Ben Swift Chambers

03/07/2011 0 Od Meňa

Rivalita a mezi oběma liverpoolskými kluby patří mezi ty nejdelší a také nejbohatší v historii světového fotbalu. A jak se v průběhu let vyvíjela, se dozvíte v našem novém seriálu.

Příběh fotbalu v Merseyside začíná v Shepley, vesničce na dohled od yorkshirského Huddersfieldu. Právě odtud totiž pocházel Ben Swift Chambers, muž který stál za zrodem Evertonu i Liverpoolu. I přes jeho obrovský přínos světovému fotbalu však Chambers zůstává tak trochu tajemnou a nenápadnou postavou. O jeho životě nebyla doložena a nejspíše ani nikdy nebyla napsána biografie a jeho tvář dodnes známe pouze z jediné fotografie. O jeho jménu dokonce obyvatelé Shepley neslyšeli až do 2. července 2008, kdy byl slavnostně odhalen jeho tamější renovovaný náhrobek.

Mladá léta v Shepley

Ben Swift Chambers přišel na svět 30. srpna 1845 v chalupě v Stocksmooru, přibližně míli od Shepley a šest mil od Huddersfieldu. Jeho otec Joah ve zmíněné chalupě pracoval jako tkadlec a prodával tkaninu místním obchodníkům s vlnou a textilním továrnám. Když byly Benovi tři roky, rodina se přestěhovala do Shepley, vesnice s jen něco málo přes 1000 obyvateli. Tam se Joah, stejně jako jeho žena Maria, stal učitelem ve škole otevřené roku 1834 Britským a zahraničním školním spolkem, který poskytoval křesťanskou výchovu dětem od šesti do jedenácti let. Rodina žila v domku hned vedle školy celou dobu Benova dětství a mládí.

Příchod k metodistům

Když byla roku 1837 v Shepley otevřena nová metodistická kaple, nikdo nemohl tušit, jak velkou roli bude hrát v Chambersově životě a nakonec i historii Evertonu a Liverpoolu. Právě tam objevil svoje zalíbení v duchovenstvu, které jej dovedlo až do Liverpoolu. Od mladických let tak Chambers začal vyučovat v nedělní škole patřící ke kapli a jeho okolí začínalo být zřejmé, že se stane knězem.

Jeho talent pro náboženskou výuku sice nešlo přehlédnout, přesto Ben svou kariéru odstartoval zcela v jiné branži. Život pracujícího zahájil jako učeň dobře známého rytce v Huddersfieldu. Práce mu šla od ruky, a tak netrvalo dlouho, než mu zaměstnavatel nabídnul obchodní partnerství. Jenže náboženství bylo přeci jen silnější, a tak Chambers lákavou a peněžně lukrativní nabídku odmítl. V roce 1867 se namísto toho v 22 letech zapsal jako student Methodist College, kde na něj čekalo dvouleté studium.

Po úspěšném absolvování školy bylo jeho prvním místem pozice kněze v obvodu Ashton-under-Lyne. Metodističtí knězi byli tehdy velice přizpůsobiví, v jednotlivých obvodech tedy trávili jen krátkou dobu. Po pouhém roce se tak Chambers na rok přesunul do Stockportu předtím, než v roce 1871 načas zakotvil v Halifaxu. Právě během tamního působení se oženil s Elizabeth Holden, dcerou farmáře z domovského Shepley. Ještě tentýž rok se novomanželé přestěhovali do Barrow a za další dva roky přijeli do Liverpoolu, kde byl Chambers jmenován dozorcem obvodu a knězem kostela St Domingo ve čtvrti Everton.

St Domingo, Everton

Kostel byl vystavěn za účelem nahrazení tří metodistických kaplí – Bethesda, Bevington Hill a Chatham Place, jejichž návštěvnost se dramaticky snižovala. Představitelé kostelů se tak shodli, že bude dávat smysl shromáždit věřící do jediné budovy v lokalitě příhodné pro všechny. Vytyčený pozemek se nacházel na křižovatce Breckfield Road North se St Domingo Vale a výstavba začala 12. září 1870.

