Everton v Rakousku

08/07/2011 0 Od Riči

S cílem nabrat fyzičku odjel Everton na začátku letní přípravy do Rakouska. Na co přesně se mohou hráči těšit, nám přiblížil kondiční trenér Steve Tashjian.

Poté, co se skončila dovolená, absolvovali fotbalisté 4. července fyzické testy v liverpoolské univerzitě. O den později se letecky přesunuli do Obertraun National Sports & Recreation Centre situovaném v rakouských Alpách. Zde celý tým pobude čtyři dny.

Soustředění v Rakousku se ale kompletní kádr neúčastní. Reprezentanti, kteří hráli za svoje země na konci sezóny, se k mužstvu připojí příští týden. Jedná se o Leightona Bainese, Phila Jagielku, Johnnyho Heiting a Seamusu Colemana. Tim Howard s výběrem USA před několika dny ztratil nadějné rozjeté finále Gold Cupu s Mexikem, výpravu Toffees proto doplní až na turné do jeho rodné vlasti.

Zvláštní případ tvoří Joseph Yobo, Nigerijec si řekl o individuální trénink, jelikož k jeho přestup do Fenerbahce, kde celou loňskou sezónu hostoval, chyběly jen detaily. Ovšem v současnosti byl transfer odsunut na druhou kolej. Turecký mistr se totiž zapletl do velkého korupčního skandálu, hrozí mu dokonce přeřazení do druhé ligy.

Dobré zprávy jsou ohledně marodů. Ross Barkley, Tim Cahill i Louis Saha se postupně zapojují nebo už naplno zapojili do plného tréninkového procesu a budou tak k dispozici pro přípravné zápasy.

Rozhovor s kondičním trenérem Stevem Tashjianem

Steve, jaké jsou vaše první pocity ohledně hráčů na začátku přípravy?

Po úvodních fyzických testech jsme spokojeni. Kluci se udrželi v dobré fyzické kondici, což svědčí o jejich profesionalitě. Splnili svoje závazky a to je pro nadcházející sezónu důležité.

Snad se nám brzo vrátí reprezentanti a budeme moct zjistit jejich stav. Dle nás jsme jim dopřáli patřičně dlouho pauzu, aby se cítili odpočatí.

Jaké úkoly dostali hráči před dovolenými?

Hlavně se musíme být jistí, aby si dopřáli potřebný odpočinek. Sezóna pro ně znamená hodně náročné dřiny, nechceme na nich vidět zbytečnou únavu. Pár dnů si užívají s rodinou, musí myslet na stav svých těl a dopřát jim odpočinek.

Potom na ně avšak čeká od nás připravený obsáhlý program na nabrání síly, fyzické kondice a rychlosti. Díky tomu jsou na začátek předsezónní přípravy v potřebné kondici. Nechceme ale po nich, aby po návratu z dovolené zvládli odehrát celý zápas.

Kolik času zabere připravit soustředění v Rakousku?

Mnohem více než si myslíte. Realizační tým začíná vše plánovat již na začátku kalendářního roku. Každý má na starost něco jiného a trvá hodně času, než se dají věci do pohybu. Jakmile se termín soustředění přibližuje, pravidelně se setkáváme velmi často a ze všeho nejvíce diskutujeme o tréninkových dávkách. Děláme stoprocentní práci pro úplný komfort hráčů.

Které druhy cvičení v Rakousku děláte?

Jedná se o typické základy. Nezapomínáme ale ani na morálku v kabině. Everton je proslulý týmovým duchem a pár dní v Rakousku ho jenom posilní.

Prozraď nám na závěr, kdo při náročném tréninku brečí a fňuká?

Upřímně všichni! Už před týden dopředu slyším naříkání, protože kluci vědí, co je čeká. Při samotném trénování mi ale stěžování si nevadí, alespoň se dozvím, které svaly zabírají nejvíce.

Máme skvělou partu hráčů. Tento týden budou makat naplno, a i proto nás čeká další povedená předsezónní příprava, jsem o tom přesvědčen.