Blackburn Rovers – Everton 0:1

27/08/2011 0 Od Meňa

Dnes na Ewood Parku Evertonu do klína spadl ranec štěstěny. Vždyť soupeř zahodil dvě penalty a sám Everton z jedné skóroval v posledních okamžicích.

Prakticky přesně před rokem ve stejném zápase Tim Howard potopil svůj tým hrubkou vedoucí k jedinému gólu zápasu. Tentokrát je ale americký brankář hrdinou. Vždyť Toffees zachránil před prohrou v zápase, který hosté nakonec dokonce vyhráli.

Do zápasu Everton nevykročil špatně, přesto se ale do první velké šance dostali Rovers. Nedůsledná obrana dovolila Davidu Dunnovi protancovat do ideální střelecké pozice, ovšem záložník domácích mířil jen do tyče. Jinak ale úvodní poločas příliš podívané nepřinesl. Další dávku smůly si navíc Blackburn vybral ve 34. minutě, kdy museli díky zraněním střídat Dunn i Morten Gamst Pedersen.

Druhá půle zato začala podstatně zajímavěji. V 46. minutě Barkley v pokutovém území zastavil Formicu a přestože se Argentinec k zemi zřítil více než ochotně, sudí Mason měl jasno – penalta. K míči se postavil Junior Hoilett, jehož ránu ale Howard skvěle vystihnul.

V útoku Blackburnu se záhy objevil střídající David Goodwillie, a i ten mohl zpytovat svědomí. Tváří v tvář Howardovi orazítkoval břevno. Zaváhání mohl odčinit o pár momentů později, kdy do šance vyslal Formicu, toho ale bravurním zákrokem Howard zneškodnil.

Čísla dál ukazovaly převahu Rovers a další dokonalou šanci jak aktivitu přetavit v zasloužené vedení dostali v 82. minutě, kdy Formicu k zemi ve vápně poslal Phil Jagielka. Útočník Blackburnu se rozhodl jedenáctku kopnout sám a rozhodnutí to věru nebylo šťastné – balon skončil na tyči a vzápetí se odkutálel do zámezí.

Zdálo se, že zápas tedy směřoval kupodivu k bezbrankové remíze. Ten, kdo ale přenos vypínal předčasně mohl litovat. V 92. minutě Mason viděl pochybné strčení Samby do Fellainiho a ukázal na bílou značku. K míči se postavil Mikel Arteta a s přehledem vystřelil Evertonu nečekané a také stěží zasloužené tři body.

Everton: Howard, Neville, Jagielka, Distin, Baines, Arteta, Heitinga (84. Beckford), Fellaini, Osman (61. Bilyaletdinov), Barkley (52. Cahill), Anichebe

Blackburn: Robinson, Salgado, Samba, Givet, Olsson, Nzonzi, Emerton, Pedersen (33. Petrovic), Hoilett, Roberts (71. Goodwillie), Dunn (33. Formica)

Gól: 90. Arteta

Držení míče: 51% – 49%

Střely na bránu: 6 – 4

Střely mimo bránu: 8 – 5

Rohové kopy: 5 – 4

Fauly: 17 – 13