FA Cup: Everton – Reading 0:1

01/03/2011 0 Od Riči

A opět rychle zpátky na zem. Everton opět po několika nadějných výsledcích totálně propadl. Díky domácí porážce s Readingem se s FA Cupu loučí v osmifinále.

Marouane Fellaini ani Tim Cahill se nestihli uzdravit, a tak je musel David Moyes nahradit. Středová formace dostala opět novou tvář, tj. ve složení Coleman, Arteta, Rodwell, Osman, Bilyaletdinov. Na hrotu útoku se objevil osamocený Louis Saha, hrdina sobotního utkání se Sunderlandem Jermaine Beckford zůstal jen na lavičce náhradníků.

Poprvé se osmělili hosté, na centr Kebeho si naběhl Long. Vtipná patička ale Howardovi starosti nenadělala. Everton následně převzal taktovku a držel Reading pod zámkem. Z podařené akce Bainese, Bilyaletdinova a Osmana hlavičkoval těsně nad Coleman.

V 15. minutě se opět dostal do zakončení důrazný Long, jeho hlavička však postrádala přesnější umístění. Na druhé straně dopadla podobně střela Osmana po šikovném uvolnění.

Royals rozhodně nepůsobili pasivně ba naopak. Ve 26. minutě si odražený míč po rohu vrátil ke kapitánovi Millsovi, který ho uklidil do sítě – 0:1. A za chvíli mohlo být ještě hůře, na Howarda se řítil Kebe, opora Toffees ovšem zase předvedla prvotřídní zákrok.

I když do konce poločasu působil Everton velmi rozházeně, šanci na vyrovnání měl. Ve 45. minutě po rohu Artety hlavičkoval těsně nad bránu Osman.

O poločase provedl David Moyes hned dvě změny. Ze hřiště šli dolů Coleman a Bilyaletdinov, nahradili je Beckford s Anichebem.

A právě Jermaine Beckford se po dvou minutách dostal poprvé do šance. Po přihrávce od Sahy pálil nedůrazně ze strany. Everton dál pokračoval v aktivitě, z dálky to zkoušel Arteta, bohužel mimo.

V 52. minutě potvrdil svoji brilatní kopací techniku Ian Hart, jeho trestný kop jen těsně minul domácí svatyni.

V 61. minutě zahrozil Everton díky Anichebemu a jeho hlavičkovému pokusu, „pro změnu“ z toho ale nic vážnějšího nebylo.

Toffees se nemohli dostat za žádnou cenu do zakončení, jejich trápení mohl nadobro ukončit Tabb, jehož střelu ztenčoval mimo Neville, bežela 75. minuta. Po rohovém kopu opačné straně hřiště a po zmatku nastřelil Saha jen Beckforda.

V 78. minutě Beckford přiťukl hlavou míč Osmanovi, jehož halfvolej skvěle vychytal McCarthy. Do další výraznější příležitosti se již EFC nedostal, a tak se s FA Cupem rozloučil.

Branka: 26. Mills
ŽK: 35. Rodwell, 59. Neville, 65. Baines – 22. Khizanishvili, 44. Leigertwood
Everton: Howard –  Neville (87. Baxter), Jagielka, Distin, Baines, Coleman (46. Anichebe), Arteta, Osman, Rodwell, Bilyaletdinov (46. Beckford), Saha
Reading: McCarthy – Gunnarsson, Mills, Khizanishvili, Harte, Kebe, Tabb, Leigertwood, McAnuff (78. Hal Robson-Kanu), Long, Hunt
Rozhodčí: Andre Marriner
Diváci: 29 976