Kenwright pod palbou otázek

18/08/2011 0 Od Meňa

Nově zformovaná skupina The Blue Union, si nedávno dlouze popovídala s chairmanem Billem Kenwrightem a žádala odpověď na otázky, týkající se současného dění v klubu.

Minulý týden se tři zástupci skupiny, usilující o lepší budoucnost klubu, The Blue Union (společné sdružení Evertonians For Change, The People’s Group, Keeping Everton In Our City a School Of Science 1878), Barry Jones, Simon Magner a Mark Jones, setkali s Billem Kenwrightem. Předsedovi během několikahodinové položili celou řadu otázek, týkající se současné situace klubu i jeho budoucnosti.

Blue Union: Co Bill Kenwright vlastně dělá pro to, aby klub posunul dopředu, nebo jej prodal. Pořád něco slýcháváme, ale co vlastně děláte? Proč ještě nebyl klub prodán?

Bill Kenwright: Vy se ptáte, proč nebyl prodán? Nemám představu.

BU: Proč lidé, jako Keith Harris nebo Amanda Staveley, kteří mají na starost hledání investorů, neuspěli?

BK: Nevím, vůbec nevím, proč klub nedokážou prodat.

BU: Je Keith Harris pořád zapojen, Bille? Robert Elstone řekl, že není.

BK: To Robert řekl? Kdy to řekl? Keith Harris je do hledání zapojen každodenně. Četli jste článek, který Keith napsal pro Echo, The Times, The Guardian? Práci, kterou vkládá do prodeje Evertonu?

BU: S jakými zájemci jste byl v kontaktu?

BK: Momentálně je tu jeden muž z Itálie, další z Abu Dhabi. Keith pak telefonoval s dalším. Podívejte, nikdy nenajdete lepšího prodejce Evertonu, než Billa Kenwrighta.

BU: Otázkou je, Bille, proč ještě klub není prodán?

BK: Proč? Kéž bych to věděl. Nemám tušení. Podívejte, jde o to, že mám názor, že ve světě není dost peněz. Vždyť kdy se uskutečnil poslední velký prodej fotbalového klubu?

BU: Liverpool? Blackburn?

BK: Vy byste chtěli Blackburn?

BU: Liverpool

BK: Ne, ne, ne, ne. Řekl jsem velký prodej, Liverpool nebyl prodán, převzali jeho dluh.

BU: Omlouvám se Bille, ale mají nového vlastníka, byli prodáni a teď ukazují, že mají ambice.

BK: Ok, ok, nehádám se s vámi, pokud tomu chcete říkat prodej klubu. Blackburn… no… nechtěl bych Blackburn.

BU: Do pěti let mohou vyhrávat trofeje a my tu pořád můžeme sedět a říkat, že chceme jejich scénář.

BK: Nebudou vyhrávat trofeje. Neznám odpověď, ve městě jsou dva fotbalové kluby a Liverpool je přední klub ve světě fotbalu.

BU: Hraje roli stadion?

BK: Nemyslím si, o stadion teď nejde. Venku prostě není dost peněz.

BU: Můžeme se vrátit ke Keithu Harrisovi? Řekl jste, že se dál pokouší prodat klub, ale Robert Elstone řekl, že tomu tak není. Jakto?

BK: Samozřejmě, že Keith Harris zůstává zapojen. Třeba nedávno nám předložil nabídku dvou mužů, kteří podle jeho názoru byli potenciálními investory. Harris tvrdil, že vládli bohatými zdroji; jeden hlavou společnosti z Dálného východu a druhý vynálezce. Byli jsme připraveni podepsat dohodu, když jsem ale vycítil něco špatného. Zmíněná společnost o prvním muži nikdy neslyšela a ve skutečnosti žil v bytě 1+1. A ten druhý muž žil v Manchesteru.

BU: Bille, čekáme, než zájemci přijdou za námi, nebo děláme první krok my?

BK: Keith má nejlepší obchodní kontakty a mluví s top agenty, zapojenými v prodeji fotbalových klubů. Podívejte, v tomhle jsme vážní.