Ještě před pokračováním příběhu, je zároveň třeba upozornit na zcela nesprávný mýtus, dle kterého je Everton katolický klub. Jedním z důvodů, proč tak někteří klub vnímají, je latinsky znějící název kostela St Domingo, kde se klub zrodil. Ve skutečnosti byl kostel pojmenován po dvou ulicích, mezi kterými stál – St Domingo Grove a St Domingo Vale. Ty si naopak jméno odvodily od vily, stojící na vrcholu Everton Hill, jejíž název zněl St Domingo House a byla postavěna v roce 1757 pro bohatého liverpoolského obchodníka George Campbella. Na její stavbu použil kořist francouzské lodi, které se zmocnil na ostrově St Domingo (nyní Dominikánská republika). Vilu a 53 akrový pozemek pak pojmenoval na počest svého velkého úlovku.

Chambers v St Domingo

Již zpočátku byl jedním z hlavních Chambersových cílů práce s mladými lidmi. Ještě předtím, než byl kostel vůbec dostavěn, byla o pár metrů vedle otevřena nedělní škola. Sám Chambers se o prospěch mladých lidí usilovně zasazoval a pilně pracoval na zlepšení duchovního i vzdělávacího vývoje mládeže. Mladší členy kostela si tak brzy získal, stejně jako ty starší. Podle slov Methodist Connexion Conference z roku 1902 měl Chambers „silnou a vítěznou mentalitu“ a byl „laskavý, příjemný, veselý, ušlechtilý, odhodlán pomáhat a spolehlivý přítel.“

Jednou ze skupin, se kterou Chambers hluboce spolupracoval, byla „Band of Hope“. Byla součástí „Band of Hope Union“, národního orgánu, který vzniknul v roce 1851 za účelem pomáhat lidem odolat pokušení alkoholu. Organizovala prospěšné rekreační aktivity pro mladé lidi a poučovala je o rizicích pití. Pozdně viktoriánská Anglie měla s požíváním alkoholu velké problémy a výtržnosti či jiné přestupky, které měly co dočinění s účinky alkoholu, byly na denním pořádku.

Zrod fotbalového klubu St Domingo

Velké přízně se Chambers těšil i u členů „Young Men’s Bible Class“ v nedělní škole, z nichž většina měla těsně před dvacítkou. Do měsíce od svého příchodu je Chambers přesvědčil, aby vytvořili kostelní kriketový klub. Měl k tomu několik důvodů. Krom zřejmé potěchy ze sportu věděl, že by klub přinesl zdravý pohyb a příležitost, jak utužovat přátelské vazby.

Hlavně však byl Chambers zapáleným fanouškem hnutí „Muscular Christian“, které se v posledním čtvrtstoletí předminulého století šířilo po celé Anglii. Podařilo se jim zlepšit životní podmínky chudých, bojovali proti bídě a špatné hygieně. Krom toho velkou důležitost přikládali propagování dobrého zdraví, posilování fyzičky a pořádání různých aktivit. Týmové sporty jako kriket nebo fotbal, měly být tou nejvhodnější cestou. St Domingo Cricket Club tedy byl zakrátko na světě a jako hřiště využíval plácek na Oakfield Road. První zápasy odehráli v létě 1877, nicméně během léta dalšího roku přistoupili na myšlenku, že ideální by bylo zůstat fit i během zimních měsíců. Jaký sport ale mohli v zimě provozovat?

Byl to téměř jistě Chambers, který navrhnul začít s kopanou. Samotný sport byl stále v plenkách – oficálně byl založen teprve před patnácti lety v roce 1863. Neměl žádné postavení a ani vzdáleně se nemohl rovnat popularitě kriketu, přednímu sportu v zemi. Členy Football Association navíc v oné době bylo sotva sto klubů. Chambers však v každém případě věděl, že v zimě by šlo o užitečnou sportovní aktivitu.

Příhodně, Stanley Park byl otevřen jen o rok dříve, než kostel St Domingo. Z kostela to navíc k němu trvalo jen několik minut a jeho 93 akrů poskytovalo více než dostatečnou plochu pro fotbal. Jako svoje hřiště si školáci z Bible Class zvolili jihovýchodní roh parku, všichni totiž bydleli jen nedaleko. Nový sport se jim zalíbil natolik, že v zimě 1878 si již říkali fotbalisté a aby dali jasně najevo svoje zaměření, přejmenovali se na St Domingo Football Club. Ben Chambers netušil, co všechno právě odstartoval.

(foto: Ben Swift Chambers)