Dvacetiletá stálice

13/03/2011 0 Od Riči

I když v pátek sfoukával z narozeninového dortu dvacet svíček, už neodmyslitelně patří do sestavy Evertonu. Řeč je o čerstvě dvacetiletém Jacku Rodwellovi.

Budoucí opora seniorského výběru Albionu? Proč ne, Jack Rodwell k tomu zatím zdatně směřuje. Ve dvaceti letech má za sebou již 85 zápasů v dresu Toffees a pokud v nadcházejícím ligovém utkání proti Fulhamu vyběhne na hřiště v základní sestavě, bude to už po padesáté.

„Na kontě mám více startů za první tým, než jsem v minulosti předpokládal. Jsem s tím ale samozřejmě spokojen, 49 utkáních v základní sestavě ve dvaceti letech není zlá vizitka. Snad se na padesátku dostanu co nejdříve,“ prozradil Rodwell. A rodák ze Southportu hned pokračoval: „Jsem za všechny zápasy rád, dalších padesáti startů bych chtěl dosáhnout ještě v kratší době. Jsem stále mladý, čas je na mé straně.

Mám trochu smůlu na zranění. Postihly mě problémy s kotníkem a také mě párkrát pozlobila svalová zranění. Zdravotní komplikace však k fotbalu patří, musím to prostě přijmout. Mohu jen doufat, že do konce letošní sezóny budu schopen odehrát každý zápas.“

Debut za první tým Evertonu si Rodwell odbyl tři měsíce před svými sedmnáctými narozeninami, ve věku 16 let a 284 dní naskočil do utkání poháru EUFA na hřišti AZ Alkmaaru jako střídající hráč, čímž se stal nejmladším fotbalistou Blues v evropských pohárech. O tento primát ho později připravil další talent z líhně akademie Jake Bidwell, i tak se ale Rodwell nemusí za svoji dosavadní kariéru vůbec stydět.

Ve 14 letech byl členem akademie Toffees, o rok později hrával za rezervní tým. V březnu 2008 se poprvé objevil v Premier League, když proti Sunderlandu vystřídal Tima Cahilla. Tehdy mu do sedmnácti let zbývaly pouhé dva dny. Rodwell také prošel všemi mládežnickými výběry Anglie, pouze v seniorské reprezentaci si ještě nezahrál. To se ale pravděpodobně brzy změní, ostatně překvapen by byl málokdo včetně manažera Davida Moyese:

„Jack je hráč stvořený pro Premier League, cítím to už hodně dlouho dobu. V současné době se pořád vyvíjí a zlepšuje, svůj potenciál ještě naplní. Hodně mladých hráčů si projde lepšími a horšími obdobími, Jack tohle všechno dokáže překonat a naplní svoje ambice.“

Pokud bychom chtěli slyšet názor na Rodwella od někoho, kdo ho zná opravdu dobře, nemůže zapomenout na trenéra akademie Evertonu.

„Jack mě ohromil snad vším. Zaujali mě jeho technické kvality, atletická vybavenost nebo vyzrálost, i když mluvíme o mladém klukovi. Poprvé jsem si ho všimnul v jeho šesti letech, velkou pozornost na sebe začínal strhávat v 10 nebo 11.

Prosadil se ovšem jiným způsobem než třeba Wayne Rooney. Je to kvůli jejich odlišným pozicím na hřišti. Jack hrával původně v obraně jako stoper, na ofenzivnější post se přeškolil až ve výběru U17.

Jack těží z velké podpory, která se mu dostává od jeho rodiny, přátel a klubu. Ke všemu navíc přistupuje velmi profesionálně. I přes jeho věk ho klidně lze označit za vyspělého, mnoho lidí to vidí jako samozřejmost, jelikož debutoval za první tým už pár let zpátky.

Nesmíme ale zapomínat, že stále mluvíme o dvacetiletém hochovi. Někteří talentovaní fotbalisté odehráli pár zápasů a pak se po nich slehla zem… Jackovi patří všechna čest – vede si velmi dobře,“ nešetřil slovy chvály Ray Hall.