BU: Liverpool je teď ve vlastnictví Boston Red Sox. Byli jste někdy v kontaktu s rodinou Stenbrennerů, kteří vlastní New York Yankees?

BK: Ano, prozkoumali jsme každou cestu. Buď mi věříte, nebo ne. Co víc můžu udělat?

BU: O to právě jde, Bille. Lidé o tomhle nevědí, proč tyhle zprávy nevydáváte na veřejnost?

BK: Už jsem to řekl dřív; co víc můžu udělat?

BU: Na chvíli se vrátíme k Robertu Elstonovi. Nedávno řekl, že žádné majoritní akcie nejsou na prodej a že hledáte pouze investice, nikoliv prodáváte klub.

BK: Pánové, já fotbalový klub neřídím. Předseda neřídí fotbalový klub. Akceptujete to, že fotbaloví fanoušci slyší to, co chtějí slyšet? Řekněte mi, co vás od posledního kola proti Chelsea naštvalo?

BU: Týden po skončení sezony nám bylo řečeno, že sedmé místo je pro Everton úspěch, a že nepotřebujeme miliardáře. Že chceme přestupy vyřešit rychle, a že Louis Saha spí v kyslíkovém stanu.

BK: Možná v něm opravdu spí

BU: Neslyšeli jsme nic, Bille. James Vaughan odešel, to je všechno, žádné další zprávy, žádné přestupy.

BK: Nemáme žádné peníze

BU: Bille, za posledních dvanáct měsíců jsme měli téměř 30 milionů; 9 milionů z prodeje Bellefieldu, prodali jsme Pienaara, prodali jsme Vaughana, dostali jsme poplatky za hostování…

BK: Ano, dostal jsem 1 milion za Yakubua

BU: Kam ty peníze zmizely?

BK: Fotbal není věda, zápasové dny, prodeje hráčů, příjmy od televizí – všechno jde do jednoho rozpočtu. Co myslíte, že se s těmi penězi děje?

BU: Jsme si jisti, že šly na splátky dluhů, Bille.

BK: A odkud se ten dluh vzal?

BU: Dobrá otázka. To nám řekněte vy.

BK: Nehodlám se naštvat, vím, že jste ujeli dlouhou cestu a cením si toho. Nechtě mě to vysvětlit. Tenhle fotbalový klub čerpá obrovské množství peněz. Naše krytí režie je zhruba na 81 milionech. Před úroky, zdaněním, znehodnocením, to je náš příjem. Na vrchu našeho příjmu musíme platit úroky okolo 4 milionů. Určitě víte o bankovní půjčce, kterou jsme si vzali pod Walterem Smithem; zajištění 30 milionů. Teď je to 24.6 milionů. Je to jako hypotéka, splácí se velmi pomalu. Kontokorentní účet je 25 milionů, měli jsme Bellefield, máme 25 milionů plus Bellefield. Když v srpnu/září dostáváme peníze od Sky, máme hotovost. Když máme peníze od Sky a peníze z prodeje permanentek, přichází období, kdy, stejně jako každý klub, jsme na půjčovacím limitu. Jakou hodnotu má podle vás naše mužstvo pro účely pojištění? Je to kolo 180 milionů, ale banky to nepřijímají jako záruku. Když tu začínal David, řekl jsem mu, že máme třicetimilionový dluh. Řekl jsem mu, “Něco ti slíbím. Nemám žádné peníze, ale uděláme všechno proto, abys každý rok dostal 5 milionů“. Průměrně mu dáváme 5.6 milionů ročně. Za devět let to je 45 milionů, které nemáme. Přidejte to ke kontokorentu a vidíte, v jakých jsme v problémech.

BU: Ok, Bille, jak se z těch problémů dostaneme?

BK: Právě jsme vytvořili dokument bance, který říká, že nemůžete fotbalové kluby zastavit před obchodováním. Myslíte si, že se mě snad banka každý týden neptá, jak jsme na tom s prodejem klubu? Jsou zku***ně zoufalí. Ne, neprodám Jagielku, i když loni mě banka málem rozčtvrtila, že jsem neprodal Artetu. Znáte čtyři hráče, které se neodvážíme prodat. Bainese, Jagielku, Fellainiho a Howarda. Peníze za Pienaara šly bance.

