Preview: Everton – Aston Villa

01/04/2011 0 Od Meňa

Poslední ze tří domácích zápasů v řadě nabídne zajímavý a tradičně také zrádný souboj. Osudovou důležitost mu však budou přikládat pouze hosté z Birminghamu.

Pouhé dva zápasy v rozmezí tři týdnů. Tolik činí herní vytíženost posledních dní a díky naprostému dějovému prázdnu se snadno dalo opomenout, že sezona vůbec ještě běží. Několik kol však přece jen ještě zbývá odkopat a v osmizápasové honičce za co nejlepším tabulkovým umístěním bude Everton pokračovat v sobotu proti jednomu z těch méně oblíbených protivníků.

Letmý pohled na tabulku a vlastně i na poslední výsledky obou celků mohou svádět k verdiktu poměrně snadné domácí výhry. Everton chytil formu a ze zrádných vod díky třem výhrám z posledních čtyř zápasů vyplul do horní poloviny tabulky, ze které je krásný a jasný výhled na všechny strany – jak dolů pod sebe, tak do výšin, protože obě strany od sebe v nejvyrovnanější sezoně poslední doby dělí kratičké odstupy.

V zápasech proti Villans však Evertonu fotbaloví bozi zrovna nepřejí. V lize drží birminghamští ve vzájemných zápasech několikaletou neporazitelnost. Z paměti jen tak určitě nezmizí například infarktový závěr domácího zápasu z prosince 2008, kdy se v nastaveném čase radost z vyrovnávací trefy během minuty proměnila ve zdrcení.

Trable Aston Villy proto překvapují. Zatímco loni touto dobou vzájemný zápas představoval jeden z klíčů k odemknutí brány od evropských pohárů, letos jde o zápas jiných proporcí. Leon Osman, týmový hráč uplynulého měsíce tak zvedá nad nevydařenou sezonou Villans obočí. „Nikdo by nečekal, že zrovna oni budou bojovat o záchranu. Je to dobrý tým se spoustou anglických reprezentantů, nemluvě o dalších jiných mezinárodních hráčích. Nevěřím ale tomu, že koncem sezony budou pořád takhle dole. Poslední dobou jsme proti nim sehráli několik pěkných zápasů a doufám, že oba týmy k tomu přispějí i tentokrát.“

Ješte nedávno se Aston Villa i Everton nacházeli na stejné cestě. Jenomže z rozcestí vykročili Villans tím opačným směrem, tedy respektive neodbočili nikam, protože jim stále náleží choulostivé pozice spodní pozice. Aktuální čtrnáctá příčka s jednobodovým náskokem na sestupovou zónu jasně svědčí o polízanicích týmu z druhého největšího anglického města.

Forma Villans hovoří jasnou řečí. Za poslední dva měsíce zvítězili borci ve vínové kombinaci všehovšudy jednou, když si jednoduše poradili se stále klesajícím Blackburnem. Celková vizitka posledních šesti ligových zápasů krom zmíněné ojedinělé výhry činí dvě remízy a čtyři prohry a patří mezi ně i poslední dvě utkání, které Villans nezvládli nejprve na půdě Boltonu a nevyzráli ani na Wolverhampton, který dokonce vyloupil Villa Park.

Aston Villa tak má před sebou ještě fůru práce. Sebevědomí, které se podle Richarda Dunna po porážce s Wolves pohybovalo na bodě mrazu, však Villans hodlají napravovat právě na Goodisonu. „Je to těžká sezona a víme, že před námi jsou neméně těžké zápasy. Všichni jsme ale připraveni k boji. Zbývá nám osm zápasů k otočení situace a jsme všichni zodpovědní za to, dostat klub do bezpečí a pokud možno vyšplhat v tabulce co nejvýše,“ tvrdí irský stoper, který se vrací na místo, kde s fotbalem začínal. „Everton není zrovna jednoduchá destinace, kde začít sbírat výsledky, ale motivace nám nechybí.“

Poslední vzájemné dostaveníčko se odehrálo koncem srpna ve Villa Parku.  Everton tradičně spálil nepočítaně šancí, zatímco Villans proměnili hned tu první a neštěstí bylo na světě. O moc lepší scénář nebyl k vidění ani během poslední návštěvy tehdy ještě týmu Martina O´Neilla na Goodisonu. Na podzim 2009 se remizovalo 1-1.

Historie soupeře

Aston Villa FC byla založena v březnu roku 1874 v Handworthu, což je nyní součást druhého největšího města Spojeného království, Birminghamu. Historicky první zápas sehrála Aston Villa s rugbyovým týmem Aston Brook St. Mary´s Rugby Team. Zajímavostí je, že první poločas tohoto klání se hrál podle pravidel rugby a ten druhý už podle tehdejších fotbalových pravidel.

Netrvalo dlouho a Villa se stala jedním z nejlepších týmů v Midlands. První trofej, Birminghamský pohár vyhrála v roce 1880. Ovšem o sedm let později mohl klub slavit už daleko větší úspěch – zisk Anglického poháru. Roku 1888 se Villans stali jedním ze zakládajících členů Football League. V té době už byli díky zisku několika Anglických pohárů a ligových titulů, proslaveni po celé zemi a stali se nejúspěšnějším anglickým klubem Viktoriánské éry. V roce 1897 se klub přestěhoval na nynější stánek Aston Lower Grounds, kterému fanoušci začali brzy říkat Villa Park.

V pořadí šestý FA Cup Villa získala již v roce 1920 a to byl také začátek pomalého úpadku. Aston Villa, klub který patřil nejlepším na světě, finišoval v tabulce rok od roku hůře a tak v roce 1936 musel čelit sestupu do Second Divison. Poprvé v historii. Toto období je také svědkem rekordu, kterým by se nechlubil žádný fotbalový klub. Aston Villa inkasovala během jedné sezony neuvěřitelných 110 branek.

