Preview: Bolton Wanderers – Everton

11/02/2011 0 Od Meňa

Nedělní fotbalové odpoledne je vyhrazeno pouze jedinému zápasu. Everton má rozhodně na co navazovat a o další tři body se popere na trávníku Boltonu.

Poté, co jsme byli minulý víkend svědky vzájemného „six pointeru“ proti Blackpoolu, přidělil los Evertonu dalšího soupeře, který se v tabulce pohybuje na dostřel. O potřebný bodový zisk se bude svádět bitva na Reebok Stadium proti Boltonu, na který Blues zahrát umí.

Na Reebok Stadium zatím vládnou slibné časy. Loňský příchod Owena Coylea, jenž kontroverzně vyměnil Burnley za konkurenční Bolton, polil jeden z nejstarších anglických klubů živou vodou a výsledky na sebe nenechaly příliš dlouho čekat. Na rozdíl od předchozích sezon, kdy si Wanderers po odchodu Sama Allardyce znovu zahrávali s bojem o holé přežití, nemusejí podobné nepříjemné starosti řešit a pakliže bude přát štěstí, rádi by znovu nakoukli do evropských pohárů.

Pozitivní smýšlení v Boltonu nechybělo zejména v prvním poločase sezony. Prakticky celý podzim se Trotters drželi na pohárových příčkách a ještě k tomu si před před tou horší druhou polovinou tabulky, stačili vybudovat několikabodový náskok. Postihl je však podobný osud, jako Blackpool, tedy propad tabulkou, ačkoliv Bolton zůstává v klidu, stále jim přísluší osmá příčka.

Ztráty výkonosti si nicméně nelze nepovšimnout. Už v prosinci prohrály Coyleovy ovečky tři zápasy a stejný počet porážek Trotters posbírali i v lednu, kdy navíc nezvítězili ani v jediném ligovém zápase. První ligová výhra po více než měsíci, přišla začátkem února na hřišti Wolverhamptonu, ovšem minule Bolton nanovo prohrál, ačkoliv na White Hart Lane přišel o zaslouženou remízu až v závěrečných minutách.

Domácímu prostředí by tak Trotters zase tuze rádi přišili vítěznou náladu. Owen Coyle, jehož s Davidem Moyesem pojí velké přátelství, však svůj tým varuje. Mužstvo jeho krajana prý stále patří k těm nejobtížnějším vyzyvatelům. „V Davidu Moyesovi, kterého znám velmi dobře, má Everton manažera k nezaplacení. Rozumíme si spolu už od našich hracích dnů a rozhodně tomu tak bude dál, ale on i já víme, že uděláme všechno pro vítězství našich klubů. Pak si spolu sedneme a poklábosíme,“ říká o tři roky mladší Coyle.

Bude Everton letos skutečně bojovat o záchranu, anebo se konečně definitivně vzchopí po vzoru svých městských přátel a začně atakovat pohárové příčky? Pravdou je, že jasnou odpověď nám Blues poskytnou nejspíše až za nějakou dobu. Nevyzpytatelnost a nestálá forma letošního Evertonu totiž jakékoliv prognózy v podstatě vylučuje.

Nervová soustava Evertonians dál zůstává sužována náhlými výbuchy radosti a následujícími tvrdými pády na zem. Obojí do jednoho zápasu Toffees namačkali v jednom z nejpohlednějších zápasů sezony proti Blackpoolu minulou sobotu. Už už to vypadalo, že tým znovu doplatí na svoje potíže s dováděním zápasů do úspěšného konce a také na netěsnící obranu.

Tentokrát ale Everton zabral a získal povinné tři body, byť z očekávaného hladkého vítězství si neodpustil uspořádat osmigólový thriller. Současná situace se má tedy tak, že na sestupovou zónu mají Toffees k dobru čtyři body, zatímco na sedmou pozici, která bude za příznivých okolností zaručovat místenku do Evropy, ztrácí bodů sedm. Evidentní ale je, že k další jízdě do horních pater by Everton potřeboval výherní sérii, což vzhledem k vyrovnanosti letošní tabulky vůbec není záležtost nereálná, ale zároveň v momentální situaci tak trochu stěží představitelná.

