Hibbert nechce vidět Barkleyho pod tlakem

03/08/2011 0 Od Riči

Tony Hibbert varuje fanoušky, aby na Rosse Barkleyho nevyvíjeli zbytečný tlak. Není se co divit, vždyť velké naději Toffees je teprve sedmnáct let.

Hibbo odehrál po boku Barkleyho většinu přátelského utkání na půdě Werderu Brémy. Z pozice pravého obránce měl Rosse přímo před sebou, ten ač spíše střední záložník nastoupil na pravém křídle, i tak se ale se svou rolí popasoval velmi dobře a opět patřil během předsezónní přípravy k tomu lepšímu v modrém dresu.

Technicky nadanému Barkleymu, ročník narození 1993, je předpovídaná úspěšná kariéra. Produkt akademie Blues utrpěl minulý rok těžkou zlomeninu nohy, která ho vyřadila z celé sezóny. Na začátku letošního léta se však vrátil do plné kondice a v sedmnácti letech absolvuje s A-týmem Everton celou přípravu. A v zápasech rozhodně nehraje druhé housle.

Hibbert uznává kvality svého mladšího spoluhráče, ovšem nechce ho vystavit pod zbytečný tlak: „Příliš jsem Rosse v zápasech do duelu s Werderem neviděl. Na turné v Americe, kde podle kluků hrával velmi dobře, i když má za sebou vážné zranění, jsem totiž nebyl.

Proti Bremém mi však potvrdil své nadání z tréninku, je opravdu talentovaný. Z fotbalového hlediska po něm v současnosti nemůžete chtít více, na tréninku opravdu dře.

Při pohledu na něj lehce zapomenete na jeho věk. Jenže lidé si ho musí uvědomit a neklást na něj příliš nedosažitelné cíle. Ross se nesmí dostat pod tlak, je tak mladý a má se ještě hodně co učit. Nedá se ovšem upřít jeho potenciál, jejž vyhlížíme.“

Tony Hibbert se v médiích také rozhodl zastat Jána Muchy. Slovenský brankař obdržel v přátelském střetnutí s Werderem rozhodující a jedinou branku po nejistém vyběhnutí od Sandra Wagnera z hranice malého vápna. Podle stálice defenzivy nepadá hlavní vina za obdrženou trefu na bedra Muchy.

„Nemohu gól označit za jeho obrovskou chybu. Jako brankař se častokrát musíte vmžiku rozhodovat, zda a kdy správně zasáhnout.

Míč se hlavně do onoho prostoru vůbec neměl dostat. Chyběla nám větší koncentrace v obraně, proto ho nebudeme z branky vinit.

Ján Mucha se nachází ve složité pozici, v Americe při turné něco odchytal, proti Werderu se objevil na hřišti první poločas, ale i tak však musí tušit, že Timu Howardovi bude vždy patřit post jedničky. Ačkoliv Jan své kvality prokazuje.“

Hibbert na závěr promluvil o utkání s Werderem a o absenci Mikela Artety. Španěl si před několika dny poranil nohu, ale i tak se ale ještě doposud neví, co „Mikkyho“ vlastně trápí a zda stihne začátek ligy.

„Werder se pyšní kreativitou. Oba útočníci odvádějí dobrou práci a jejich záložníci se neustále mění posty.  Z tohoto hlediska jsme postrádali Mikela, který by podržel míč a hru uklidnil. Postihlo ho však zranění a ty, jak víme, k fotbalu patří.

V pátek nás čeká Villareal, některé věci snad zlepšíme. Zase se více sehrajeme, to je důležité, nejvíce ale teď záleží na fyzické připravenosti.

S Werderem jsme neměli k dispozici kompletní kádr, chtěli jsme hlavně získat solidní výsledek. Brémám začíná sezóna o týden dříve než nám, což mohla být jejich výhoda.“