West Bromwich Albion – Everton 1:0

14/05/2011 0 Od Riči

Ani nová sada venkovní dresů nepřinesla z The Hawthorns kýžené tři body. Hráči Evertonu jednoduše neměli svůj den, a proto je West Brom porazil v sezóně i na druhý pokus.

Poslední zápas proti Manchesteru City Toffees vyhráli, takže David Moyes neměl důvod nikterak výrazně měnit základní sestavu, a tak pouze Seamus Coleman nahradil Jack Rodwella, který usedl na lavičku náhradníků. Ani na té se neobjevil Tim Cahill, jehož nadále trápí nedoléčené chodidlo.

Po prvních minutách, kdy se oba týmy oťukávali, přišla první výraznější šance. V 6. minutě Mulumbu nádherným pasem našel za obranou Evertonu Odemwingieho, Nigerijčan zakončil akci střelou do boční sítě. O tři minuty později si ale domácí dvojka vše vynahradila. Aktivní Odemwingie opět dostal až příliš prostoru a výbornou přihrávkou našel volného Mulumba, pro něhož nebyl problém zblízka dokopnout míč do brány – 1:0.

Ve 15. minutě se po Artetově pasu nádherně uvolnil Anichebe, jeho následnou střelu však výborně vyrazil na roh Carson. Z rohového kopu hlavičkoval nad bránu Phil Jagielka. Na druhé straně se musel vytáhnout po Bruntově ráně z velkého úhlu Tim Howard, to vše se odehrálo po trestném kopu.

Everton se tlačil do zakončení, ovšem z dobrého napadání Osmana neprotlačil míč do sítě Anichebe ani Arteta. Anichebe o chvíli později po tečované ráně těsně minul stejně jako hlavičkující Heitinga.

Velký pozor si ovšem musela dávat i obrana Blues, ve 28. minutě se Jerome Thomas prokličkoval až před Howarda, kterého také obešel. Jenže Thomasovu střelu zastavil na brankové čáře dobíhající Hibbert. Ve 32. minutě dlouhý Reidův aut prodloužil Olsson na Odemwingieho, proti němuž pohotově zasáhl opět připravený Howard.

ve 37. minutě Tony Hibbert centrem našel Anichebe, na konci stál ovšem zase Carson. Do přestávky se Everton pořád hnal za vyrovnáním, první poločas ale West Brom vyhrál.

Do druhé půle vstoupili Toffees lépe a v 53. minutě dala defenziva West Bromu po přetaženém rohu až příliš prostoru Osmanovi, technický štírek po zpracování však vystřelil nad bránu. Dvojici Jagielka-Distin dělal pohybově nadaný Odemwingie velké problémy, po další z jeho akcí osamocený Cox jen o pár centimetrů nedosáhl na centr.

U další akce Baggies z 65. minutě nesměl chybět Odemwingie. Nejnebezpečnější hráč zápasu přesným křižným pasem našel Scharnera, jenž v pádu hlavičkou trefil boční síť.

V 70. minutě hlavičkoval nad bránu po Nevillově centru nový muž na hřišti, Jermaine Beckford nahradil Seamuse Colemana. Na hřiště se dostal i Diniyar Bilyaletdinov, naopak odpočinout si šel kapitán Phil Neville. A právě ruský reprezentant po několika minutách v ideální střelecké pozici po Hibbertově nabídce trestuhodně přestřelil. A právě Bilyaletdinov byl ústřední postavou také v 76. minutě. Jeho skluz na Morrisona přišel až příliš pozdě po odehrání balonu, a tak rozhodčí Anthony Taylor neváhal vytáhnout červenou kartu. S ohledem na jiné kartou nepotrestané zákroky, šlo o celkem přísné vyloučení.

V 84. minutě se Odemwingie řítil sám ze strany na Howarda, který ho ale hbitým reflexem vychytal. V závěru si West Brom aktivní hrou už stačil hubený náskok pohlídat.

Branka: Youssouf Mulumbu
ŽK: 61. Jerome Thomas, 90. Gabriel Tamaş – 48. Phil Neville, 63. John Heitinga
ČK: 76. Diniyar Bilyaletdinov
West Bromwich Albion: Scott Carson, Gabriel Tamaş, Jonas Olsson, Nicky Shorey, Steven Reid, Paul Scharner, Youssouf Mulumbu, Jerome Thomas (77. Somen Tchoyi), Chris Brunt (90. Marc-Antoine Fortuné), Peter Odemwingie, Simon Cox (66. James Morrison)
Everton FC: Tim Howard, Sylvain Distin, Phil Jagielka, Leighton Baines, Tony Hibbert, Phil Neville (71. Diniyar Bilyaletdinov), John Heitinga, Mikel Arteta, Séamus Coleman (61. Jermaine Beckford), Victor Anichebe (79. Jack Rodwell), Leon Osman
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 25 838