Nedělním plánem jsou nicméně tři body, ačkoliv před letošní hrou Boltonu Steve Round varuje. „Bude to těžký zápas. Letos jsem je několikrát viděl a jsou hodně fotbaloví. S míčem pokaždé rychle spěchají dopředu a snaží se dostat do vápna co nejvíce hráčů. Je to hodně energický, fyzický a silný tým. Musíme předvést co nejlepší výkon, ale díky způsobu, jakým momentálně hrajeme, se nebojíme nikoho. Letos jsme obrali například Spurs, Manchester City nebo Chelsea a tohle je další možnost, jak vylepšovat naši formu a stoupat tabulkou,“ říká Moyesova pravá ruka.

Poslední vzájemný zápas se nesl v typickém stylu letošní sezony. Everton byl v listopadu na Goodisonu lepší týmem, jenže pustil hloupý gól a konečnou remízu musel hluboko v nastaveném čase zachraňovat parádní trefou Jermaine Beckford. Ještě o něco hůře dopadli Toffees loni na Reebok Stadium. Tým bičovaný rozsáhlou marodkou na hřišti Trotters prohrál 3-2.

Historie soupeře

Fotbalový Bolton Wanderers byl založen roku 1874, kdy ale ještě nesl původní název Christ Church FC. Bolton je také jedním z 12 zakládajících členů Football League.

První úspěch Trotters dorazil v roce 1894. Tehdy dokráčeli až do finále FA Cupu, ale v klání hraném na Goodison Parku podlehli Notts County 1:4. Přesně o 10 let později stáli Wanderers znovu na prahu zisku nejstarší klubové trofeje, ale osud jim znovu nepřál a Anglický pohár putoval do vitríny Manchesteru City. Cennou trofej se klubu nakonec podařilo získat až na třetí pokus – roku 1923.

Od roku 1935 až do poloviny 60. let Bolton ani jednou neopustil nejvyšší soutěž, nicméně vždy patřil spíše k průměrným klubům. V roce 1953 však sehráli Trotters společně s Blackpoolem jedno z nejlepších a nejslavnějších finále Anglického poháru v historii – takzvané The Stanley Matthhews Final. Zápas skončil výhrou Tangerines 4:3, poté co Bolton neuvěřitelně ztratil pohodlné vedení 3:1. Chuť si v nejstarší soutěži světa Wanderers napravili roku 1958 kdy už jim po vítězství nad Manchesterm United slavná trofej neunikla.

Osmdesátá léta byla pro fanoušky Boltonu noční můrou. Klub se poroučel až do čtvrté ligy. Postup o stupínek výše ale přišel roku 1988 hned na první pokus, navíc o sezonu později Trotters vyhráli Football League Trophy. Do nejvyšší soutěže se Wanderers probojovali přes play off až v roce 1995. Poté se pohybovali mezi Premiership a Championship jako na sinusoidě. V nejvyšší soutěži se Bolton etabloval až začátkem nového tisíciletí, i když ani tehdy to nebyla žádná sláva. V obou prvních sezonách mezi elitou se klub zachránil jen s odřenýma ušima.

To už ale byl u týmu spasitel Trotters Sam Allardyce, který z podprůměrného celku postupně vytvořil konkurenceschopný celek bojující o evropské poháry. V roce 2005 skončil tým na šestém místě, což Trotters poprvé v historii zajistilo účast v evropských bojích. Tam se ale Boltonu příliš nedařilo a po porážce s Marseille se s pohárem UEFA rozloučili. V květnu 2007 po dalším slušném umístění v tabulce, se navíc manažer přezdívaný “Big Sam“ rozhodl rezignovat na svou funkci. Sám tak nejspíše cítil, že s Boltonem dosáhl maxima a šel za novou výzvou do Newcastlu.

Následující sezona ale ukázala že Bolton není bez Allardyce ani polovičním týmem a na Reebok Stadium mohli být po strastiplné sezoně spokojeni s konečným 16. místem. Nastálé situaci nepomohl ani novým manažer Gary Megson, jenž u fanoušků moc sympatií neposbíral. Nakonec tak po nepřesvědčivých výsledcích kormidlo Trotters opustil a zatím se zdá, že pod rukou Owena Coylea Bolton čekají vyhlídky spíše optimistické.