Po válce se klubu ujal bývalý hráč Villans, Alex Massie a ten s Villou také vyhrál první trofej po 37 letech, když ve finále FA Cupu zdolala slavné Busbyho děti z Manchesteru United. V 60. letech se v Aston Ville vystřídalo hned několik manažerů a klubem zmítala nestabilita. Vše vyvrcholilo třetím sestupem o ligu níže v roce 1967.

Ani tam se ale nedařilo. První sezonu Villa skončila ve druhé lize 16. a i díky narůstajícím dluhům se dostala až na samotné dno druhé nejvyšší soutěže. Jediným řešením jak se dostat z krize, byla razantní změna ve vedení. Klub koupil londýnský finančník Pat Matthews, který si s sebou přivedl i Douga Ellise, pozdější výraznou postavu dějin Aston Villy. Jenže ani nový management zprvu nezabránil sestupu do Third Division. Poté už se Aston Villa postupně zvedala a po pěti letech tvrdé práce se znovu vrátila mezi elitní členy Football League.

Nejúspěšnější klubové období na sebe nenechalo dlouho čekat. V sezoně 1980/81 vyhrála Villa ligový titul a v následující sezoně zažila obrovský úspěch v podobě finálového vítězství nad Bayernem Mnichov ve finále Evropského poháru. Jenže nic netrvá věčně a Villans se za pár let museli znovu smiřovat se sestupem. To se psal rok 1987. V roce 1992, už opět jako prvoligisté, se stali jedním ze zakladatelů Premier League a skončili na druhém místě. Po zbytek 90. let Villa často měnila manažery a v lize se umisťovala rok od roku jinak. I přesto ale získala dva Ligové poháry a dosáhla na finále FA Cupu.

Zásadní změna přišla v roce 2006, kdy se fanoušky neoblíbený Doug Ellis rozhodl klub prodat americkému byznysmenovi Randymu Lernerovi. To už byl u týmu i současný severoirský manažer Martin O´Neill, který Villans dovedl do horních echelonů tabulky a také do evropských pohárů. Severoirský manažer však nečekaně v létě 2010 oznámil svoji rezignaci a jeho nástupce Gerard Houlier zatím v jeho stopách rozhodně nekráčí.

Zápasová fakta

Nejčastěji hraný zápas historie anglické nejvyšší soutěže se víkendovým střetnutím dostává na číslo 192. Aston Villa stále s 72 ligovými výhrami ku 70 Evertonu těsně vede. Ani bilance vzájemných zápasů z nedávných sezon nenapovídá tomu, že by Toffees měli dvouzápasový náskok srovnat. Mluví tak alespoň skutečnost, že v posledních devíti ligových zápasech Everton Aston Villu neporazil.

Everton

Nedobytnost Goodison Parku trvá již čtyři měsíce. Naposled Blues doma prohráli koncem listopadu s West Bromwichem, od té doby čtyřikrát vyhráli a třikrát remizovali. Přestože tým momentálně šlape, stále se mu málokdy podaří udržet nulu, konkrétně pouze v jediném zápase z posledních třinácti. Hned 30% inkasovaných branek pak padlo po hlavičkách, což je nejvyšší číslo z celé soutěže.

V minulém vzájemném zápase Everton navzdory výsledku jednoznačně dominoval. Zkompletoval více než dvakrát více přihrávek než Aston Villa (457 ku 174). Od přelomu roku se naopak Toffees ve statistice úspěšnosti přihrávek zhoršili, zatímco Villans se v tomto ohledu naopak polepšili.

Aston Villa

V letošní sezoně zatím Villans obdrželi nejvíce gólů-hlaviček z nejvyšší soutěže – 13. Poslední čistý štít navíc obrana udržela v jediném zápase z posledních dvaceti. Náramně jim ovšem jde centrování, tedy konkrétně Stewartu Downingovi. Křídelník z otevřené hry letos nacentroval již 208x, více, než kterýkoliv jiný hráč v lize.

Houlierovým svěřencům do karet letos nehraje ani venkovní forma. Doposud dovedli na cizím hřišti letos vyhrát jednou, a to ve Wiganu. Celkově potom Villans posbírali jen pět bodů z šesti předchozích zápasů.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  76-54-79
  • Na Goodison Parku:  50-25-28
  • V Premier League:     7-13-17

Absence

Everton trápí nejrozsáhlejší marodka z celé sezony. Její velikost sice zas až tolik závratná není, ale díky úzkému kádru značně citelná. Krom Marouane Fellainimu se na listinu dlouhodobě zraněných přidal i Louis Saha, který se podrobí operaci kotníku. Stále pak chybí Mikel Arteta, kterého stejně jako Jose Baxtera zlobí podkolenní šlacha. Potenciálně mohou nastoupit Jack Rodwell i Seamus Coleman, kteří měli v posledních dnech potíže s kotníkem respektive kolenem.

Aston Villa zato může počítat téměř s plným stavem, nejisto je pouze kolem Kylea Walkera (třísla). Jednozápasový trest si bude odpykávat mladý obránce Ciaran Clark.

Everton: Howard, Mucha, Neville, Hibbert, Baines, Distin, Jagielka, Heitinga, Coleman, Osman, Rodwell, Bilyaletdinov, Cahill, Beckford, Anichebe

Aston Villa: Friedel, Marshall, Walker, L. Young, Baker, Dunne, Warnock, Collins, Cuellar, Albrighton, Petrov, Delph, Pires, Reo-Coker, Downing, Makoun, A. Young, Agbonlahor, Bent

  • Kdy: 2.4. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Mike Jones