Moyes věří ve zlepšení

12/02/2011 0 Od Riči

Everton v letošní sezóně předvádí nevyrovnané výkony, jednou fanoušky potěší, aby je za týden totálně zklamal. David Moyes ovšem doufám ve zlepšení a i v boj o evropské poháry.

Tím, kdo povede Toffees tabulkou nahoru, má být podle posledních zápasů Louis Saha. Francouzský striker se probral z bezbrankového období, v poslední šesti duelech zaznamenal osm branek. Samozřejmě k výborné bilanci pomohly hlavně čtyři trefy z posledního utkání proti Blackpoolu. Jenže Sahova kariéra je spojena se zraněními, které ho pravidelně vyřazují ze hry. Což se stalo i tentokrát, kvůli zranění podkolenní šlachy se King Louis neobjeví na hřišti proti Boltonu a ani za týden v odvětě FA Cupu na půdě Chelsea.

Moyese zpráva o Sahově absenci rozhodně nepotěšila, zvlášť když se dozvěděl, že Jack Rodwell bude měsíc mimo, jelikož si v úterý poranil třísla za reprezentaci Anglie do 21 let. I přesto se však do poslední třetiny sezóny skotský manažer dívá optimisticky, důvody k tomu má. V loňském ročníku Everton z posledních 24 zápasů prohrál jen dvakrát, v předminulé sezóně zase z posledních 22 střetnutí odcházel poražen třikrát.

Přestože se aktuálně Everton nachází pouze čtyři body od pásma sestupu, Moyesovi ambice směřují k umístěním zajišťující evropské poháry: „Doufáme v dobrou šňůru zápasů. Pokud vyhrajeme třikrát či čtyřikrát za sebou, mohli bychom být v těsném kontaktu s týmy na místech bojující o evropské poháry. Nacházíme se teprve v únoru, takže věříme, že to nejlepší nás jenom čeká.

V posledních letech jsme hráli v závěru sezón slušně, to dává hráčům naději. Snad se potkáme s dobrou formou. Možná už je ale trochu pozdě, abychom něco dokázali.“

Boss se nezapomněl vyjádřit i ke ztrátě Sahy: „Louise zastihli problémy s kolenem a nebude schopný nastoupit zhruba na deset až čtrnáct dnů. Ve fotbale se prostě zranění objevují, není tomu tak? Musíte se s tím jednoduše smířit.

Nemyslím si, že dojde k poklesu sebevědomí. Pro Louise nejsou zdravotní potíže ničím novým, takže se přes to přeneseme. Máme pár alternativ, jak ho nahradit. Mohu dát šanci Beckfordovi, který v posledním zápase vstřelil nádhernou branku.“

V posledních týdnech Toffees nastoupovali v téměř stejné sestavě. Nicméně proti Boltonu se budou muset provést změny. Na místa zraněných Rodwella a Sahy jsou připraveni Beckford, z Asijského poháru vracející se Cahill, Anichebe nebo Osman. Ke změně možná dojde také na pozici stopera, Everton neudržel čisté konto už sedmnáct zápasů, přitom na lavičce čeká na svou šanci uzdravený Phil Jagielka.

„Z pozice fanouška chci vidět branky, mám rád gólové akce. Jenže když jste manažer, na chyby v defenzivě, jež jsme vyrobili minulý týden proti Blackpoolu, nemůžete být pyšní.

Ano, vstřelil jsme pět branek. Tři jsme ale také inkasovali, což rozhodně nezní skvěle. Pokud budeme dávat góly, budu spokojen. Nesmíme jich však příliš dostávat.

Už několik let se chlubíme vypracovanou defenzívou,“ zakončil Moyes.