Zápasová fakta

Evertonu se na Bolton v Premier League tradičně daří. Loňská prohra na Reebok Stadium byla jedinou porážkou od Trotters v devíti zápasech, přičemž hned šest utkání z nich Bolton prohrál. Bilance celkových vzájemných soubojů, se potom také přiklání na stranu Toffees. Z celkových 147 zápasů vyhráli v 73 případech. Bolton pak zvítězil 39x a remíza se zrodila 37x.

I tentokrát se najde řáda fotbalisů, kteří kopali za oba celky. Přetlak by vzniknul zejména ve středu zálohy. Před přesunem k Toffees oblékal bílý dres legendární Peter Reid, ještě dva roky zpět působil na Reebok Stadium Gary Speed a doposud hájí barvy Trotters Gavin McCann. Opomenout nelze ani Alana Stubbse, jenž za Bolton odkopal více než 200 zápasů. Z dřívějších dob pak po odchodu z Evertonu několik zápasů za Trotters odehrál Albert Geldard, vítěz FA Cupu z roku 1933.

Bolton

Vyhrál pouze jeden duel z posledních sedmi, navíc hned pět z nich prohrál. Na druhou stranu jsou Trotters neporaženi již ve třinácti zápasech proti týmům z druhé poloviny tabulky, se kterými osmkrát remizovali a pětkrát vyhráli. V nedělních zápasech se pak v domácím prostředí Wanderers daří – z celkových 38 zápasů prohráli jen deset, zatímco průměr Evertonu na nedělní venkovní zápas činí rovný bod.

Pozor si Blues budou muset dávat na Daniela Sturridge. Mladý útočník, který na Reebok Stadium hostuje z Chelsea, se trefil v posledních dvou zápasech a v neděli se může stát prvním fotbalistou Boltonu od roku 2001, který se gólově prosadil ve svých třech premiérových zápasech. Naposled se to před deseti lety podařilo Michaelovi Rickettsovi.

Everton

Do velké formy se rozehrál Louis Saha. Ten ale bohužel do zápasu nezasáhne kvůli zraněné podkolenní šlase, která jej ze hry vyřadí předběžně na jeden až dva týdny. Nic to ale nemění na tom, že Saha je po Robinu Van Persiem druhým nejlepším ligovým střelcem v aktuálním roce. Svých dosavadních šest gólů ale nastřílel v rychlejším sledu – v průměru dal gól každých 65 minut.

V podzimním zápase proti Trotters se Everton střelecky činil. Na bránu soupeře vyslal 19 střel, což je největší číslo klubu v lize. Pokud budou v neděli Blues produktivnější, mohli by Davidu Moyesovi zajistit již pětistý získaný bod coby provligovému manažerovi. Chybí mu jediný bod a po dosažení oné hranice se stane teprve čtvrtým manažerem, který milníku dosáhne – po Alexi Fergusonovi, Arsenu Wengerovi a Harry Redknappovi.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                39-37-73
  • Na hřišti Boltonu:   27-16-30
  • V Premier League:  5-6-12

Absence

Marodku Boltonu stále neopustil dlouhodobě zraněný Sean Davis s O’Brienem (oba koleno). Dále nehraje Gardner (stehno) a Samuel (lýtko). Nejistá je účast Steinssona, který má problémy s kolenem.

Společně se Sahou, si od fotbalu odpočine Jack Rodwell, a to až na šest týdnů kvůli zranění třísel, které si přivodil v přátelském zápase Anglie proti Itálii.

Bolton: Jaaskelainen, Bogdan, Ricketts, Cahill, Wheater, Knight, Robinson, M. Davies, Holden, Muamba, Taylor, Lee, Moreno, Petrov, K. Davies, Sturridge, Klasnić, Elmander

Everton: Howard, Mucha, Neville, Hibbert, Distin, Jagielka, Heitinga, Duffy, Baines, Fellaini, Arteta, Coleman, Osman, Bilyaletdinov, Cahill, Gueye, Beckford, Anichebe, Baxter

  • Kdy: 13.2. 17:00 SEČ
  • Kde: Reebok Stadium
  • Rozhodčí: Lee Probert