BU: No vidíte, to je odpověď, kterou jsme chtěli slyšet.

BK: Jasně, ale kam jinam by mohly jít? Nebo snad mohly jít do mé kapsy?

BU: To právě někteří lidé říkají. My tomu nevěříme, ale mezi lidmi se to říká.

BK: Podívejte, je tu účetnictví, všechno je zaznamenáno. Vždyť znáte problém fotbalu. United, Arsenal, Chelsea dostanou dvojnásobek našich televizních peněz, Champions League, atd. Kolik předsedů není na výplatní pásce? Jeden… já. Vždyť se na to podívejte. Já jsem legitimně jediný chairman z Premier League, který nebere plat.

BU: A proč ne?

BK: Co na to mám říct? Nesnížili jsme přečerpání účtu, každým rokem ztrácíme peníze a nevyděláváme. To jsou špatné zprávy. Copak to fanoušci nevědí?

BU: Bille, ruku na srdce, Moyesovi zbývají ve smlouvě dva roky. Je to možná nejdůležitější klubové aktivum. Co ho drží v Evertonu?

BK: Přežil jsem tři vyhrůžky smrtí, že jsem ho nevyhodil, měl jsem hovno mezi poštou, měl jsem dopisy typu, víme, kde žije tvoje matka…

BU: Bille, to je hrozné, rádi bychom…

BK: Já vím, já vím. Podívejte, je to můj přítel, mluvíme spolu o všem.

BU: Myslíte si, že prodlouží smlouvu. Chcete aby zůstal?

BK: Zeptejte se mě, jestli jsem ho požádal, aby zůstal.

BU: Ok, žádal jste ho, aby zůstal?

BK: Samozřejmě.

BU: Jestliže jsme tedy realisty, říkáte tedy, že nikdo nemá o klub zájem?

BK: To neříkám. S někým se dokonce dnes večer v osm mám sejít, ale ještě mi nezavolal. Jsem pořád optimistou. Můj doktor mě ale nenechá zůstat ve funkci i za pět let. Budu mít sedmdesát a nechci zůstat.

BU: To je zajímavé, protože řada fanoušků tvrdí, že cestou kupředu je založení prozatímního vedení s účely najít kupce. Bylo by to něco, co byste…

BK: Ne, protože nesouhlasím, že někdo může odvádět lepší práci.

BU: Upřímně Bille, ještě nikdy jsem se necítil od Evertou takhle odcizený.

BK: Byli jsme na tom i hůř.

BU: Když říkáte, že nevíte, proč nikdo ještě klub nekoupil, podle mého názoru je to Goodison, co nás drží zpátky. Jediná pozitivní věc, která se od zamítnutí Kirkby stala, je projekt administrativní budovy u stadionu. Ten je ale momentálně na mrtvém bodě.

BK: Víte, proč se ten projekt nikam nehýbe?

BU: Je tu několik spekulací. Slyšeli jsme tři různé verze, slyšeli jsme, že problémy jsou se stěhováním IT vybavení.

BK: (Směje se)

BU: Bille, to jsou zvěsti, které nám byly řečeny.

BK: Kdo vám je řekl?

BU: Ian Ross. A prý jsou problémy s pojištěním, protože nevlastníme pozemek. My prostě nevíme.

BK: Je to ta druhá možnost. Má to co dělat s pojistkou.

BU: A co Fotbalová čtvrť? Vývoj je v pokročilé fázi a členové KEIOC si v příštích týdnech sednou se zástupci velkých stavebních společností a radnicí a dočkáme se prvních prospektů.

BK: To je fantastické.

BU: Jsou nějaké jiné plány ohledně stadionu?

BK: Máme zálusk na šest lokalit, tři z nich nás velice zaujaly – Edge Lane, Speke a ještě jedna.

BU: Stonebridge Cross?

