Preview: Everton – Sheffield United

23/08/2011 0 Od Meňa

Krom ligového dění vstupuje Everton také do Carling Cupu. V soutěži, ve které se Blues dlouhodobě příliš nedaří, budou v druhém kole doma hostit sheffieldské United.

Ligový pohár. Pro Everton to nedobytná soutěž. Právě tato trofej totiž Toffees jako jediná ve sbírce anglických fotbalových pohárů chybí. Co na tom, že o mladšího a daleko méně prestižnějšího brášku FA Cupu Everton dvakrát bojoval ve finále (1977 a 1984), pokaždé ztroskotal těsně před piedestalem. Nebylo by proto na škodu čekání konečně prolomit, obzvláště, když na trofej Blues čekají předlouhých šestnáct let.

Ale co naplat, Carling Cup Evertonu štěstí rozhodně nepřináší. Vždyť v posledních letech byla maximem semifinálová účast v sezoně 2007/08. V posledních třech letech se Toffees ani jednou neprobojovali přes třetí kolo, když jim stopku vystavili Blackburn, Tottenham a posledně s velkou ostudou třetiligový Brentford. Právě na celky z League One se zdá, že má Everton v League Cupu “štěstí“.

Vždyť loni v druhém kole přijel na Goodison Huddersfield, v další fázi Blues vypadli se zmíněným Brentfordem a ani letošní kolo nebude z tohoto pohledu výjimkou. Na Old Lady míří Sheffield United, po loňském sestupu poznávající život ve třetím patře anglického fotbalu. Vzájemný duel tak už nedočkavě vyhlíží Phil Jagielka. Poté, co jej Everton jako teenagera propustil z akademie, zamířil Jags právě do jižního Yorkshiru, kde se postupně vypracoval ve klíčovou osobnost Blades a na Bramall Lane se stal, dá se říct, legendou. Na časy v červenobílém pruhovaném dresu tedy obránce rozhodně nezapomíná.

„Je to samozřejmě pěkný los, protože jsem proti nim nehrál od té doby, co jsem opustil Bramall Lane. Sheffield United bude navždy klubem, které je blízký mému srdci, protože mi dali první opravdovou šanci ve fotbale. Věřili ve mě a já to tam miloval.

Pořád se zajímám o jejich výsledky, a jak se jim daří, takže jsem byl hodně zklamaný, když minulou sezonu sestoupili. Stále mluvím s Nickem Montgomerym a Stevenem Quinnem. Takové věci se ve fotbale stávají, ale je to pohárový zápas a my ho chceme vyhrát, protože se chceme ve všech pohárech dostat jak nejdále to jen půjde,“  říká Jagielka.

V Sheffieldu to skutečně s fotbalem jde od desíti k pěti. Již loni byl ránou sestup Sheffieldu Wednesday, zapomenutého velikána anglické kopané, do třetí ligy. Kdo ovšem mohl tušit, že o rok později svého velkého rivala budou následovat i United? Týmu, kterému kdekdo předpovídal boj o Premier League, se vůbec nedařilo a nakonec do League One spadl z předposlední 23. pozice.

Nejúspěšnější časy v klubové historii Blades prožívali před dávnými lety. Na konci devatenáctého století získali svůj jediný prvoligový titul, stejně jako jeden Anglický pohár, jehož zisk zopakovali v první čtvrtině 20. století ještě třikrát. Světélkem naděje byla účast v Premier League v sezoně 2006/07, Blades se ale tehdy kontroverzně neudrželi a byť si před dvěma lety zahráli finále play off, nastal pád. Ve třetí lize si ale United zatím počínají výborně. Po čtyřech odehraných kolech jim s deseti body přísluší třetí příčka.

A poslední vzájemný duel Toffees a Blades? V březnu 2007 se na Bramall Lane v Premier League remizovalo 1-1, na Goodisonu pak Everton o několik měsíců dříve vyhrál 2-0. V Ligovém poháru se oba týmy v minulosti setkaly třikrát. Dvakrát vyhráli Blues, naposled se v sezoně 1990/91 po vítězství 2-1 radovali Blades a něco podobného plánují i tentokrát, jak říká útočník Chris Porter.

„Pojedeme tam s tím, že chceme vyhrát, stejně jako v každém zápase a věříme, že pokud podáme nejlepší výkon, je to zápas, který se dá vyhrát. Vím, že se několik kluků těší, až si zahrají proti Philu Jagielkovi, pro mě to zase bude výzva zahrát si proti týmu plnému prvoligových hráčů. Nejsme favorité, ale překvapení se se v pohárech pořád dějí, takže není důvod, proč jedno nemůžeme způsobit i my,“ věří letní posila United.

Před zápasem bude muset David Moyes řešit trable se svojí útočnou osou. Ani jeden z trojice Saha, Beckford, Cahill, totiž nemusí nastoupit. Sheffieldu United se zase po zranění kotníku vrací záložník Kevin McDonald, podkolenní šlacha pak možná na hřiště nepustí Ryana Flynna.

  • Kdy: 24.8. 21:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park