Bolton Wanderers – Everton 2:0

13/02/2011 0 Od Meňa

Na Reebok Stadium se tedy děly věci. Bohužel ale v tom špatném slova smyslu, protože nám Everton naservíroval další odpornou fotbalovou podívanou.

Očekávání mohla být po vítězství nad Blackpoolem jakákoliv, ale výkon podobného ražení, které Everton dnes předvedl, to už je pořádná podpásovka. Devádesetiminutovka na hřišti Boltonu se řadí ke špici nejtrapnějších letošních zápasů – žádná bojovnost, žádná myšlenka, a tím pádem žádné body. Ale pojďme už raději k průběhu toho katastrofálního divadla.

Dva nejnovější marodi Louis Saha a Jack Rodwell, byli nahrazeni Victorem Anichebem a Timem Cahillem. Zbylí hráči si svoje posty uchovali. Utkání začalo nevalnou úrovní, k vidění byla územní bitva, ze které ale v úvodních minutách vycházeli vítězněji domácí.

Aktivita se Boltonu vyplatila již po jedenácti minutách. Sudí Probert odpískal faul Victora Anicheho na Paula Robinsona, (ačkoliv opakovaný záměr jakýkoliv prohřešek jednoznačně vyloučil), centr do vápna našel hlavu Garyho Cahilla, a ten za pomoci teče Johna Heitingy, poslal Trotters do brzkého vedení.

Everton byl blízko odpovědi v sedmnácté minutě. Mířený míč Leightona Bainese, tradičně jednoho z mála, jehož výkon jde označit zvednutým palcem, našel volného Tima Cahilla, kterému stačilo jen míč posunout k bráně, jenže Australan balon vůbec netrefil.

Mezitím se znovu usilovně bojovalo o míč. Zatímco nestranný divák musel usínat nudou, Evertonians sledovali ubohou snahu jejich oblíbenců, kterou korunoval svým “kašlunato“ výkonem zejména nemožně hrající Anichebe, ačkoliv na jeho obranu lze říct, že se mu nedočkalo pražádné výpomoci od neexistující zálohy. Nejblíže ohrožení branky Boltonu, se tak ocitl Mikel Arteta, když vyzkoušel střelou ze střední vzdálenosti pozorného Jaaskelainena.

Druhý poločas začal úplně stejně, jako skončil ten první. Oba týmy předváděly nekoukatelný fotbal, ale přesto to byli znovu domácí, kteří působili aktivněji a narozdíl od soupeře projevovali alespoň trochu zájmu.

Na protržení velenudy si ale musel Reebok Stadium počkat až do 67. minuty. Obrana Evertonu zazmatkovala, když nedokázala odklidit míč po centru Leeho, balon se následně snesl k nohám Daniela Sturridge, a ten se střelou ke vzdálenější tyči nemýlil.

Blues už tak popáté v řadě obdrželi v zápase více, než jeden gól, ale na druhou stranu se zdálo, že branku by Everton dnes nedal ani do půlnoci. Naopak znovu udeřili Trotters, kdy mířil do odkryté brány Stuart Holden, jenže sudí trefu neuznali, protože míč předtím již přešel čáru, což záznam znovu vyvrátil.

Ani upřený třetí gól ale nezměnil nic na tom, že Bolton si pohodlně kráčel za výhrou. Za Everton ještě stačil protáhnout Jaaskelainema střídající Jose Baxter a o pár minut nato jen těsně vedle mířil Johan Elmander. Pak se muselo přetrpět už jen čekání na závěrečný hvizd. Toffees zůstávají na třinácté příčce, pouhé tři body nad sestupovou propastí. A forma týmu zatím nenasvědčuje tomu, že by si mohl být letos Everton něčím jistý…

Bolton: Jaaskelainen, Ricketts, Cahill, Knight (26. Wheater), Robinson, Elmander, M. Davies, Taylor (58. Lee), K. Davies, Sturridge (89. Muamba)

Everton: Howard, Neville, Heitinga, Distin, Baines, Coleman (60. Osman), Arteta, Fellaini, Bilyaletdinov (60. Beckford), Cahill, Anichebe (77. Baxter)

Hodnocení hráčů: Howard 6, Neville 6, Heitinga 5, Distin 6, Baines 6, Coleman 5, Arteta 6, Fellaini 4, Bilyaletdinov 5, Cahill 6, Anichebe 2, Osman 5, Beckford 6, Baxter 6

Góly: 9. Cahill, 66. Sturridge

Žluté karty: Elmander

Držení míče: 46% – 54%

Střely na bránu: 5 – 4

Střely mimo bránu: 6 – 5

Rohové kopy: 4 – 4

Fauly: 15 – 12