BK: Ano, ta. Ale osobně se mi nejvíc líbí Edge Lane. Když jsem před dvaceti lety poprvé vstoupil do vedení, přišli za námi nějací chlápci s plány na rekonstrukci Goodisonu. Byli opravdu moderně smýšlející, mysleli úplně na všechno, jejich plán byl fantastický. Ale bylo nám řečeno ne, že prý fanouškům se něco takového nebude líbit… Nejšťastnější jsem byl, když jsem dostal telefonát, že Kirkby nedostane zelenou. O hodinu později už bylo oficiální, že do Kirkby nepůjdeme.

BU: Jak si můžeme dovolit nový stadion?

BK: Můžete. Můžete, pokud máte infrastrukturu, můžete jej zafinancovat. Je daleko snažší zaplatit nový stadion, než rekonstruovat současný.

BU: Ale nemohli jsme si dovolit Kings Dock.

BK: To je jiné, řeknu vám, co se stalo s Kings Dock. Všichni společně, radnice, Merseyside Development Corporation, říkali, že bychom situaci mohli vyřešit během týdne. A když jsme konečně došli k poslední schůzi, oni řekli nejde to, musíte najít dalších 40 milionů. Kings Dock by byl skutečně světový stadion. Fotbalová čtvrť, jsou to dva stadiony, nebo jeden?

BU: Dva, idea je taková, že jak Everton, tak Liverpool zůstanou v…

BK: A kde přesně to je?

BU: Hranice ještě nebyly ustanoveny, ale zahrnuje Walton a Anfield a hodně se mluvilo o připojení Walton Hall Parku.

BK: Už se ví, jak se projekt bude financovat, nebo je to pořád jen sen?

BU: Je to daleko blíže realitě, než snu, ale financování je další krok. Upoutání investorů.

BK: Nemohl by vzniknout i společný stadion?

BU: Pokud to znamenalo, že Everton bude úspěšný?

BK: Věřím tomu, že John Henry je ochoten o tom diskutovat. Ale nevím, jejich předchozí majitelé neměli zájem. Ale to ani my ne. Pokračujte, jste si vědomi některých dobrých věcí, které Everton dělá?

BU: Chtěli jsme se zeptat na Finch Farm. Pronajímáme si jej za 1.1 milionu ročně. Ale na jak dlouho?

BK: To nevíme.

BU: Zdá se, že v krátkodobém výhledu může být pronájem lepší, ale dlouhodobě to bude klub stát daleko víc peněz. Souhlasíte?

BK: Samozřejmě, ale podívejte, nemáte žádné peníze a potřebujete je do klubu dostat. Záleží na tom?

BU: Z dlouhodobého výhledu ano, pochopitelně.

BK: Tak co byste dělali? Budete bez tréninkového centra?

BU: Je tu možnost odkoupení?

BK: Vždycky je možnost odkoupení, ale musíte platit pokutu, ne? Existuje možnost vrátit hypotéku zpátky, všechno co děláte, je jako hypotéka, pokud nejste Liverpool a nemáte padesát milionů za Torrese.

BU: Zpátky k financím, tahle konverzace je tak trochu zmatená… Říkal jste, že můžete odůvodnit, kam zmizely peníze…

BK: To jsem neřekl, řekl jsem, že to účetnictví tu je.

BU: Ano a upřímně, nemyslím si, že někdo bere z něčeho plat, ale jedna věc, kterou lidé nemohou pochopit, je růst ostatních provozních nákladů. Dostaly se na číslo 24 milionů, takže je tu nějákých přebytečných 20 milionů, o kterých Evertonians nevědí.

BK: Když říkáte ostatní provozní náklady, co tím myslíte?

BU: To, co říká účetnictví. Ostatní provozní náklady. Kvůli nim to zmatení, protože stále rostou.

BK: Jsem si jistý, že, že jakékoliv zprávy jste dostali, tak procházejí nejpřísnější představitelnou strukturou. Je to jen titulek. Jak zní ještě jednou?

BU: Ostatní provozní náklady.

BK: A kolik činí?

