Účetní výkazy pod drobnohledem expertů

16/02/2011 0 Od Meňa

Začátkem měsíce Everton zveřejnil výsledky hospodaření za poslední účetní období. Zveřejněná čísla si nyní prohlédlo několik finančních analytiků.

Výsledky hospodaření, publikované minulé týden, příliš optimisticky nevyzněly a jen u fanoušků zvětšily obavy o budoucnost klubu. Deník Liverpool Echo si proto pozval několik analytiků, specializujících se na finanční stránku fotbalu, které požádal, aby nejnovější výsledky klubového účetnictví sami posoudili.

Poslední čísla mluví zřejmě. Obrat Evertonu oproti předchozímu období poklesl o více než půl milionu liber, zatímco vzrostla i ztráta a celkový dluh povyrostl o alarmujících sedm milionů liber na současných 44.9 milionů. Směrem nahoru se pak posunula i čísla mzdových nákladů, na jejichž pokrytí putuje hned 69% klubových příjmů.

Po přezkoumání těchto čísel se experti shodli na tom, že klub je v napjaté finanční situaci řízen nejlépe, jak jen to je v dané situaci možné. Na tom, zda hráče prodávat či kupovat, také prý závisí důvěra bankovních institucí, ale zároveň vyvrátili, že by se bankovníci obrátili klubu zády.

V Davidu Moyesovi pak Rory Miller, lektor fotbalového finančního kurzu Liverpoolské univerzity, vidí nejhodnotnější klubové aktivum. „Jeho výsledky víceméně trvale překonávají zdroje, se kterými musí pracovat. Z tohoto pohledu nemůžete zpochybňovat, co se mu během devíti let podařilo. V ohledu finančních omezení, se kterým Everton po celou dobu praccuje, odvedl práci jak nejlépe mohl.“

Millerovou radou tedy je, aby Everton udělal vše pro to, aby svého manažera neztratil a generálního ředitele Roberta Elstona varoval před ostatními kluby, které po Moyesových službách zatouží. James Dow, kterého o radu dříve požádala Barcelona nebo Celtic, ze společnosti Dow Scholfield Watts, která se zabývá účetnictvím pak tvrdí, že Everton žije prakticky „z ruky do pusy.

„Jsem naprosto přesvědčený, že pracují v těsném prostředí a dokáží zúročit každou dostupnou částku a poskytnutý úvěr. Není tu nic nadbytečného, žádná volná aktiva. Klub plně využívá dostupné prostředky k vytváření cashflow za pokrytím významných výdajů hráčům. Evidentně se tu bavíme o úsloví “z ruky do pusy“.

Hodnota dluhu je význačná, ale přiměřená velikosti klubu a ligové pozici. Myslím, že pro jiné kluby, které nejsou stálým účastníkem Premier League a toulají se mezi divizemi, je výše dluhu velký důvod ke znepokojení.“

Podle Dowa by pro Everton představoval velké nebezpečí případ, kdy by klub přestal být pro banky důvěryhodným a finanční instituce by žádaly okamžité splacení celého, či části dluhu. Společně s Millerem ale Dow podobnou možnost prakticky vylučuje.

„V pozici banky bych v tomto ohledu nepředpovídal výrazný vzruch,“ uklidňuje Dow. „Jsem si jistý, že banky by rády uviděly trvalé snižování závazků, které vůči ním klub má, ale nemyslím, že by šlo okamžitý příkaz.“

Osm milionů liber, které Everton inkasoval za prodej bývalého tréninkového hřiště v Bellefieldu, posloužily jako splátka, a to je podle Dowa vypovídající. „Prodej Bellefieldu sice mohl být dokončen před otevřením přestupového okna, ale všimli jste si, že tyto prostředky nebyly investovány do mužstva. Je to nejspíš proto, že banka chtěla svoje peníze zpět.“

Úplné mrtvo pak panuje o otázce nového stadionu. Po předloňském ztroskotání projektu Kirkby se celá záležitost ocitla na slepé stezce a momentálně je jasné jen to, že Everton Goodison Park jen tak neopustí. Také proto nedávno začala u stadionu výstavba nové administrativní budovy o hodnotě 9 milionů liber, kterou kompletně hradí obchodní partneři. Miller tak říká, že šlo o rozumný krok.

„Je to dokonale logické, když uvážíme, že v dohledné budoucnosti zůstane Everton na Goodisonu. To, co teď musejí udělat, je maximalizovat příjem. A tento projekt tomu napomůže.“

Zároveň ale Miller připouští, že v aktuální situaci jsou ambice a růst klubu zabrzděny, ačkoliv příchod větší krize nevěští. „Zdá se, že klub stagnuje. Můj celkový pohled na Everton je takový, že jde o velice napjatě řízený klub, operující se závažnými omezeními. Skutečně mají problém udržet krok s ostatními kluby Premier League,“ řekl Miller.

Tom Cannon, profesor strategického rozvoje na fakultě managementu Liverpoolské univerzity a klubový akcionář, pak tvrdí, že nejnovější výsledky hospodaření, by měly utišit zvěsti o finanční krizi, ve které se má Everton nacházet.

„Hysterie o nucené správě a stomilionových dluzích, byla zcela mimo mísu. Věděli jsme, že příjem půjde dolů, protože v předchozím roce jsme hráli Europa League a finále FA Cupu. Bylo předvídatelné, že klub tentokrát tolik nevydělá. Pokles obratu byl více než očekávaný. Navíc jsem se domníval, že příjmy budou ve skutečnosti ještě nižší. Ztráta o hodnotě 3 milionů, určitě do administrace moc klubů ještě neposlala,“ říká Cannon, který ještě stačil pochválit obchodní smlouvy, uzavřené v loňském roce.

„Naše společná a komunitní práce je celkově pravděpodobně nejlepší v zemi. Naše spojení se společností Kitbag je úspěšné jak v ohledu kvality zboží, tak výše příjmů. Významným marketingovýn úspěchem také bylo otevření nového fanshopu Everton Two.“

A jak se s napnutou finanční situací Everton vypořádá v blízké budoucnosti? Robert Elstone v den publikování nových výkazů slíbil, že klub hvězdné hráče prodávat nemusí. Rory Miller s tím ale zase tolik nesouhlasí.

„Problém, kterému bude Everton čelit je, zda budou muset prodat jednoho nebo dva hráče, aby udrželi ztrátu v přijatelných mezích. Pokud se vrátíte zpátky, tak zjistíte, že to, co Everton dříve dostalo z finančních problémů, byl prodej Wayna Rooneyho, protože snížil hladinu dluhu na relativně nízké číslo.

Jestli se tak znovu stane – Rodwell je zřejmým příkladem – menší roční ztráty budou zvládnutelné. Myslím, že Everton udělá všechno, aby hráče udržel. Se šílenými penězi, které se točí v každém přestupovém období, má ale každý hráč svoji cenu. Bylo by hloupé nevzít peníze a koupit jiného hráče.“

Podobného názoru je i James Dow. „Myslím, že až se Everton dostane pod tlak, řešení bude zbavení se hráčů. V Evertonu se obchodování s hráči odvíjí výhradně od dostupných prostředků. Samozřejmě, že by fanoušci rádi viděli nákupní horečku, ale odkud se ty peníze vezmou?,“ dodává Dow.