FA Cup Preview: Everton – Reading

28/02/2011 0 Od Meňa

Páté kolo Anglického poháru může nabídnout zajímavý souboj. V dalším zápase, který vítěze odmění účastí ve čtvrtfinále, se na Goodison Parku pokusí o překvapení druholigový Reading.

Po dvou letech se Everton znovu představí v pátém kole. Fakt, že si letos Toffees uspořádají s Royals dostaveníčko, je ale tak trochu malým zázrakem. Los čtvrtého kola Evertonu přisoudil Chelsea, vítěze předchozích dvou ročníků. Mnozí Evertonians už po prvním remízovém klání na Goodisonu věšeli hlavu s tím, že jejich oblíbenci po dobrém výkonu promeškali svoji šanci. Blues ale měli v záloze jeden ze dnů, kdy se býti Evertonianem nevyrovná nic na světě. Euforický penaltový rozstřel pustil Toffees do dalších bojů.

Fanoušci Readingu si při cestě do pátého kola tolik nervového vypětí vytrpět nemuseli. Nejprve si ve třetím kole doma bez větších potíží poradili s West Bromwichem a nezaskočil je ani výlet do Stevenage, o kterém by takoví fandové Newcastlu mohli vyprávět.

Výlet na Goodison ovšem bude pro mnohé fanoušky Readingu představovat menší daja-vu. Tedy nejen díky tomu, že si jejich oblíbený klub během svého dvouletého působení v Premier League na Old Lady zahrál, ale i proto, že do Liverpoolu vedla pohárová cesta Royals i v loňské sezoně. Tehdy se celek vyznávající pruhovanou mordobílou kombinaci po prvotní domácí remíze, představil v odvetě na Anfield Road a na svědomí měl další z řady „porážek gigantů“, když v prodloužení zvítězil zásluhou trefy Shane Longa, mimochodem s patnácti góly, jednoho z nejlepších letošních střelců Championship. Ve čtvrtém kole pak Royals zdolali Burnley a v pátkém kole znovu až v odvetě a znovu až v prodloužení, udolali West Brom. Stopku Readingu ve čtvrtfinále vystavila až Aston Villa, která na Madejski Stadium otáčela na konečných 4-2.

S formou na tom aktuálně Reading kdovíjak dobře. Z posledních sedmi ligových zápasů zvítězil pouze jednou, a to před týdnem nad Millwallem. Nejčastějším výsledkem Royals z posledních kol je remíza, která se koneckonců zrodila i v posledním utkání, ve kterém se svěřenci Briana McDermotta o body rozdělili na Selhurst Parku s Crystal Palace, kde se remizovalo divoce 3-3. Celkově tak Readingu zatím přísluší 10. příčka s šestibodovým mankem na play-off.

Naposled se Royals na Goodisonu představili v únoru 2008, kdy výhru Evertonu jediným gólem zajistil Phil Jagielka. Tentokrát ale celek z hrabství Berkshire míří za vyššími metami. Poté, co Reading loni do čtvrtfinále nakoukl poprvé během 83 let, chce podobný úspěch zopakovat znovu. Cíl Briana McDermotta je tedy zřejmý – svůj tým pošle na hřiště zvítězit.

„Je to skvělý zápas, přesně takový, jaký jsme chtěli. Snažíme se dostat do čtvrtfinále a hrajeme proti klubu z obrovskou historií. Těšíme se, rozhodně uděláme vše pro to, abychom postoupili. Chci, aby to byl náš zápas. Je důležité, že budeme vědět, jak hrát a jaký je zápasový plán. Budeme útočit, protože jednoznačně chceme vyhrát. V Merseyside jsme byli už dříve a tamní zápasy milujeme. Lidé tam fotbal zbožňují, ale jsem si jistý, že i my budeme mít v zádech velkou podporu našich fanoušků. Měla by to být skvělá noc, kterou si ale užijeme pouze, pokud vyhrajeme,“ říká devětačtyřicetiletý manažer.