BU: 24 milionů. Jako chairman byste ale určitě měl vědět, co ostatní provozní náklady znamenají.

BK: Ne, vůbec ne. Proč bych měl? Já vám výkazy nemůžu objasnit.

BU: Tohle je přesně ten důvod, proč se Evertonians diví, kam mizí peníze.

BK: Pánové, poslouchejte. Jestli si tohle myslíte, tak támhle jsou dveře. Vážně poslouchejte. Tady se bavíme o výkazech, které musí projít každou zas***** vládní strukturou pod sluncem, takže se tu nebudeme bavit o mizejících penězích.

BU: Ve vší slušnosti, Mark neřekl, že peníze mizí, jen řekl, že některé chybí.

BK: Ne, já se s Markem nehádám, jen říkám. Vždyť tohle je šílené. Jste akcionáři? Proč nejste akcionáři? To o výkazech nechcete vědět?

BU: K fanouškům se přece stejně dostanou.

BK: Ok, ale chcete vědět o účetnictví, nebo je jen chcete zpochybňovat?

BU: Chceme znát čísla, samozřejmě. A také prostě chceme znát budoucnost tohoto klubu. To jsou naše obavy. Jak Mark řekl předtím, chceme vědět, co se bude dít.

BK: Jste spokojeni s tím, co jsme zatím dokázali?

BU: David Moyes přišel s tím, že má pětiletý plán, některým hráčům je teď 28, 29, 30. Jaký je další pětiletý plán? Jaký je pětiletý plán Evertonu? Nemůžeme utrácet peníze, protože žádné nemáme, tomu rozumíme. Ale jak chceme utrácet peníze v budoucnu?

BK: Takže jaký byl váš pětiletý plán, pánové? Jaký byl váš plán v roce 1999, 2000? Jaký byl plán tehdy?

BU: Musíme snížit věk.

BK: Ne, plán byl zachránit se. Pak snížit věk. Takže jaký je další krok? Prodat, prodat, prodat! Někoho sežeňte, pokud o někom víte, moje číslo máte. Mezitím máte chairmana, který udržuje spirit našeho klubu jako nikdo jiný.

BU: A co náš kamarád?

BK: Kdo?

BU: Phillip Green, ten by neměl zájem?

BK: Ne.

BU: V čem vlastně spočívá jeho zapojení v klubu?

BK: Phillip Green. Je to ten nejlepší poradce v dějinách světa.

BU: Takže od něj žádné investice nehrozí?

BK: Nemá zájem. Řekl by mi, „Bille, Bille, když vložím zas**** peníze do Evertonu, myslíš, že by fanoušci Liverpoolu nakupovali v Topshopu?“ (britský obchodní řetězec s oblečením, jehož je Green spoluvlastníkem) Nemá zájem, je to ale naprostý génius, když jde o peníze, něco jako byl Mozart v hudbě. Prostě to s penězi umí.

BU: Jen pro objasnění, nakolik je v klubu zapojen, protože podle toho, co řekl Keith Wyness, právě Green jej vyhodil.

BK: Pánové, takže vy teď obhajujete Keitha Wynesse? Opravdu říkáte, že věříte Keithu Wynessovi?

BU: No, to je příběh z vaší strany.

BK: Dobře, nechte mě říct, co se stalo s Keithem Wynessem. V úterý jsme se já s Keithem a několika ostatními lidmi setkali v Londýně u oběda a plánujeme pohárovou kampaň, nebo co to vlastně bylo. V sobotu ráno mi volá a říká, “Chairmane, já půjdu“ Já se ptám kam, a on řekne, “Musím odejít, protože se něco stalo.“ Řekl jsem poslouchej, zavolej mi později, tak mi volá později, a říká, že chce koupit Real Mallorca. Řekl jsem, máš skvělou práci, nedělej to. Nemůžu vám říct, co řekl, ale má to něco s jeho láskou pro něco, co měl na mysli. Každopádně odešel do Realu Mallorca. Keith toho měl dost, protože někdo na zdi napsal “Chcípni, Keithe Wynessi“. Byl to velice silný muž, ale to, co se stalo, jej zlomilo a víc se v tom už nebudu šťourat.

