Arteta odchází do Arsenalu

01/09/2011 0 Od Riči

Velmi nečekaný a pro mnohé Evertonians bolestný přestup přinesl Deadline Day. Mikel Arteta se za deset miliónů liber stěhuje do londýnského Arsenalu.

The Gunners hledali náhradu za Cesca Fabregase, který se stal fotbalistou Barcelony. V poslední den přestupového období zaměřil Arsené Wenger na Artetu. Počáteční nabídky byly ze strany Evertonu odmítnuty, ovšem po žádosti samotného hráče o přestup, David Moyes vyhověl a svou oporu prodal.

Skotský manažer prozradil: „Mikel mi nepřímo naznačil, že chce přestoupit do Arsenalu, pokud o něj bude zájem. Jsem strašně zklamán jeho ztrátou, ovšem zápasy Ligy mistrů bylo jednoduše něco, co jsem mu nemohl slíbit a dopřát.“

Miláček fanoušků na Goodison Parku začal vážněji s fotbalem v B týmu slavné Barcelony. To bylo Mikelovi 15 let. V roce 2000 se probojoval do prvního týmu ale tam si nezahrál ani jeden zápas. Klub ho raději poslal do hostování do Paris Saint-Germain. Tam pobyl dva roky a zahrál si ve více než 30 zápasech. V roce 2002 přišel přesun do dalšího věhlasného klubu – do skotských Rangers FC.

Tam zažil Mikel to co předtím nikdy. Fotbalově se mu dařilo více než dobře, za dva roky nastřádal 50 zápasů a 12 branek a fanoušci Gers si ho brzy oblíbili. V roce 2003 vyhrál s týmem skotskou ligu a ve stejném roce putoval na Ibrox Park i Skotský pohár. Druhá sezona už byla kvůli zraněním trochu slabší a centrální nebo i křídelní záložník se stěhoval do rodného Španělska, konkrétně do Realu Sociedad.

Tam pobyl jen půl roku, protože v lednu 2005 přišla druhá nabídka z britských ostrovů a Mikel mířil na hostování, směr Merseyside. V červenci toho roku už díky dobrým výkonů podepsanou pětiletou smlouvu. V sezoně 2005/06 zažil Mikel nevídanou sezonu, ve které byl jak fanoušky, tak spoluhráči zvolen hráčem roku. Skvělou formu si uschoval i pro další ročník, na konci kterého získal opět cenu pro hráče sezony. Dle čtenářů Skysports.com stal dokonce stal nejlepším záložníkem celé ligy.

Před začátkem sezony 2007/08 podepsal nepostradatelný záložník další smlouvu na 5 let. Na konci října oslavil dosažení malého jubilea – stého zápasu za Everton. Ani v této sezóně nezklamal, i když na perfektní výkony z předchozích dvou let už nedokázal navázat. Dobré výkony střídal s nevýraznými ale i tak zůstává klíčovým záložníkem a miláčkem fanoušků. Do další sezóny si změnil dres s číslem, šestku vystřídala desítka, která přinesla větší očekávání v podobě dobrých výkonů. A ty se dostavili, Španěl se stal jedním z nejlépe hodnocených hráčů ligy, jenže přišel únorový zápas na půdě Newcastle, v němž si Mikel přivodil zranění kolenních vazů a pro zbytek sezóny se tak už na hřiště nepodíval.

Na návrat si Bask musel i díky několika neočekávaným komplikacím počkat bezmála celý rok. I proto mnohé překvapilo, v jaké se záložník dokázal vrátit formě. Od zimního návratu stačil Evertonu několika góly i parádními zápasy pomoci ve stíhací jízdě tabulkou.

Na svou famózní formu ale v další sezóně Arteta zdaleka nenavázal, naopak zůstal propastně za očekáváním. Mozek hry týmu se většinu sezony hledal a mužstvo jeho nápady a přímočaré myšlení hodně postrádalo. Typickým obrázkem Artety byly přihrávky do stran a k obráncům, které nevedly k ničemu jinému, než neefektivnímu obléhání vápna. A když se po přesunu na levou stranu zálohy koncem zimy konečně začal rozehrávat, přišlo další zranění.

Před letošní sezónou nic nenapovídalo tomu, že by měl Everton opustit. Několikrát v rozhovorech mluvil, jak bude důležité, aby opory klubu neodcházeli. Nakonec ho však samotného zlákal Arsenal a v 29 letech před ním stojí největší výzva fotbalového života.

Toffees opustila novodobá legenda.