Jasným favoritem však zůstává Everton a David Moyes nabádá fanoušky, aby za týmem stáli stejně jako na Stamford Bridge. „Jde o noc, kdy potřebujeme, aby znovu stáli za námi. Zápas s Chelsea byl pro fanoušky možná tím nejlepším z celé sezony, ale vždycky doufáte, že to nejlepší na vás teprve čeká. Tohle je ale FA Cup, nikdy nevíte, co se stane. Brian McDermott dělá v Readingu dobrou práci. Není dlouho, co byli v Premier League a to si musíme uvědomovat.“

Historie soupeře (by Riči)

Reading FC byl založen o Vánocích roku 1871, profesionálního statusu se dočkal o 24 let později. V počátcích se klubu přezdívalo The Biscuitmen podle místní tradiční továrny na výrobu sušenek. V úvodu sedmdesátých let minulého století však firma zanikla a od té doby se týmu přezdívalo The Royals. Na začátku historie neměl Reading vlastní stadion, a tak hrával všude možně po okolí. Až v roce 1895 se přestěhoval do Elm Parku, kde vydržel do roku 1998.

Slávu Readingu přineslo v roce 1913 turné po Itálii, kde porážel slavné mančafty ze Serie A včetně samotné Squadry Azzurry. Ačkoliv Royals dostali na turné pozvánku i o rok později, už se ho nezúčastnili kvůli I. světové válce, v níž přišlo mnoho hráčů Readingu o život. Dva roky po skončení války nastoupil do Third Division, v níž hrával velkou dobu své historie. Občas sice nakoukl i do Second Division nebo došel do semifinále FA Cupu (1927).

Zlom přišel v roce 1990, kdy do klubu vstoupil podnikatel John Madejski, který začal vytvářet nadstandartní podmínky a hlavně se obklopoval lidmi, co fotbalu rozuměli. V raných letech nového milénia se Reading dostal z třetí ligy až těsně před brány Premier League, v play-off o PL ovšem neuspěl. Dílo bylo dokonáno v sezóně 2005/06, Reading vedený Stevenem Coppellem suverénně ovládl Championship a postoupil do nejvyšší soutěže.

V ní se udržel dvě sezóny, v té první udivoval perfektními výkony všechny odborníky a jen těsně se nekvalifikoval do evropských pohárů. V druhé sezóně to už bylo o poznání horší, a tak následoval pád do druhé ligy. Současný manažer Brian McDermott se snaží dostat tým zpět do Premiership, ovšem v letošní sezóně se mu to zřejmě nepodaří.

Před zápasem

Půjde teprve o osmý soutěžní zápas mezi oběma kluby. Reading zvítězil pouze v jednom utkání a na Goodison Parku to nebylo. Ve dvou sezonách, kdy Royals válčili v Premier League, Everton vyhrál dvakrát, jednou se remizovalo a jednu výhru si připsal Reading. V FA Cupu půjde o vůbec první vzájemné střetnutí, dříve se však oba celky utkaly v Ligovém poháru v říjnu 1973, kdy Toffees ve druhém kole doma vyhráli 1-0.

Everton se až na zápas proti Boltonu, mohl v únoru chlubit slušnou formou. Poslední dva domácí zápasy vyhrál a celkově je na Goodisonu neporažen v šesti zápasech. Reading naproti tomu nepoznal porážku ve čtyřech posledních ligových zápasech, ačkoliv tři z nich remizoval. Nejlepší kanonýr Readingu, Shane Long, pak skóroval ve čtyřech z posledních pěti zápasů a trefil se rovněž v obou předchozích pohárových kolech.

Absence

Evertonu v posledních dnech lehce roste marodka. Žádného hráče netrápí dlouhodobější zranění, ale nad jejich účastí v zápase visí velký otazník. O startu Marouane Fellainiho se rozhodne až před zápasem a nejistota panuje i kolem Tima Cahilla a Jermaina Beckforda. Louis Saha, který v bouračce odepsal svoje Ferrari, je v pořádku.

Everton: Howard, Mucha, Neville, Hibbert, Distin, Jagielka, Heitinga, Duffy, Baines, Fellaini, Arteta, Coleman, Osman, Bilyaletdinov, Rodwell, Cahill, Gueye, Saha, Beckford, Anichebe, Baxter

Reading: McCarthy, Andersen, Cummings, Karacan, Harte, Ingimarsson, Khizanishvili, Mills, Leigertwood, Howard, Tabb, Kebe, McAnuff, Hunt, Long, Antonio, Robson-Kanu, Church

  • Kdy: 1.3. 20:30 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Andre Marriner