BU: Co se týče komunikace s fanoušky, je tu něco, co zamýšlíte, Bille?

BK: No, řekli jste mi, ať napíšu článek, že?

BU: Ok, další věc. Nedávno Everton pořádal Fans Forum, ale nikdo neví, jak vlastně funguje a jak se na něj dostat. Četl jste ten leták, který jsem vám dal na konci season awards?

BK: Vy jste všichni ze stejné skupiny?

BU: Vystupujeme pod jedním bannerem, The Blue Union, ale všichni reprezentujeme jiné skupiny.

BU: Na konci season awards jsem vás viděl před Echo Arenou a dal jsem vám leták, které jsme rozdávali. Byly pro Fans Parliament, který měl otevřít dialog s klubem. Idea byla, že fanoušci by byli demokraticky zvoleni a připravili by program, který byl přednesen fanouškům.

BK: Určitě jsem ho četl.

BU: Praktikují to i jiné fotbalové kluby.

BK: To zní velkolepě. Už jste o tom mluvili s Robertem?

BU: (Smích) Poslali jsme mu několik dopisů.

BK: Dobrotivý bože, já nemám čas na fóra fanoušků. Když řeknete komunikace, mluvíte o Ianu Rossovi, protože byl před šesti, sedmi týdny zvolen ředitelem komunikace?

BU: Iana Rosse z toho vynecháme; s Robertem Elstonem nemáme žádný problém.

BK: Víte, co musíte akceptovat? Vaše nedostatky a málo znalostí. Když jsem přišel do vedení, co jsem věděl o tom věděl? Ale jediné, co teď vidím, je obrovský pokrok… kolosální. Každý fotbalový klub v zemi chce být jako Everton. Každičký z nich.

BU: Každý z nich už ale v tomhle přestupovém okně utratil peníze za přestupy. Kromě nás.

BK: Říkám vám, že každý chce být jako Everton. Pokud hodláte všechno soudit podle utrácení peněz v přestupovém období, tak fajn, je to na vás, ale to není pro mě. Peníze neutrácíme, protože je nemáme. Takže se podívejte na obrovské kroky, který tenhle klub učinil. A další otázka, pořád ho nemůžu prodat, tam jsem selhal. Bylo tu období, kdy akcionáři říkali, že budeme mít mimořádnou valnou hromadu každý týden. A já byl zrovna ve spojení s nějakými kupci, kterým by se to nelíbilo. Neříkám, že je to odradilo, protože to není pravda. Jen si ale pamatujte. Až tady nebudu, tak si toho zatraceně všimnete. Ale co, vy přece budete mít někoho, kdo vydělává na ropě, někoho, kdo si nemusí půjčovat…

BU: Ale my s vámi chceme spolupracovat, nechceme být proti vám.

BK: Nikdy se nechci dostat do roztržky s Evertonians. Šel jsem na show Mikea Parryho a on řekl, že jsem měl výhružky smrtí, a já řekl, že k tomu musí být dohnáni. On ale tvrdil, že já jsem moc vlídný.

BU: Taková individua fandí každému týmu, my jsme ale jen obyčejní Evertonians, strachující se o budoucnost našeho klubu.

BK: Já se o budoucnost nebojím. Podívám se do minulosti a vidím, jak daleko jsme došli. Jsem znepokojený o sebe, o svůj odchod… Pokud bych byl vy, chtěl bych ve funkci sebe.

BU: Neřekli jsme, že nechceme, ale…

BK: Ne, ale řekli jste, že se bojíte o budoucnost, protože on právě řekl, „ah jasně, v přestupovém období jsme neutratili ani libru.“ Pokud se bojíte o tohle, když v beru v úvahu, co se děje ve světě, Norsku, východní Africe…

BU: Bille, myslím, že dnešek byl užitečný. Myslíme, že byste měl vyjít ven a komunikovat s fanoušky, říct jim co děláte, říct jim, kdo se snaží klub prodat…

BK: Díky, pánové. Ani jsem si nemyslel, že přijdete.