Everton šampionem

13/05/2011 0 Od Meňa

Everton může oficiálně říct, že se pyšní nejlepšími mladíky z celé Anglie. Mládežnický tým do osmnácti let totiž vybojoval mistrovskou trofej.

Přestože Evertonu chyběly opory v osobě Hallama Hopea nebo Johna Lundstrama, získali mladíci svůj vůbec první titul pro vítěze Premier Academy League. A že bylo na Craven Cottage o drama postaráno.

Netradičně se nehrálo na neutrální půdě. Po semifinálovém vítězství nad Aston Villou, se Blues právě u řeky Temže postavil domácí Fulham, jež předtím na penalty přemohl Sunderland. Cizí prostředí se ale na výkonu hostů nepodepisovalo, protože tempo hry určovali právě oni. O první vážné ohrožení brány Cottagers se postaral Tom Donegan a Gerard Kinsella, které o pár minut později povedenou střelou napodobil Conor McAleny.

Za Fulham chtěl odpovědět Kerim Frei, který jen o pár čísel přestřelil břevno, přesto se ale v další gólovce zanedlouho ukázal Everton, konkrétně Thomas a Kinsella. V 74. minutě tak události nabrany překvapivý spád – na konci fulhamského brejku byl Minkwitz a nemýlil se.

Everton do hry poslal vytáhlého útočníka Waringa a naštěstí nemusel čekat dlouho, než se převaha projeví i gólově – skóre srovnal Thomas. To nejlepší však mělo teprve přijít. Thomasův centr v 86. minutě našel Waringa a z náhradníka byl rázem hrdina. Poslední snahu o zdramatizování finále již Toffees v poklidu přečkali, oficiálně nejlepší mladíci v zemi tedy kopou za Everton.

Fulham: Joronen, Marquez-Sanchez, Smith, Pritchard, Toure, Arthurworrey, Brister (64. Gameiro), Minkwitz, Trotta (87. Peniket), Frei, Harris

Everton: Davies, Browning, Garbutt, Bidwell, Dier, Barrow (76, Waring), McAleny, Donegan, Kinsella, Forrester, Thomas

Góly: 74. Minkwitz – 81. Thomas, 86. Waring