl si počínal precizně a přehrával i naše hráče, kteří byli na ten post určeni prvotně. K zamyšlení je i letošní statistika s ním a bez něj: 12-1-1 ku 2-1-4. O tom hráči by se z fleku dala napsat knížka, ale o to tady asi zájem není. 🙂

Plánuje Chelsea přes zimu nakupovat? Pokud ano, má už vyhlédnutou nějakou posilu?

Zrovna dnes Ancelotti prohlásil, že zvažuje koupi středního obránce. Záleží však jen a pouze na zdravotním stavu Alexe a Terryho, pokud někdo z nich bude mít v lednu diagnózu: dlouhodobě zraněný, je reálné, že uvidíme v modrém dresu nové jméno. Jinak i podle Carlových dřívějších prohlášení žádný přestup neočekávám.

Preferuješ raději zisk titulu v Premier League nebo pohár za vítězství v Lize mistrů?

Loni jsem toužil po titulu Premier League, nedokázal bych překousnout čtvrtý triumf v řadě pro ManU. Sice o fous, ale vyšlo to. Letos bych tedy prosil Ligu mistrů :-). Bude to na mém oblíbeném stadionu, v Londýně.. kdy jindy než letos? Ale jak jsem již řekl výše, vůbec bych se nezlobil, kdybychom poslední zápas sezony odehráli 22.května na zaplněném Goodison Parku s již zkušenostmi protřelým Joshem McEachranem v sestavě. 🙂

Viděl bys rád nějakého hráče z Evertonu v Chelsea?

Já se svými sympatiemi k Evertonu příliš netajím, moc Vám přeji a současná situace mě velmi trápí. Tim Cahill patří spolu s Jagielkou do mé oblíbené pětky a mít je v Chelsea by bylo fantastické. Do naší koncepce by mi pasoval i Rodwell, nicméně příchod každého z nich by znamenal znatelné oslabení Toffees tudíž jsem z těchto myšlenek lehce rozpačitý.

Evertonu v posledních čtyřech ligových zápasech na Stamford Bridge pokaždé remizoval, z jakého důvodu Chelsea nedokáže doma Everton porážet?

Everton je specifické mužstvo, zvláště doma dokáže porazit úplně kohokoli. Chelsea se proti němu moc nedaří a upřímně nevím, čím to může být. Máte velmi silný kádr a měřit se můžete s jakýmkoli týmem ligy. Problémem je nevyrovnanost, může se klidně stát, že zítra na Stamford Bridge vyhrajete a za týden prohrajete doma s Wiganem. Na vzájemné zápasy se vždy těším a poslední dobou odcházím až příliš často nespokojený, tak snad se to zítra obrátí.

Tip na výsledek zápasu?

Chelsea se vrací Essien a Terry, což může být faktorem, který rozhodne. Evertonu se proti nám daří, navíc díky červené kartě nebude hrát Arteta, což je při jeho současné formě posílení. Přesto si však troufám odhadnout výsledek 2:1, přičemž góly dá Essien, Drogba, který konečně protrhne svoji střeleckou smůlu a za hosty jak jinak než hlavou Cahill. 🙂